Nyamuk Menggigit Benjolan Kecil? Inilah Cara Mengatasinya-GueSehat.com

Ia telah dijaga dengan sebaik mungkin, tetapi tubuh atau wajah si kecil "dirindukan" oleh nyamuk itu. Ia menyebalkan, Ibu! Namun, ada beberapa cara mudah untuk mengatasi lebam yang disebabkan oleh gigitan serangga dan nyamuk. Dengar, ayuh!

Bayi "Darah Manis" Jadi Nyamuk Digigit?

Ibu mungkin biasa dengan anggapan bahawa bayi "berdarah manis" sehingga mereka menjadi sasaran mudah nyamuk. Tetapi, adakah seperti itu?

Sekiranya anda tidak tahu, hanya nyamuk betina yang menggigit dan menghisap darah. Sebabnya, nyamuk betina memerlukan darah manusia untuk menghasilkan telur yang subur. Manusia juga mempunyai penanda kimia tertentu yang menarik bagi nyamuk dan nyamuk dapat mengesannya walaupun dari jarak 30 meter! Dan memang benar, nyamuk betina memilih orang tertentu untuk digigit. Walau bagaimanapun, rasa darah bukanlah alasannya.

Terdapat beberapa faktor yang menyebabkan nyamuk lebih tertarik untuk menggigit seseorang daripada yang lain. Itu dia:

1. Jenis darah

Menurut kajian dalam Journal of Medical Entomology, nyamuk dua kali lebih mungkin menyukai seseorang dengan golongan darah O daripada golongan darah A.

2. Karbon dioksida

Dengan menggunakan organ yang dikenali sebagai palpula rahang atas, nyamuk betina dapat menghidu karbon dioksida yang dikeluarkan dalam nafas manusia walaupun jaraknya 30 meter. Walau bagaimanapun, faktor ini kurang berlaku pada bayi kerana pada umumnya seseorang yang lebih besar mengeluarkan lebih banyak gas ini. Faktor ini juga menjadikan wanita hamil dengan usia kehamilan lebih dari 28 minggu, lebih kerap digigit oleh nyamuk, kerana wanita hamil menghirup sekitar 21 persen lebih banyak karbon dioksida.

Baca juga: Hamil, Sekiranya Anda Bimbang Mengenai Coronavirus?

3. Panas dan berpeluh

Sebagai tambahan kepada karbon dioksida, nyamuk memiliki kemampuan untuk mencium aroma lain, seperti asam laktat, asid urik, amonia, dan sebatian lain yang dikeluarkan melalui peluh. Nyamuk juga lebih suka badan yang berpeluh dan hangat. Inilah yang menjadikan bayi dan kanak-kanak lebih menarik perhatian nyamuk.

4. Bakteria Kulit

Penyelidikan menunjukkan bahawa jenis dan jumlah bakteria tertentu pada kulit manusia dapat menarik nyamuk. Ini menjelaskan mengapa nyamuk tertarik pada pergelangan kaki dan kaki manusia, yang merupakan kawasan yang sering menjadi tempat tinggal koloni bakteria yang sangat aktif dan berbau.

5. Pakaian

Nyamuk adalah makhluk yang sangat visual dan bergantung pada pandangan mata mereka untuk mencari sumber makanan, terutama pada waktu petang. Jadi selain dapat mencium bau karbon dioksida dari jarak jauh, nyamuk mengenali warna tertentu, seperti biru tua, hitam dan merah, untuk mengenal pasti sasarannya. Dan menurut penyelidikan, warna gelap terbukti dapat menarik lebih banyak nyamuk daripada warna yang lebih terang.

Baca juga: Suspek Batuk Coronavirus? Inilah perbezaan antara batuk normal dan batuk korona!

Anak Kecil Anda Mempunyai Benjolan, Apa Yang Perlu Dilakukan?

Gigitan nyamuk, termasuk lepuh, biasanya akan hilang sendiri dalam beberapa hari hingga seminggu. Walau bagaimanapun, anda boleh melakukan perkara berikut untuk menghilangkan rasa gatal.

  • Lap sahaja, jangan calar

Sekiranya anak kecil anda digigit nyamuk, lap bahagian kulit yang digigit, jangan calar. Menggores kuku sebenarnya boleh mencederakan kulit halus dan membiarkan bakteria masuk. Selain itu, selalu potong kuku si kecil anda secara berkala agar tidak mencederakan kulitnya ketika dia menggaru secara tidak sengaja.

  • Kompres sejuk

Letakkan tuala sejuk, sudu sejuk, atau benda sejuk lain di kawasan yang digigit nyamuk.

  • Sapukan losyen yang mengandungi calamine

Akibat gatal, si kecil anda mungkin menjadi rewel kerana dia merasa tidak selesa atau tidurnya terganggu. Sapukan sedikit losyen yang mengandungi calamine di kawasan yang digigit nyamuk.

Calamine lotion telah lama digunakan untuk melegakan gatal dan rasa tidak selesa untuk keadaan kulit yang kecil, seperti gatal-gatal atau gigitan nyamuk. Calamine juga mengering sehingga sering digunakan untuk mengeringkan ruam yang disebabkan oleh tumbuhan beracun. Walau bagaimanapun, anda harus terlebih dahulu berunding dengan penggunaan calamine dengan doktor anda, kerana sesetengah bayi dengan keadaan kulit sensitif mungkin bertindak balas secara berbeza.

Baca juga: 8 Sebab Kanak-kanak Mesti Menunda Vaksinasi

Sumber:

Garis Kesihatan. Losyen Calamine.

Masa. Mengapa Gigitan Nyamuk.