Kelebihan dan Kekurangan Setiap Termometer

Salah satu alat perubatan yang saya rasa mesti selalu ada di rumah adalah termometer untuk mengukur suhu badan. Sebabnya, kenaikan suhu badan dapat menjadi petunjuk berlakunya penyakit, terutama jangkitan. Kaedah palpation dahi untuk menentukan demam atau tidak sangat tidak boleh dipercayai kerana subjektiviti. Oleh itu, sangat penting untuk mempunyai termometer di rumah.

Sejak menjadi seorang ibu, mempunyai termometer di rumah menjadi lebih penting bagi saya. Maklum, saya sering merasa panik apabila suhu badan anak terasa lebih tinggi dari biasa. Demam pada kanak-kanak harus selalu dipantau, kerana suhu badan yang terlalu tinggi dapat menyebabkan kejang. Saya begitu prihatin dengan suhu badan anak, saya tidak hanya menyediakan termometer di rumah, tetapi juga selalu membawanya ketika saya bercuti di luar bandar.

Semasa pertama kali membeli termometer, saya merenung cukup lama untuk menentukan jenis termometer yang akan saya beli. Kerana

Jenis termometer untuk mengukur suhu badan

Jenis termometer pertama ialah termometer digital. Ia berbentuk seperti pen, dengan ujung logam yang merupakan sensor bacaan suhu badan dan tingkap kecil yang akan menunjukkan bilangan suhu badan yang diukur.

Termometer jenis ini dapat digunakan untuk mengukur suhu di mulut (oral), rektum (rektum), dan ketiak (axilla). Termometer ini mempunyai kelebihan, iaitu penggunaannya cukup cepat dan senang. Biasanya diperlukan 1 minit untuk sensor membaca suhu badan seseorang dan memaparkannya.

Harga termometer ini juga agak murah dan boleh didapati di farmasi atau pasar raya yang cukup besar. Kelemahannya adalah bahawa termometer ini agak sukar digunakan pada bayi atau balita, kerana mereka biasanya bergerak semasa pengukuran. Akibatnya, menyebabkan ujung sensor bergeser, memungkinkan kesalahan dalam pembacaan suhu badan.

Jenis termometer seterusnya adalah termometer elektrik telinga. Termometer ini mengukur suhu badan di telinga dalam. Sinar inframerah yang dipancarkan pada akhir probe alias suhu pembaca akan bersentuhan dengan panas badan, kemudian dibaca sebagai suhu badan.

Termometer ini sangat selesa digunakan untuk bayi dan anak-anak, kerana dalam beberapa saat setelah dimasukkan ke dalam telinga, suhu badan bayi atau anak dapat diketahui dengan segera. Tetapi kekurangannya, alat ini agak mahal. Biasanya, termometer jenis ini digunakan di klinik atau hospital. Kelemahan lain ialah jika terdapat penumpukan lilin di saluran telinga, ia boleh menyebabkan bacaan suhu tidak betul.

termometer dahi adalah jenis termometer lain yang juga terdapat di pasaran. Dengan bentuk yang menyerupai pistol, hujung termometer ini melekat pada dahi alias dahi pesakit, maka ia akan mengukur kepanasan badan di arteri dahi. Walaupun termometer jenis ini juga dapat memberikan maklumat suhu badan dengan cepat dan mudah, tetapi tidak setepat termometer digital.

Jenis termometer seterusnya adalah termometer merkuri. Ia juga berbentuk seperti pen dengan hujung logam yang disambungkan ke tiub kaca yang dipenuhi merkuri. Termometer jenis ini juga biasanya digunakan untuk mengukur suhu badan di mulut (oral) dan ketiak (axilla). Panas dari badan akan menjadikan merkuri (merkuri) dalam tiub naik dan berhenti pada suhu badan yang ditunjukkan.

Walau bagaimanapun, penggunaan termometer merkuri ini tidak lagi digalakkan. Kerana jika kaca pada termometer pecah, merkuri akan keluar dan boleh menyebabkan kerengsaan yang serius.

Pilihan disesuaikan dengan keperluan anda

Setelah mengetahui pelbagai jenis termometer pengukur suhu badan yang terdapat di pasaran, inilah masanya untuk kita menentukan termometer mana yang harus kita pilih. Satu perkara yang pasti, sehingga kini tidak ada konsensus yang menyatakan bahawa jenis termometer tertentu adalah pilihan utama. Oleh itu, pemilihan jenis termometer harus disesuaikan dengan keperluan. Contohnya, usia kanak-kanak sekiranya terdapat bayi atau balita di rumah, kemampuan harga, dan ketepatan pengukuran.

Saya sendiri mempunyai dua jenis termometer di rumah, iaitu termometer digital dan termometer dahi. Saya memilih termometer dahi kerana kepantasannya dalam memberikan hasil pengukuran suhu, dan juga penggunaannya yang agak mudah. Termometer jenis ini sesuai untuk anak saya yang sangat sukar untuk diam.

Jenis termometer kedua, iaitu termometer digital, saya gunakan sebagai perbandingan kerana biasanya hasil pengukuran lebih tepat. Harga pembelian kedua-dua jenis termometer ini cukup berpatutan, jadi itu adalah kelebihan ketika memilih termometer.

Baca arahan penggunaannya terlebih dahulu

Mana-mana termometer yang anda pilih, satu perkara yang pasti, baca dahulu arahan penggunaan, pembersihan dan penyimpanan. Sebabnya, ternyata penggunaan yang tidak betul dapat mempengaruhi ketepatan hasil pengukuran suhu! Sebagai contoh, dalam penggunaan termometer telinga, penempatan hujung termometer yang tidak betul akan menyebabkan kesalahan pengukuran suhu.

Kebanyakan termometer digital menggunakan bateri yang menyerupai bateri jam tangan sebagai sumber kuasa. Pastikan anda tahu di mana hendak mendapatkan bateri baru sekiranya bateri lama habis.

Lelaki, ada pelbagai jenis termometer untuk mengukur suhu badan. Setiap jenis mempunyai kelebihan dan kekurangan tersendiri. Sehingga kini, belum ada kata sepakat rasmi mengenai jenis termometer terbaik. Jadi, anda boleh memilih termometer mengikut keperluan anda.

Sudah tahu jenis termometer untuk digunakan di rumah? Salam sihat!