Adakah Penyakit Keturunan Diabetes | saya sihat

Ramai orang tertanya-tanya, adakah diabetes adalah penyakit keturunan? Faktor genetik boleh menjadikan beberapa orang lebih mudah terkena diabetes. Walau bagaimanapun, secara umum, seseorang tidak menghidap diabetes daripada ibu bapanya.

Namun, setiap orang yang mempunyai sejarah keluarga diabetes perlu mengambil langkah pencegahan. Peranan faktor genetik berbeza untuk setiap jenis diabetes. Dalam diabetes jenis 2, misalnya, faktor gaya hidup lebih berpengaruh daripada genetik.

Jadi, setiap orang perlu mengetahui lebih lanjut mengenai peranan faktor genetik dalam setiap jenis diabetes. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai sama ada diabetes turun temurun, baca penjelasan berikut!

Baca juga: Ini adalah pelbagai halangan untuk menguruskan diabetes dan penyelesaiannya

Adakah Diabetes turun temurun?

Berikut adalah penjelasan lengkap mengenai apakah diabetes adalah penyakit keturunan:

Adakah Diabetes Jenis 1 turun-temurun?

Diabetes jenis 1 adalah penyakit autoimun. Penyakit ini berlaku apabila sistem kekebalan tubuh menyerang sel yang sihat sebagai gantinya. Diabetes jenis 1 biasanya muncul pada masa kanak-kanak dan remaja, tetapi penyakit ini masih boleh muncul pada usia berapa pun

Pada masa lalu, doktor percaya bahawa diabetes jenis 1 adalah penyakit genetik. Walau bagaimanapun, tidak semua orang dengan diabetes jenis 1 mempunyai sejarah penyakit keluarga.

Menurut Rujukan Rumah Genetik, faktor genetik dapat meningkatkan risiko diabetes jenis 1 dalam situasi tertentu. Pada orang dengan diabetes jenis 1, saintis mendapati perubahan pada gen yang menghasilkan protein tertentu. Protein ini mempunyai peranan penting dalam sistem imun.

Adakah Diabetes Jenis 2 turun-temurun?

Diabetes jenis 2 adalah jenis diabetes yang paling biasa. Orang yang menghidap diabetes jenis 2 sering mempunyai ahli keluarga terdekat yang juga menghidap penyakit ini. Namun, walaupun faktor genetik mungkin berperanan, para pakar percaya bahawa gaya hidup adalah faktor yang paling berpengaruh.

Sebagai tambahan kepada sejarah keluarga, faktor lain yang meningkatkan risiko diabetes jenis 2 termasuk:

  • 45 tahun ke atas
  • Berat badan berlebihan
  • Tahap lemak dan kolesterol tinggi dalam darah
  • Tekanan darah tinggi
  • PCOS
  • Sejarah diabetes kehamilan
  • Sejarah penyakit jantung
  • Kemurungan
Baca juga: Penyelidikan Ilmiah UGM: Aplikasi Kawan Diabetes Terbukti Membantu Pengurusan Diabetes Secara Berdikari

Menurunkan Risiko Diabetes Keturunan

Para saintis tidak menemui risiko faktor genetik pada diabetes secara keseluruhan. Walau bagaimanapun, orang yang mempunyai banyak faktor risiko diabetes, termasuk riwayat keluarga diabetes, boleh mengambil langkah pencegahan.

Ujian genetik dapat meramalkan diabetes jenis 1 dan membezakan antara diabetes jenis dan diabetes jenis 2 pada sesetengah orang. Oleh itu, jika anda mempunyai banyak faktor risiko diabetes, maka anda boleh melakukan ujian ini.

Diabetes Jenis 1

Diabetes jenis 1 adalah mustahil untuk dicegah, tetapi ada perkara yang boleh anda lakukan untuk menurunkan risiko:

  • Menyusukan bayi anda sehingga usia 6 bulan.
  • Mengurangkan pendedahan jangkitan pada masa kanak-kanak melalui vaksinasi atau imunisasi lengkap.

Diabetes Jenis 2

Doktor percaya bahawa dalam kebanyakan kes, diabetes jenis 2 dapat dicegah dengan mengubah gaya hidup yang lebih sihat. Pemeriksaan diabetes secara berkala disarankan pada usia 45 tahun ke atas. Namun, orang yang mempunyai faktor risiko, seperti kegemukan, disarankan untuk memulai pemeriksaan lebih awal.

Kadang kala pemeriksaan dapat menunjukkan jika seseorang mempunyai prediabetes. Ini bermaksud bahawa orang tersebut mempunyai kadar gula darah tinggi, tetapi tidak cukup tinggi untuk didiagnosis menghidap diabetes jenis 2.

Sekiranya seseorang mempunyai prediabetes, pencegahan masih dapat dilakukan sehingga keadaannya tidak berkembang menjadi diabetes tipe 2. Doktor akan mengesyorkan langkah pencegahan, seperti perubahan gaya hidup. (UH)

Baca juga: Manfaat Banyak Benih Chia untuk Diabetis, Bernilai Menjana Makan Yang Berkuasa Setiap Hari!

Sumber:

MedicalNewsHari ini. Bolehkah diabetes diturunkan dalam gen ?. April 2019.

Persatuan Diabetes Amerika. Ketahui Genetik Diabetes.