Pesakit Diabetes Berisiko Tinggi Jangkitan Faraj

Jangkitan faraj, juga dikenali sebagai kandidiasis vagina, adalah jangkitan yis yang menyebabkan gatal dan kerengsaan pada vagina. Keadaan ini secara amnya dicirikan oleh lendir lendir atau keputihan yang tebal dan berwarna putih. Selain itu, jangkitan faraj ini juga boleh menyebabkan kesakitan ketika membuang air kecil dan semasa melakukan hubungan seksual. Walaupun semua wanita boleh mendapat jangkitan faraj, wanita yang menghidap diabetes jenis 2 mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk menghidap penyakit ini. Sebabnya, mereka mempunyai kadar gula dalam darah lebih tinggi daripada wanita normal. Jadi apa hubungan antara kadar gula darah dan jangkitan faraj? Inilah penjelasan lengkap seperti yang dilaporkan oleh Kesihatan Setiap Hari.

Baca juga: Punca Bau Vagina

Cendawan menyukai gula dan persekitaran yang lembap

Di dalam badan kita sebenarnya banyak organisma hidup, seperti kulat dan bakteria, tetapi tidak menyebabkan penyakit. Ini kerana badan mempunyai mekanisme untuk mengawal bilangan mereka agar jumlahnya tidak berlebihan. Hanya apabila pertumbuhan berlebihan akan menimbulkan masalah. Terdapat banyak faktor yang menyebabkan bakteria dan kulat dalam tubuh menyebabkan gejala penyakit, termasuk yang berkaitan dengan penurunan imuniti atau penyakit tertentu.

Sebenarnya, tidak ada sebab yang pasti mengapa wanita dengan diabetes jenis 2 mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk terkena jangkitan yis vagina. Namun, ia dianggap mempunyai kaitan dengan seberapa baik dia menguruskan diabetesnya. Peningkatan kadar gula dalam darah akibat diabetes mempengaruhi seluruh sistem metabolisme dalam badan, bukan hanya darah. Jadi, peningkatan kadar gula dalam darah juga memberi kesan pada keadaan di vagina dan vulva. Kulat sangat menyukai persekitaran yang lembap dan "manis", jadi apabila persekitaran di saluran vagina disukai, organisma dapat berkembang maju.

Diabetes menurunkan sistem imun

Kesan diabetes pada badan penghidap akan menjadi lebih lama dari masa ke masa. Orang yang tidak mengawal gula darah mereka dengan baik boleh mendapat sejumlah komplikasi kerana tahap glukosa darah yang selalu tinggi. Salah satu komplikasi diabetes terdedah kepada jangkitan, baik bakteria maupun jamur. Orang yang menghidap diabetes mengalami penurunan imuniti dan tidak dapat melawan organisma yang menyerang yang menyebabkan jangkitan. Melalui sejumlah kajian, para pakar telah membuktikan bahawa beberapa wanita, terutama mereka yang malas untuk mengawal diabetes, memiliki kemampuan menurun yang signifikan untuk melawan jangkitan. Ini bermaksud, apabila anda mengalami jangkitan faraj, sukar juga untuk menyembuhkannya.

Baca juga: Orang yang berisiko menghidap diabetes

Rawatan untuk jangkitan faraj

Rawatan jangkitan faraj pada wanita yang menghidap diabetes adalah sama seperti wanita pada umumnya. Ubat untuk membasmi jangkitan yis biasanya dalam bentuk krim atau salap antijamur topikal yang hanya berfungsi pada permukaan vagina yang dijangkiti. Kesemuanya hanya boleh dibeli dengan preskripsi doktor. Secara amnya, krim antijamur digunakan selama 1 - 7 hari, bergantung pada keadaan jangkitan dan jenis jamur. Doktor pasti akan mengesyorkan produk mana yang terbaik untuk keadaan anda.

Sekiranya jangkitan vagina anda kerap berulang, atau keadaannya tidak hilang, doktor anda akan memberi anda ubat oral untuk jangka masa yang lebih lama. Ubat oral jauh lebih berkesan untuk merawat jangkitan faraj. Walau bagaimanapun, ubat ini tidak boleh diambil oleh wanita hamil.

Jangan mengambil ubat antikulat dengan cuai ya! Kadang-kadang seorang wanita yakin dia mempunyai kandidiasis, jadi dia mengambil ubat sendiri. Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) di Amerika, menyatakan bahawa banyak wanita salah mendiagnosis diri mereka dan membeli apa-apa ubat jangkitan vagina di farmasi, walaupun ubat itu tidak dapat menyembuhkan keadaan mereka. Akibatnya, kulat menjadi kebal.

Keadaan ini berbahaya kerana akan memanjangkan rawatan. Oleh itu, jika anda tidak pasti anda mempunyai jangkitan yis vagina, atau jika gejala tidak hilang dengan ubat biasa, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan diagnosis dan rawatan yang betul.

Mencegah jangkitan kulat

Walaupun jangkitan yis vagina tidak selalu dapat dicegah, risikonya dapat diturunkan. Termasuk anda yang menghidap diabetes jenis 2. Berikut adalah petua untuk membantu mencegah jangkitan yis vagina:

  • Elakkan memakai seluar yang terlalu ketat, kerana akan menjadikan suasana organ intim dan vagina lembap.
  • Pakai seluar dalam yang diperbuat daripada kapas sehingga mudah menyerap peluh.
  • Pengambilan yogurt yang mengandungi Lactobacillus acidophilus untuk menekan pertumbuhan bakteria jahat di dalam vagina.

Tetapi, tentu saja yang paling penting dalam mencegah jangkitan faraj pada penderita diabetes jenis 2 adalah untuk mengawal kadar gula dalam darah. Gula darah normal penting untuk menjaga persekitaran di dalam vagina tidak mengandungi kadar gula tinggi yang dapat mendorong pertumbuhan ragi.

Baca juga: Persediaan Kehamilan untuk Wanita dengan Diabetes

Oleh itu, bagi wanita yang menghidap diabetes jenis 2, berhati-hatilah bahawa anda mempunyai risiko lebih tinggi terkena jangkitan yis atau bakteria pada vagina. Dengan disiplin dalam mengawal kadar gula dalam darah, menerapkan gaya hidup yang sihat dan bersenam, risiko ini dapat diturunkan. (UH / AY)


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found