Apakah Kesan Hook | saya sihat

Ibu, ada fenomena di mana seorang wanita mengalami semua tanda kehamilan seperti haid lewat, mual dan muntah, sakit payudara, tetapi ujian kehamilan selalu negatif. Walaupun ujian dilakukan oleh doktor, ujian kehamilan masih negatif.

Tetapi badan tidak boleh membohongi ibu. Semua wanita mesti menyedari perubahan dalam badan mereka semasa mengandung. Sebilangan wanita akan tetap percaya bahawa mereka hamil walaupun keputusan ujian kehamilan adalah negatif. Kepastian kehamilan akhirnya hanya dapat dibuktikan setelah melakukan imbasan dengan ultrasound!

Adakah anda pernah mengalami ini? Mengapa ujian kehamilan negatif semasa anda hamil? Fenomena ini sangat jarang berlaku, tetapi telah berlaku. Apakah penyebab kehamilan negatif palsu, atau dikenali sebagai kesan cangkuk?

Baca juga: Alat Ujian Kehamilan Selain daripada Pek Ujian

Apa itu Kesan Cangkuk atau Negatif Palsu?

Istilah kesan cangkuk ini tidak diketahui secara meluas. kesan cangkuk adalah istilah saintifik untuk kesalahan ujian makmal yang jarang berlaku yang menyebabkan keputusan negatif yang salah. kesan cangkuk tidak terhad kepada ujian kehamilan, tetapi boleh berlaku dalam semua jenis ujian makmal perubatan: darah, air kencing, dan air liur. kesan cangkuk akan memberikan hasil negatif yang salah, apabila harus positif.

Dalam ujian kehamilan, negatif palsu ini tidak hanya dijumpai pada awal kehamilan. Walaupun jarang berlaku, ada sehingga trimester ketiga hasilnya masih negatif palsu! Penyebabnya ada kaitan dengan kehadiran hormon yang disebut gonadotropin korionik manusia (hCG).

Semasa mengandung, badan anda menghasilkan hormon hCG untuk memastikan kehamilan yang sihat. HCG hormon mula dihasilkan oleh badan apabila telur yang disenyawakan oleh sperma memasuki dinding rahim semasa implantasi dan ketika embrio tumbuh. Ujian kehamilan mengesan hormon hCG dalam air kencing atau darah. Apabila hormon ini dikesan, hasilnya positif. Ini bermaksud anda mengandung.

Oleh itu, jika hasilnya adalah negatif palsu, adakah ini bermaksud bahawa wanita hamil tidak menghasilkan hCG? Tiada ibu. Sebabnya ialah hormon hCG yang dihasilkan terlalu banyak. Nah, tahap hCG yang tinggi mengatasi ujian kehamilan dan merosakkan keputusan ujian.

Ia seperti Ibu ini. Apabila anda diminta untuk menangkap 5-6 bola tenis, anda dapat menangkapnya satu per satu dengan mudah. Tetapi ketika diminta untuk menangkap 100 bola tenis sekaligus, Ibu akan menghindar kan? Tidak ada satu bola pun yang ditangkap. Perkara yang sama berlaku untuk ujian kehamilan apabila hCG terlalu tinggi. Alat ini "keliru" dan kemudian menunjukkan baris pertama dan bukannya baris kedua.

Baca juga: Bolehkah Kehamilan Dirasakan Sebelum Menstruasi Terlambat?

Punca Hormon HCG Terlalu Tinggi

Punca hCG yang terlalu tinggi biasanya terdapat pada kembar atau kembar tiga atau lebih! Ini kerana setiap janin dan plasenta membuat hormon hCG sendiri. Jumlahnya juga telah bertambah. Sangat betul, kesan cangkuk lebih kerap berlaku dalam kes kehamilan kembar.

Walau bagaimanapun, kehamilan tunggal boleh dialami kesan cangkuk. Sebagai contoh, ibu yang mengambil ubat kesuburan boleh merosakkan keputusan ujian kehamilan. Dalam kes yang lebih serius, penyebab kadar hCG yang tinggi adalah kehamilan molar. Komplikasi kehamilan ini berlaku pada sekitar 1 dalam setiap 1,000 kehamilan. Kehamilan molar berlaku apabila sel plasenta tumbuh terlalu banyak. Ia juga boleh menyebabkan sista berisi cecair di rahim.

Pada kehamilan molar (kehamilan anggur), janin mungkin tidak terbentuk sama sekali atau keguguran mungkin berlaku pada awal kehamilan. Kehamilan molar juga merupakan risiko serius bagi ibu. Gejala kehamilan molar termasuk:

- ujian kehamilan negatif selepas ujian positif sebelumnya

- ujian kehamilan negatif dengan gejala kehamilan, seperti haid lewat, mual, atau muntah

- Kesakitan atau tekanan pelvis

- pendarahan faraj merah terang hingga coklat gelap setelah ujian kehamilan positif

Baca juga: Apa Punca Menstruasi Lewat?

Bolehkah Kesan Cangkuk Dielakkan?

berita baik, kesan cangkuk dapat dielakkan. Salah satu cara adalah mencairkan air kencing sebelum menggunakan ujian kehamilan. Kaedah ini mungkin berfungsi untuk mengurangkan kepekatan tahap hCG dalam air kencing, tetapi masih boleh "dibaca" dengan ujian kehamilan.

Cara lain adalah dengan mengelakkan ujian kehamilan kencing pada waktu pagi. Sebagai gantinya, cubalah tunggu sehingga petang untuk menjalani ujian kehamilan. Sementara itu, minum lebih banyak air sebagai teknik pencairan lain.

Baca juga: 5 Cara Tradisional untuk Mengetahui Anda Mengandung atau Tidak Tanpa Ujian Kehamilan

Rujukan:

Healthline.com. Adakah Ujian Kehamilan 'Hook Effect' Mengacaukan Rumah Saya?


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found