Denyutan Jantung Janin yang Tidak Terdengar - guesehat.com

Setelah mengesahkan bahawa dia hamil dengan melihat 2 garis merah pada pek ujian, hampir semua ibu ingin tahu perkembangan bayi mereka. Adakah janin berkembang secara normal dan jantung berdegup kencang? Sesungguhnya, kehamilan pada trimester pertama adalah tahap yang paling penting dan penuh harapan. Ini kerana apabila janin berkembang sepenuhnya, tidak banyak yang perlu ditumpukan selain menunggu Hari Kelahiran (HPL) tiba. Namun, bagaimana jika degupan jantung bayi pada trimester pertama juga tidak didengar? Adakah normal atau perlu mengambil langkah lain untuk menjangkakan masalah kehamilan?

Ketahui Perkembangan Janin

Untuk mengetahui Anggaran Hari Kelahiran (HPL), doktor biasanya akan mengira 40 minggu berikutnya dari hari terakhir haid, walaupun pada masa itu belum diuji positif kehamilan. Minggu pertama dan kedua kehamilan adalah tahap persenyawaan di rahim ibu, sehingga belum ada janin yang terbentuk. Kemudian pada minggu ke-3, rahim anda mula bersiap untuk perkembangan embrio menjadi janin. Seolah-olah perkembangan berjalan dengan cepat, minggu ke-4 hingga ke-10 adalah tahap perkembangan organ untuk janin. Pada tahap ini, beberapa organ mula berfungsi satu persatu, bermula dari otak dan sistem saraf, kemudian hidung, mulut, mata, dan jantung mulai berdenyut 100-160 kali seminit. Selepas itu, terdapat perkembangan sistem pencernaan dan pernafasan, disertai dengan kelengkapan organ tubuh lain.

Masa untuk Mendengar Denyutan Jantung Janin

Secara amnya, jika perkembangan janin berjalan normal, degupan jantung dapat didengar mulai minggu ke-6. Namun, jangan panik, Ibu! Memang tidak semua ibu dapat mendengar berdebar minggu ini. Proses untuk jantung berkembang sepenuhnya adalah 12 minggu, sebelum akhirnya Ibu dapat mengetahui dan mendengar semua aktiviti janin di dalam rahim. Untuk mengetahui dengan pasti, Ibu boleh melakukan pengukuran melalui ultrasound atau sonogram ketika berunding dengan doktor. Walaupun dengan bantuan teknologi terkini, anda dapat mengetahui kemungkinan mempunyai lebih dari satu janin minggu ini.

Namun, bagaimana jika pada minggu ke-12 degupan jantung janin tidak didengar?

Punca degupan jantung yang terdengar pada minggu ke-12:

  • Wanita hamil gemuk. Lapisan tebal antara rahim dan alat pengukur mungkin tersumbat oleh lapisan kulit dan lemak di perut. Inilah yang sebenarnya berlaku apabila doktor tidak dapat mendengar degupan jantung janin. Walau bagaimanapun, biasanya ujian transvaginal akan dijalankan yang dianggap lebih tepat dan cekap.
  • Kedudukan rahim yang tidak biasa. Kedudukan juga ternyata menentukan hasil yang lebih tepat. Kerana, pada mulanya doktor hanya akan menguji bahagian perut yang terasa betul ke kedudukan rahim secara umum. Namun, tenanglah ibu! Kedudukan rahim yang tidak biasa ini bukanlah gejala masalah kehamilan, tetapi hanya masalah perbezaan kedudukan.
  • Kedudukan janin sentiasa berubah. Tidak ada yang dapat meramalkan aktiviti janin dalam rahim, jadi doktor harus mencari kedudukan jantung yang tepat.
  • Anggaran Hari Kelahiran (HPL) tidak betul. Sebab ini biasa berlaku jika anda tidak dapat mengingati dan mengetahui dengan pasti kapan haid terakhir anda. Jadi, anggaran masa kelahiran bayi tidak dapat ditentukan dengan pasti. Oleh itu, jangan panik Ibu jika anda tidak dapat mendengar degupan jantung, tetapi ikuti nasihat dan anggaran doktor mengenai perkembangan janin.
  • Keguguran. Mungkin ini adalah ketakutan terbesar bagi beberapa wanita hamil yang belum dapat mendengar degupan jantung janin. Terutama setelah melewati minggu ke-12 tidak ada tanda-tanda perkembangan janin atau gejala kehamilan kosong. Walau bagaimanapun, anda harus berjumpa dengan doktor anda terlebih dahulu sebelum mendiagnosis masalah semasa kehamilan.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found