Menu Diet Selamat untuk Wanita Hamil dengan Obesiti -GueSehat.com

Berat badan berlebihan atau gemuk semasa mengandung boleh meningkatkan risiko beberapa komplikasi, salah satunya adalah diabetes kehamilan. Oleh itu, sebagai tambahan kepada konsultasi dan pemeriksaan berkala, wanita hamil dengan kegemukan juga dapat menerapkan pola diet untuk mengekalkan berat badan yang ideal. Namun, bagaimana diet yang selamat untuk wanita hamil dengan obesiti? Ayuh, cari di bawah!

Baca juga: 4 Petua Mengekalkan Kehamilan yang Perlu Diperhatikan

Risiko Kesihatan Wanita Hamil dengan Obesiti

Obesiti boleh didefinisikan sebagai keadaan di mana seseorang mempunyai BMI (Body Mass Index) 30 atau lebih. Seperti yang dinyatakan sebelumnya, kegemukan pada wanita hamil dapat meningkatkan risiko komplikasi, baik untuk ibu maupun janin. Beberapa risiko ini termasuk:

1. Keguguran

Risiko keguguran keseluruhan pada janin yang berumur kurang dari 12 minggu adalah 1 dari 5 atau sekitar 20%. Walau bagaimanapun, jika seorang wanita hamil mempunyai BMI lebih dari 30, maka risiko keguguran dapat meningkat menjadi sekitar 25%.

2. Diabetes kehamilan

Sekiranya BMI wanita hamil lebih daripada 30, maka ibu mempunyai risiko 3 kali ganda untuk menghidap diabetes kehamilan.

3. Tekanan darah tinggi dan pra-eklampsia

Sekiranya seorang wanita mempunyai BMI 35 atau lebih pada awal kehamilannya, risiko terkena pre-eklampsia dapat dua kali ganda berbanding wanita yang mengandung BMI yang ideal.

4. Dystocia bahu

Dystocia bahu adalah keadaan serius pada waktu bersalin, di mana satu atau kedua bahu bayi tidak dapat masuk ke dalam pelvis sebagaimana mestinya pada kelahiran faraj. Sekiranya bayi tidak bersalin dalam beberapa minit, otak dan organ penting lain akan mengalami kekurangan oksigen

5. Pendarahan selepas bersalin atau pendarahan yang lebih berat selepas bersalin.

6. Mempunyai bayi dengan berat lebih dari 4 kg. Ibu dengan BMI lebih dari 30 mempunyai risiko 2 kali ganda atau sekitar 14% melahirkan bayi dengan berat lebih dari 4 kg.

7. Lebih cenderung memerlukan penghantaran instrumental (ventouse atau forceps), dan pembedahan caesar kecemasan.

Baca juga: Mitos Tentang Makanan Yang Tidak Boleh Dimakan Semasa Kehamilan

Cara Menurunkan Risiko Kesihatan

Sekiranya seorang wanita gemuk hamil, maka anda tidak harus segera mengambil pilihan untuk menurunkan berat badan dengan cara yang tidak betul. Penurunan berat badan yang tidak selamat dapat menimbulkan risiko serius bagi ibu dan janin. Beberapa cara yang disyorkan untuk menurunkan berat badan bagi wanita hamil yang gemuk termasuk aktiviti fizikal dan mengamalkan diet yang sihat.

Nah, inilah panduan menu diet selamat:

- Pilih jenis yogurt atau susu rendah lemak

- Daripada makan makanan goreng, lebih baik makan barang bakar

- Tingkatkan penggunaan salad sayur-sayuran dan buah-buahan segar

- Makan makanan buatan sendiri dan bukannya makanan ringan kalori atau makanan yang diproses

- Jangan terlepas sarapan. Ibu boleh makan sarapan yang sihat seperti bijirin, beras perang, atau roti gandum.

- Memenuhi keperluan protein tanpa lemak

Supaya menu diet selamat untuk wanita hamil dapat digunakan, ada beberapa petua yang boleh anda lakukan:

1. Oleh kerana sukar untuk mengubah kebiasaan makan secara drastik, maka cubalah melakukannya secara beransur-ansur dengan mulai membatasi ukuran porsi makanan yang dimakan.

2. Gunakan minyak zaitun atau mentega rendah lemak dan bukannya minyak masak biasa. Pengambilan lemak berlebihan boleh memberi kesan buruk kepada kesihatan dan pertumbuhan janin.

3. Makan roti gandum dan buah-buahan dan bukannya tepung dan gula halus.

4. Kurangkan pengambilan natrium dengan menggunakan mentega tanpa garam dan sedikit garam semasa memasak.

5. Tingkatkan pengambilan air dan jus buah, agar badan sentiasa terhidrat.

6. Elakkan makanan pedas kerana boleh merengsakan lapisan perut.

Obesiti pada wanita hamil boleh menyebabkan pelbagai komplikasi, baik untuk ibu dan bayi yang dikandungnya. Oleh itu, penting bagi wanita hamil untuk selalu memastikan keadaan kesihatan mereka dengan memeriksa dengan pakar perbidanan atau bidan. Sekiranya anda mengalami masalah kegemukan, berjumpa pakar mengenai cara-cara selamat untuk mengekalkan berat badan yang ideal. Terapkan juga beberapa petua dan panduan untuk menu diet selamat untuk wanita hamil dengan kegemukan yang telah dijelaskan di atas!

Oh ya, anda juga boleh berkongsi cerita mengenai pengalaman kehamilan anda yang unik di forum Rakan Hamil! (TAS / AY)

Sumber:

"Rancangan Diet Untuk Wanita Hamil Berat Badan - Semua Yang Perlu Anda Ketahui" - fungsi ibu

"Berat badan berlebihan dan hamil" - nhs.uk