Ketahui Gejala Rhintis Alergi dan Rawatnya dengan betul

November hingga April sangat sinonim dengan musim hujan, walaupun cuaca sekarang tidak dapat diramalkan. Ada kemungkinan bahawa pada bulan Julai, yang seharusnya musim panas, masih hujan. Sebenarnya, hujan yang turun dengan intensiti yang panjang cenderung membawa pelbagai penyakit. Salah satu penyakit yang paling biasa adalah rhinitis. Rhinitis adalah penyakit yang berlaku kerana keradangan membran mukus di hidung. Rhinitis secara amnya terbahagi kepada 2, iaitu rhinitis alergi dan rhinitis bukan alergi. Rinitis alergi sering disebut Hay Fever, ia timbul akibat alergi terhadap unsur-unsur udara seperti debu, debunga tumbuhan, atau juga kulit haiwan seperti bulu kucing yang terbang di udara. Walaupun gejala rhinitis bukan alergi yang muncul akan sama dengan rhinitis alergi, perbezaannya adalah penyebabnya, banyak rhinitis bukan alergi tidak mengetahui sebab yang tepat, tetapi menurut penyelidikan, ia disebabkan oleh jangkitan virus, bakteria atau penggunaan berlebihan dekongestan hidung.

Cara Mencegah Rhinitis

Dikaitkan dengan pencegahan penyakit pastinya tidak dapat dipisahkan dari cara seseorang menjalani kehidupan yang sihat. Mengetahui keadaan fizikal anda sendiri juga sangat penting, jika anda mengetahui bahawa anda alah kepada bahan tertentu, mengelakkan bahan tersebut adalah salah satu kaedah yang paling berkesan. Dengan mengelakkan penyebab alergen badan anda boleh menjadi kaedah yang tepat dan berkesan untuk mencegah rhinitis pada diri anda. Sekiranya anda mempunyai haiwan kesayangan seperti ayam, kucing atau anjing, maka anda harus memastikannya bersih, selain kesihatan haiwan, anda juga mengelakkan alahan yang mungkin disebabkan oleh bulu haiwan yang terbang di sekitar persekitaran rumah anda. Namun, jika anda telah mencuba segalanya dan ternyata anda masih mengalami gejala rhinitis, maka adalah bijak untuk mengelakkan virus yang boleh merebak dan menyebabkan rhinitis bukan alergi. Pengambilan vitamin C dengan 1 dos sehari juga dapat meningkatkan daya tahan.

Gejala rinitis dan cara mengatasinya

Anda perlu memberi perhatian sekiranya terdapat gejala rhinitis yang muncul, seperti bersin, hidung berair dan tersumbat, ketidakselesaan di bumbung mulut, dan ketidakselesaan di kerongkong. Namun, jika simptom tersebut disertai dengan sakit, sakit otot, dan batuk, dapat dikatakan bahawa penyebab rhinitis adalah rhinitis bukan alergi. Rawatan untuk gejala rhinitis seperti itu dapat ditangani secara bebas. Atas sebab ini, sangat penting bagi anda untuk mengetahui asas-asas rawatan diri untuk rawatan penyakit kecil yang mungkin muncul di persekitaran anda. Rawatan rhinitis alergi boleh dilakukan dengan menggunakan ubat antihistamin dan juga dekongestan. Antihistamin adalah ubat yang mempunyai kesan melindungi tubuh dari pelbagai sebatian alergen, sementara dekongestan digunakan untuk rawatan seperti selesema, kesesakan hidung, dan gejala rinitis lain. Namun, jika lebih dari 3 hari gejala rhinitis tidak berkurang, anda perlu berjumpa doktor, kerana rawatan yang diberikan akan berbeza. Doktor boleh memberikan rawatan dengan imunoterapi. Imunoterapi diperlukan pada rhinitis lanjut. Rhinitis itu sendiri, adalah penyakit yang timbul setelah tindak balas spesifik tubuh terhadap alergen, lebih tepatnya adalah imunoglobulin Ig-E. Pada tahap yang lebih teruk, imunoterapi boleh diberikan oleh doktor kepada pesakit. Imunoterapi bukanlah pilihan pertama pada pesakit rhinitis, kerana Rawatan jenis ini lebih mahal dan juga memerlukan komitmen masa dari pesakit untuk tetap berada di luar pesakit, atau berjumpa dengan doktor yang merawat. Imunoterapi diberikan melalui suntikan yang akan dilakukan secara berperingkat, kesan yang menguntungkan adalah penurunan imunoglobulin-E tertentu dan merupakan pengantara rhinitis alergen, induksi imunoglobulin-G, induksi sel T, dan sebagainya. Walau bagaimanapun, imunoterapi juga tidak mudah diberikan oleh doktor mengenai risikonya. Terdapat risiko ringan hingga teruk dari rawatan dengan imunoterapi, risiko ringan misalnya pembengkakan yang muncul di tempat suntikan, bronkospasme, keruntuhan saluran darah hingga jarang mati akibat reaksi kejutan anafilaksis selepas pemberian suntikan. Oleh itu, doktor akan mengenal pasti sama ada pesakit boleh diberi imunoterapi atau tidak, tetapi untuk rawatan rhinitis dengan imunoterapi terbukti berkesan untuk menyembuhkan pesakit. Berdasarkan maklumat di atas, anda harus lebih bijak ketika mengalami gejala rhinitis. Rawatan dan rawatan yang betul sangat penting untuk dilakukan agar rhinitis dapat dirawat dengan segera dan tidak menjadi lebih teruk. Sekiranya anda mengalami simptom yang tidak biasa dan mengganggu, anda harus berjumpa doktor dengan segera agar ia dapat dirawat dengan baik.