Kepentingan Multivitamin untuk Kesihatan Tubuh - guesehat.com

Sejak kecil, anda mesti sering mengambil vitamin atau multivitamin yang diberikan oleh ibu bapa anda, bukan? Dan seiring berjalannya waktu, aktiviti yang sibuk membuat seseorang sering lupa untuk menerapkan gaya hidup sihat, jadi mereka memerlukan vitamin tambahan agar kesihatan tubuh terjaga. Nah, adakah anda tahu perbezaan antara vitamin dan multivitamin?

Sekiranya vitamin biasanya hanya mengandungi 1 vitamin, misalnya vitamin A, vitamin D, atau vitamin C, multivitamin mengandungi campuran beberapa jenis vitamin dan mineral. Sebagai orang dewasa, tubuh biasanya mengalami kekurangan beberapa vitamin dan mineral kalsium dan magnesium pada masa yang sama. Untuk itu, pengambilan multivitamin dapat memenuhi keperluan ini.

Kebaikan Multivitamin

Multivitamin diperlukan untuk menyokong kesihatan dan pertumbuhan. Ini harus dimakan secara berkala, untuk menambah nutrien yang kurang daripada pengambilan makanan yang anda makan. Sekiranya anda tergolong dalam kumpulan orang yang sibuk bekerja, pengambilan multivitamin sangat diperlukan.

Di samping itu, terdapat 2 kumpulan yang sangat disyorkan untuk mengambil multivitamin, termasuk:

 • Ibu mengandung. Wanita hamil disyorkan mengambil multivitamin atau makanan tambahan yang mengandungi asid folik untuk mengelakkan kelainan pada bayi. Tetapi sebelum mengambil multivitamin, wanita hamil perlu berjumpa doktor terlebih dahulu.
 • warga tua. Dengan usia, seseorang terdedah kepada osteoporosis. Oleh itu, perlu mengambil multivitamin yang mengandungi vitamin D dan kalsium untuk menjaga tulang kuat.

Pilih Multivitamin yang Tepat

Berbagai jenis multivitamin yang dijual bebas di pasaran, membuat anda harus berhati-hati dalam memilih produk mana yang sesuai untuk tubuh anda. Penting juga untuk memperhatikan cadangan penggunaan pada label produk multivitamin yang anda ambil atau berjumpa doktor. Jangan melebihi dos yang disyorkan, ya. Baca label bungkusan dengan teliti. Pastikan vitamin dan mineral di dalamnya mengandungi vitamin A, C, B, E dan D kompleks yang diperlukan oleh tubuh setiap hari.

Sekiranya Anak-anak Mengambil Makanan Minyak Ikan?

Kini, multivitamin dibungkus dalam pelbagai rasa, salah satunya adalah campuran beri, menjadikannya enak untuk dimakan. Bentuknya juga kenyal, sehingga dapat dikunyah seperti gula-gula. Oleh itu, anda boleh memakannya di mana sahaja tanpa perlu mencari air terlebih dahulu, bukan?

Mengkonsumsi 1 multivitamin bergetah dapat melengkapkan 10 vitamin dan 2 mineral dalam badan anda, anda tahu! Vitamin dan mineral ini termasuk:

 1. Vitamin A: Untuk penglihatan yang jelas, pertumbuhan dan pertumbuhan semula sel, serta menjaga kekebalan tubuh.
 2. Vitamin B3: Untuk menghasilkan tenaga, serta menjaga sistem saraf dan pencernaan.
 3. Vitamin B5: Untuk mengekalkan tenaga dan imuniti jantung.
 4. Vitamin B6: Untuk pembentukan darah.
 5. Vitamin B7: Untuk mengekalkan kulit dan rambut yang sihat, serta pertumbuhan dan pembaikan otot.
 6. Vitamin B9: Untuk mengekalkan sistem imun dan darah.
 7. Vitamin B12: Untuk kesihatan saraf.
 8. Vitamin C: Untuk menjaga sistem kekebalan tubuh, kekuatan tulang, dan sumber antioksidan.
 9. Vitamin D: Untuk mengekalkan kepadatan tulang.
 10. Vitamin E: Sebagai antioksidan.
 11. Selenium: Baik untuk fungsi kognitif, sistem imun, dan kesuburan.
 12. Iodin: Baik untuk menghasilkan tenaga.

Penting bagi anda untuk memilih multivitamin yang sesuai dengan usia dan keadaan kesihatan anda. Dengan mengambil multivitamin secara berkala, badan anda kekal cergas dan sihat. Sekiranya anda malas mengambil multivitamin dalam bentuk tablet atau kapsul, anda boleh memilih multivitamin bergetah yang senang dimakan dan rasanya enak! (FENNEL)


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found