Ubat untuk mengatasi kembung perut - Gusehat

Perut kembung adalah salah satu gejala dispepsia. Orang biasa sering menyebutnya bisul perut. Keadaan ini berlaku kerana penurunan motilitas gastrointestinal, menyebabkan pelbagai gejala. Salah satu simptomnya adalah perut kembung.

Adakah anda pernah mengalami perut kembung, bukan? Rasanya sangat tidak selesa dan bahkan menyakitkan, geng! Kembung adalah keadaan apabila terdapat pengeluaran gas yang berlebihan atau terdapat gangguan dalam pergerakan otot sistem pencernaan sehingga gas terperangkap di sana.

Kembung menyebabkan rasa sakit, tidak selesa, dan membuat perut kelihatan lebih besar. Baiklah, anda harus mengetahui ubat untuk merawat kembung sehingga anda dapat segera mengatasinya dan bebas dari penderitaan kembung perut yang boleh sampai bila-bila.

Untuk mengatasi keadaan ini, perlulah merawat kembung perut dengan prestasi dan penggunaan praktikal yang baik dan selamat, iaitu ubat-ubatan dalam bentuk persediaan lebur cepat. Sebelum ini, anda perlu mengetahui kejadian kembung perut.

Baca juga: Suka Kembung Selepas Makan? Mungkin 5 jenis makanan inilah yang menjadi penyebabnya!

Mengapa Perut Kembung Berlaku

Tubuh manusia tidak hanya terdiri daripada komponen pepejal dan cecair, tetapi juga mempunyai gas. Apabila anda mengeluarkan gas (kentut), itu adalah tanda bahawa anda mengeluarkan gas dari saluran pencernaan. Atau bersendawa, di mana gas dikeluarkan dari perut melalui mulut.

Gas adalah sebahagian daripada proses pencernaan yang normal. Gas usus terdiri daripada oksigen, nitrogen, karbon dioksida, hidrogen, dan metana. Komposisi berbeza-beza bergantung pada jenis gas usus.

Gas di saluran pencernaan dihasilkan dari makanan atau dari fermentasi bakteria yang terdapat di dalam usus. Menyingkirkan lebihan gas, baik dengan bersendawa atau melalui kentut (flatus) adalah mekanisme badan yang normal. Rata-rata orang mengalirkan gas sehingga 20 kali sehari.

Sebaliknya, gas menjadi masalah apabila terperangkap atau tidak dapat bergerak melalui sistem pencernaan. Keadaan ini menyebabkan perut kembung dan tidak selesa.

Punca perut kembung biasanya memakan terlalu banyak makanan yang menghasilkan gas. Contohnya kacang, nangka, durian, atau minuman ringan. Selain makanan, gangguan sistem pencernaan seperti sindrom iritasi usus atau penyakit Celiac, dapat menyebabkan peningkatan pengeluaran gas di saluran pencernaan.

Gejala perut kembung termasuk bersendawa, sakit, kekejangan dan kekejangan di perut, rasa kenyang atau tekanan di perut, dan perut kembung (distension). Apabila anda mengalami ini, segera cari ubat untuk mengatasi kembung sehingga tidak berlarutan.

Baca juga: Cara Mengatasi Perut Kembung dan Mual ketika Berpuasa

Ubat untuk Mengatasi Perut Kembung

Sebenarnya, anda tidak perlu bingung mencari ubat untuk mengatasi kembung perut. Perut kembung dapat dirawat dengan ubat, atau ubat yang dibuat di rumah. Sekiranya anda pergi ke farmasi untuk mencari ubat kembung perut, ahli farmasi mungkin akan memberi anda enzim pencernaan.

Enzim diberikan untuk membantu memecah makanan di saluran pencernaan. Contohnya laktase, untuk memecahkan karbohidrat. Tujuannya adalah untuk mencerna makanan dengan cepat dan mengurangkan kembung.

Sebagai tambahan kepada enzim, ubat lain untuk mengatasi perut kembung adalah ubat dari kelas antasid, ubat yang dibuat dari arang aktif, simethicone, atau domperidone. Ubat-ubatan ini sememangnya digunakan untuk merawat dispepsia, tetapi berkesan dalam merawat kembung. Sekiranya anda ingin lebih praktikal, anda boleh meminta ubat dalam bentuk persediaan lebur cepat (larut cepat), sehingga dapat menghilangkan gejala kembung dengan lebih cepat.

Anda juga boleh menggunakan bahan tradisional di rumah sebagai ubat untuk kembung. Teh peppermint atau chamomile banyak disyorkan untuk melegakan gejala perut kembung. Herba tradisional seperti anise, jintan, ketumbar, dan kunyit juga boleh menjadi ubat untuk kembung.

Baca juga: Pilih Herba Anti Kembung dan Mual

Mencegah Kembung Berulang

Dalam kebanyakan kes, kembung sekali dan ketidakselesaan perut adalah perkara biasa dan tidak memerlukan rawatan perubatan. Ubat kembung bebas yang anda beli sendiri di farmasi atau ubat rumah dapat membantu melegakan simptom.

Tetapi agar kembung tidak selalu berulang, anda juga perlu membuat perubahan pada tingkah laku makan anda. Kurangkan minuman bersoda dan makanan bergas jika anda menghadapi masalah pencernaan.

Waspada jika perut kembung disertai dengan gejala lain seperti peningkatan frekuensi kembung perut, lokasi pembesaran perut yang tidak biasa, kembung dengan kesakitan yang sangat teruk. atau jika disertai dengan penurunan berat badan, cirit-birit, dan muntah. Segera berjumpa doktor untuk menentukan penyebabnya.

Baca juga: Berhati-hati dengan Gejala Burping Tidak normal

Sumber:

Brighamandwomens.org. Gas Mengalahkan Bloat.

Mayoclinic.org. Kesalahan Gas dan Gas.

Healthline.com. 13 Makanan yang Menyebabkan Kembung.

ubat-ubatan.com. Pepto bismol.

Hellodoc. Tablet Vometa FT 10 mg setiap jalur