Pembuangan rahim berisiko bagi jantung - GueSehat.com

Pembuangan rahim atau histerektomi adalah operasi yang cukup banyak dilakukan oleh wanita. Seperti namanya, membuang rahim bermaksud bahawa wanita yang melakukan prosedur ini tidak dapat hamil lagi.

Atas sebab ini, walaupun dengan operasi ini pesakit dapat pulih, tetapi tetap menjadi mimpi buruk bagi wanita. Terutama bagi mereka yang tidak mempunyai anak, tentunya harapan ini akan putus.

Pembuangan rahim secara pembedahan biasanya disarankan untuk wanita yang menderita penyakit tertentu dan telah menjalani pelbagai rawatan perubatan tetapi keadaannya tidak bertambah baik.

Histerektomi adalah operasi utama, jadi badan mesti berada dalam keadaan stabil. Pembuangan rahim itu sendiri dilakukan dengan pelbagai cara. Setiap temu janji disesuaikan dengan keadaan rahim dan organ pembiakan yang lain.

  1. Histerektomi Separa

Jenis pengangkat ini hanya menumpukan pada rahim tanpa mengangkat serviks (serviks). Dengan cara itu, organ pembiakan lain tidak dikeluarkan, termasuk ovari.

  1. Histerektomi Jumlah

Seperti namanya, "total" bermaksud bahawa rahim dan serviks dikeluarkan. Walau bagaimanapun, ovari atau ovari tidak dikeluarkan, oleh itu pesakit masih cenderung menghidap barah ovari kemudian.

  1. Histerektomi Total dengan Salpingo Oophorectomy

Sekarang, untuk operasi terakhir ini, ovari atau ovari juga dikeluarkan, jadi kemungkinan terkena barah ovari hampir 0. Namun, Gang Sihat perlu mengetahui bahawa setiap jenis pembuangan rahim masih mempunyai risiko pada masa akan datang.

Salah satu risiko jangka panjang yang boleh menyerang adalah masalah jantung. Oleh itu, sebelum anda memutuskan untuk menjalani pembedahan, anda harus terlebih dahulu mengetahui apa risikonya.

Dikutip dari penyelidikan yang dilakukan oleh University of Warwick dan diterbitkan dalam jurnal perubatan BMJ, penghapusan rahim dikaitkan dengan peningkatan risiko penyakit jantung.

Kajian ini dijalankan selama 10 tahun yang melibatkan 113,679 wanita. Subjek kajian ini mempunyai masalah jantung dan kebanyakannya membuang rahim mereka.

Terdapat pelbagai kesan proses histerektomi terhadap kesihatan, iaitu risiko peningkatan tekanan darah sebanyak 14%. Ini tentu saja berkaitan dengan kesihatan jantung.

Di samping itu, menurut Webmd.com, masalah kesihatan jangka panjang akibat operasi ini tidak hanya berbahaya bagi wanita yang memasuki menopaus.

Wanita muda boleh menghadapi risiko yang sama. Kajian yang dilakukan oleh dr. Shannon Laughlin Tommaso, penyelidik utama dari Mayo Clinic di Rochester, mengatakan bahawa wanita di bawah usia 35 tahun yang menjalani prosedur pembuangan rahim mempunyai risiko kegagalan jantung kongestif sebanyak 4.6 kali lebih besar.

Dari hasil kajian ini, Tommaso berharap agar wanita dapat mempertimbangkan kaedah apa yang paling tepat untuk mengatasi masalah rahim sebelum memilih prosedur pembedahan. Berunding dengan doktor yang pakar dalam bidangnya, untuk mempertimbangkan faedah dan risiko tindakan yang akan dilakukan.

Rujukan:

ScienceDaily: Pembuangan ovari semasa histerektomi dikaitkan dengan peningkatan penyakit jantung, barah dan kematian pramatang

EurekAlert !: Kajian baru menunjukkan peningkatan risiko penyakit jantung selepas histerektomi