makna herpes oral dan cara mencegahnya - guesehat.com

Penyakit herpes simplex (atau biasa disebut herpes) dikategorikan menjadi 2, iaitu herpes jenis 1 atau herpes oral yang disebabkan oleh virus herpes simplex 1 dan dan herpes jenis 2 atau herpes genital yang disebabkan oleh virus herpes simplex 2. Kira-kira 80% kes herpes Jangkitan mulut disebabkan oleh virus HSV-1, dan hanya 20% disebabkan oleh virus HSV-2. Kedua-dua penyakit ini tergolong dalam kategori penyakit kelamin, tetapi dengan kawasan jangkitan yang berlainan. Pada herpes oral, penghidapnya akan mengalami luka di sekitar mulut, sementara herpes genital menjangkiti kawasan genital (zakar, vagina, atau dubur).

Penularan Herpes oral

Virus HSV-1 ditularkan melalui kontak langsung dengan bahagian tubuh yang dijangkiti, baik melalui seks oral atau ciuman. Caranya penyakit ini ialah penularan dapat terjadi ketika gejala tidak muncul. Virus yang tidak aktif di dalam badan dapat kembali aktif tanpa menunjukkan gejala penyakit, dan pada masa ini penularan masih boleh berlaku.

Walaupun boleh, tetapi penularan herpes genital ke mulut jarang berlaku. Ini kerana virus yang menyebabkan herpes genital (HSV-2) jarang menyerang mulut.

Simptom

Sama dengan herpes genital, orang dengan herpes oral juga akan mengalami kemunculan lepuh kecil yang berisi cecair. Cuma luka ini tidak muncul di kawasan kemaluan, tetapi di kawasan sekitar mulut. Luka ini juga dapat muncul di bahagian dalam mulut, di belakang kerongkong, dan disertai dengan kelenjar getah bening di leher. Gejala ini boleh menjadi sangat ringan sehingga tidak disedari. Gejala ringan sering disalah anggap sebagai bibir pecah-pecah, lecet kulit, jerawat, dan gigitan serangga.

Herpes oral tidak dapat disembuhkan, hanya dapat dikendalikan sehingga gejala tidak memburuk. Semasa hilangnya tanda-tanda dan gejala penyakit, virus itu kekal di dalam badan dan menjadi tidak aktif. Oleh itu, virus ini dapat diaktifkan semula setiap saat dan gejala akan berulang. Beberapa faktor dianggap dapat memicu pengaktifan kembali virus, seperti demam atau selesema, sinaran UV, keletihan, dan sistem kekebalan tubuh yang rendah.

Kemunculan gejala herpes oral terdiri daripada 4 fasa, iaitu:

- Kulit gatal

- Terdapat pembengkakan dan penampilan gelembung yang menyakitkan.

- Gelembung pecah dan kemudian menjadi lepuh berisi cecair (luka sejuk)

- Luka sejuk kering dan akan sembuh dalam masa 8 hingga 10 hari.

Pencegahan

Walaupun penyebab berulang herpes oral tidak diketahui secara pasti, tetapi perkara yang boleh dilakukan untuk mencegah penularan herpes adalah:

- Elakkan mencium pasangan yang dijangkiti herpes ketika lepuh (luka sejuk) masih kelihatan

- Jangan gunakan barang yang sama dengan penderita herpes, seperti alat makan. Berkongsi makanan atau minuman juga disarankan untuk tidak melakukannya kerana virus dapat ditularkan melalui air liur.

- Elakkan melakukan seks oral kepada orang dengan herpes genital. Virus HSV-1 juga dapat disebarkan melalui cairan vagina, air mani, dan cairan pada luka (luka sejuk).

Sementara itu, untuk mencegah atau mengurangkan kekerapan berulang herpes oral, iaitu:

- Catat tarikh kambuh. Dengan ini, anda dapat meneka dan mengetahui apa yang mencetuskan kambuhnya penyakit ini.

- Menguruskan tekanan. Cuba jangan terlalu tertekan kerana tekanan dianggap dapat mengaktifkan semula virus HSV-1 di dalam badan.

- Selaraskan diet. Sistem imun yang rendah dianggap sebagai salah satu perkara yang mencetuskan kambuhnya herpes oral. Oleh itu, jaga pengambilan makanan anda untuk menguatkan sistem imun anda agar anda tidak jatuh sakit.

  • Gunakan pelindung matahari. Sinar UV boleh memberi kesan negatif pada sel imun badan, jadi gunakan pelindung matahari untuk melindungi kulit anda dari sinaran UV.

Baca Juga

Berhati-hatilah dengan penularan Herpes genital


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found