Vitamin F - Sihat

Mungkin tajuk di atas membuat Healthy Gang tertanya-tanya, adakah benar vitamin F? Vitamin F bukanlah vitamin seperti pada amnya. Vitamin F adalah istilah untuk dua jenis lemak, iaitu asid linoleik alfa dan asid linoleik.

Kedua-dua jenis lemak ini penting untuk fungsi tubuh, termasuk kesihatan otak dan jantung. Asid alpha linoleik tergolong dalam kumpulan asid omega-3. Sementara itu, asid linoleik tergolong dalam kumpulan omega-6.

Inilah penjelasan mengenai vitamin F untuk badan!

Baca juga: Punca Thrush Bukan Hanya Kekurangan Vitamin C

Fungsi Vitamin F untuk Badan

Dua jenis lemak sihat, asid linoleat alfa dan asid linoleat, yang termasuk dalam vitamin F dikelaskan sebagai asid lemak yang penting untuk kesihatan. Kerana badan tidak dapat menghasilkan dua asid lemak ini, anda mesti mendapatkan pengambilan vitamin F dari makanan.

Kedua-dua asid linoleik alfa dan asid linoleik mempunyai fungsi penting dalam badan, iaitu:

Sebagai sumber kalori: sebagai lemak, kedua-duanya memberikan pengambilan 9 kalori per gram.

Membantu dalam pembentukan struktur sel: vitamin F dan lemak lain memberikan kelenturan dan struktur kepada semua sel di dalam badan.

Menggalakkan pertumbuhan dan perkembangan: alpha linoleic acid mempunyai fungsi penting dalam perkembangan otak dan penglihatan normal.

Ditukar kepada jenis lemak lain: tubuh memproses dan menukar vitamin F menjadi jenis lemak lain yang diperlukan untuk kesihatan.

Membantu membuat sebatian penting: vitamin F digunakan untuk membuat sebatian penting yang mengatur tekanan darah, penebalan darah, tindak balas sistem kekebalan tubuh, dan fungsi tubuh yang lain.

Kes kekurangan vitamin F sangat jarang berlaku. Namun, jika ia berlaku, kekurangan vitamin F dapat menyebabkan pelbagai masalah kesihatan, seperti kulit kering, rambut gugur, proses penyembuhan luka yang panjang, pertumbuhan anak yang terganggu, dan masalah otak dan penglihatan.

Baca juga: Buah-buahan dan Sayuran yang Mengandungi Vitamin C

Kebaikan Kesihatan Vitamin F

Menurut penyelidikan, lemak yang dimiliki oleh vitamin F mempunyai manfaat kesihatan yang unik.

Manfaat kesihatan asid linoleik alfa

Asid linoleat alfa akan ditukar menjadi jenis asid lemak omega-3 lain di dalam badan, yang diperlukan untuk kesihatan. Asid linoleat alfa biasanya ditukar menjadi asid eicosapentaenoic (EPA) dan asid docosahexaenoic (DHA).

Asid linoleat alfa, bersama dengan EPA dan DHA, memberikan pelbagai faedah kesihatan:

 • Mengurangkan keradangan: pengambilan asid omega-3, termasuk asid alfa linoleik, dapat mengurangkan keradangan pada sendi, saluran pencernaan, paru-paru, dan otak.
 • Meningkatkan kesihatan jantung: walaupun penyelidikannya masih belum pasti, tetapi meningkatkan pengambilan asid alfa linoleik dikatakan dapat mengurangkan risiko penyakit jantung.
 • Meningkatkan perkembangan janin: Wanita hamil memerlukan pengambilan 1.4 gram asid linoleik alfa setiap hari untuk menyokong perkembangan dan pertumbuhan janin.
 • Menyokong kesihatan mental: Lebih banyak penyelidikan diperlukan, tetapi beberapa bukti menunjukkan bahawa pengambilan pelbagai asid omega-3 secara berkala dapat melegakan kemurungan dan kegelisahan.

Manfaat kesihatan asid linoleik

Asid linoleat adalah asid utama dalam kumpulan omega-6. Asid linoleat juga ditukar dan diproses menjadi pelbagai jenis asid yang sihat di dalam badan. Apabila diminum secara sederhana, asid linoleat sangat bermanfaat untuk kesihatan, terutama jika digunakan sebagai alternatif untuk lemak yang kurang sihat:

 • Mengurangkan risiko penyakit jantungDalam kajian lebih daripada 300,000 orang dewasa yang mengambil asid linoleat, didapati bahawa lemak jenis ini mengurangkan risiko kematian akibat penyakit jantung sebanyak 21 peratus.
 • Menurunkan risiko diabetes jenis 2: Satu kajian di lebih dari 200.000 orang mendapati bahawa asid linoleat dapat mengurangi risiko diabetes tipe 2 sebanyak 14 persen, jika diambil sebagai pengganti lemak tepu.
 • Meningkatkan kawalan gula dalam darah: Beberapa kajian menunjukkan bahawa asid linoleat dapat meningkatkan kawalan gula darah.

Makanan Kaya dengan Vitamin F

Anda tidak perlu mengambil makanan tambahan vitamin F jika anda makan pelbagai makanan yang mengandungi asid alpha linoleic dan linoleic.

Makanan berikut mengandungi asid linoleat:

 • minyak kacang soya
 • Minyak zaitun
 • Minyak jagung
 • Benih bunga matahari
 • Badam

Makanan yang mengandungi asid alfa linoleik:

 • Biji rami
 • minyak flaxseed
 • biji chia
 • Walnut

Sebilangan makanan haiwan, seperti ikan, telur, dan produk tenusu juga mengandungi asid alfa linoleat dan asam linoleat. Walau bagaimanapun, makanan haiwan mengandungi lebih banyak jenis omega-3 dan omega-6. (UH)

Baca juga: Vitamin C 1000 mg, adakah perlu?

Sumber:

Garis Kesihatan. Apa itu Vitamin F? Kegunaan, Faedah, dan Senarai Makanan. November 2019.

Nihon Rinsho. Asid lemak tak jenuh penting. Oktober 1999.