Gangguan Jantung Kongenital Anak | saya sihat

Bayi boleh menghidap penyakit jantung? Adakah mungkin? Mungkin Ibu. Malah kes bayi dengan penyakit jantung tidaklah kecil. Walau bagaimanapun, penyakit jantung pada bayi dan kanak-kanak tentu berbeza dengan penyakit jantung pada orang dewasa. Jadi, apakah bentuk penyakit jantung pada kanak-kanak dan bagaimana menanganinya?

dijelaskan dr. Rahmat Budi Kuswiyanto, Sp.A (K), M.Kes, Pakar Pediatrik Kardiologi dari Hospital Hasan Sadikin, Bandung, jantung adalah organ yang sangat penting, berfungsi untuk mengepam darah sehingga oksigen dan nutrien dapat diedarkan ke seluruh tubuh. Penyakit jantung kanak-kanak boleh mengganggu fungsi ini.

"Pada bayi dan anak-anak, penyakit jantung yang paling sering dijumpai adalah kecacatan jantung kongenital (KJB), baik itu dalam bentuk kelainan pada struktur anatomi, lokasi, atau fungsi jantung yang lahir sejak lahir. Namun, ada juga penyakit jantung yang diperoleh akibat jangkitan atau penyakit lain, setelah bayi dilahirkan, ”jelas dr. Rahmat dalam memperingati Hari Jantung Sedunia yang diadakan oleh Danone Specialized Nutrition Indonesia, 29 September 2021.

Baca juga: Mengenal ASD, penyakit jantung kongenital yang biasa berlaku pada bayi

Bilangan Anak dengan KJB di Indonesia

CHD dialami oleh 1 dari 100 kelahiran hidup. Sekiranya di Indonesia ada 4-5 juta kelahiran bayi setiap tahun, itu berarti ada sekitar 40-50,000 kes bayi dengan KJB baru setiap tahun. Ini tentunya bukan sebilangan kecil. Bayi dengan KJB memerlukan perawatan intensif dan bahkan tindakan untuk memperbaiki kelainan di jantung mereka, serta sokongan pemakanan yang baik, untuk pertumbuhan dan perkembangan yang optimum.

Menurut dr. Rahmat, sekitar 25% kes KJB adalah CHF kritikal dan menjadi penyumbang kematian bayi. Bayi dengan KJB tidak kritikal, pemulihan dapat dicari, sesuai dengan keparahan kelainan yang dialami.

Terdapat banyak jenis KJB, mulai dari kebocoran jantung, kelainan injap jantung (injap sempit, tidak lengkap atau tersumbat), kelainan pada saluran darah jantung, hingga kelainan pada ruang jantung, seperti kes ruang tunggal, dan lain-lain.

Baca juga: Bolehkah Saya Memberi Vaksin kepada Kanak-kanak dengan Penyakit Jantung Kongenital?

Punca, Gejala dan Rawatan KJB

Penyakit jantung kongenital dianggap berlaku semasa kehamilan. Tidak ada sebab yang pasti, tetapi disyaki faktor risiko berikut meningkatkan kemungkinan bayi dilahirkan dengan PJK:

- Jangkitan semasa kehamilan, seperti TORCH

- Penyakit pada ibu, seperti diabetes, lupus, darah tinggi

- Penggunaan dadah, rokok, dan alkohol

- Pemakanan yang tidak seimbang semasa mengandung,

- Gangguan genetik janin

- Sejarah keluarga penyakit jantung.

Tanda-tanda bayi menghidap CHD termasuk kulit kebiruan, pernafasan cepat atau sesak nafas, keletihan ketika menyusui, pertumbuhan terbantut atau tidak bertambah berat badan. Tetapi ada juga yang kelihatan "sihat" sahaja. Sekiranya anda mempunyai bayi dengan ciri-ciri ini, anda harus berjumpa doktor dengan segera untuk berunding lebih lanjut.

Pengendalian KJB bergantung kepada keadaan setiap bayi. Doktor hanya boleh memberikan ubat, terapi pemakanan, yang memerlukan tindakan bukan pembedahan dan pembedahan. "Sains perubatan kini semakin berkembang sehingga penyakit jantung kongenital pada anak-anak dapat dirawat tanpa pembedahan. Contohnya, menutup kebocoran injap jantung tanpa perlu melakukan pembedahan, ”jelas dr. Rahmat.

Baca juga: Inilah sebab mengapa penyakit jantung kongenital sukar dicegah

Keperluan Pemakanan Kanak-kanak dengan KJB

Dr. dr. I Gusti Lanang Sidhiarta Sp.A (K), Pakar Pediatrik, Pakar Pemakanan dan Penyakit Metabolik dari Denpasar, Bali dan Ketua IDAI Cabang Bali, menambahkan bahawa kanak-kanak dengan PJK sering mengalami kekurangan zat makanan, baik ringan hingga parah. Penyebab kekurangan zat makanan termasuk pengambilan yang tidak mencukupi.

“Bayi pada umumnya tidak cukup kuat untuk menyusu kerana mudah letih dan sesak nafas ketika menyusu. Kanak-kanak juga sering mengalami jangkitan seperti batuk dan selsema, dan boleh disertai dengan gangguan penyerapan nutrien dalam usus, "jelas dr. budak lelaki.

Sedangkan keperluan pemakanan kanak-kanak dengan PJK sebenarnya lebih tinggi atau meningkat. Ini kerana mereka mempunyai metabolisme basal yang tinggi, terutama ketika aktif atau menangis. Mereka juga mudah dijangkiti, jadi mereka perlu disokong oleh pemakanan yang tinggi.

"Kekurangan zat makanan di tempat pertama boleh menyebabkan terbantut dan kegagalan untuk berkembang, dan jika tidak dirawat dengan segera, ia juga akan menghalangi rawatannya kerana pembedahan hanya dapat dilakukan jika status pemakanannya baik, ”tambah dr. budak lelaki.

Atas sebab ini, ia memerlukan perhatian tambahan dari ibu bapa dan orang sekeliling agar Si Kecil dengan KJB dapat membesar dengan sihat dan mempunyai kualiti hidup yang lebih baik. Keperluan pemakanan, terutamanya tenaga dan protein pada pesakit CHF lebih besar daripada yang disarankan berdasarkan keperluan fisiologi, usia dan berat badan.

Walau bagaimanapun, perlu juga diperhatikan bahawa toleransi jumlah cecair kanak-kanak dengan CHF adalah terhad kerana disfungsi jantung. Oleh itu, terapi pemakanan pada kanak-kanak dengan CHF adalah memastikan kalori dan protein yang mencukupi untuk memudahkan kenaikan berat badan. Bentuk terapi pemakanan yang paling biasa pada anak-anak berusia lebih dari 1 tahun yang mengalami CHF adalah penggunaan formula berkalori tinggi untuk mengurangkan jumlah cecair yang diberikan, ”jelas dr. budak lelaki.

Meningkatkan pemakanan kanak-kanak dengan K JB dapat mencegah / mengurangkan morbiditi dan kematian, menyokong pertumbuhan dan perkembangan yang optimum, dan memberikan kadar pembedahan pembetulan jantung yang berjaya dengan hasil yang lebih baik, serta kualiti fizikal dan mental yang optimum di masa depan.

Baca juga: Penyakit Jantung Kongenital Dapat Dikesan Semasa Kehamilan