Gejala Awal Penyakit Parkinson

Gegaran atau gegaran adalah gejala biasa. Gegaran boleh berlaku di tangan, sama ada tangan bergerak atau tidak. Sekiranya seseorang dalam keluarga anda mempunyai sejarah gegaran, kemungkinan gegaran yang anda alami adalah turun-temurun.

Namun, jika gegaran terjadi ketika tangan sedang beristirahat dan tidak digunakan, itu mungkin merupakan gejala awal penyakit Parkinson. Parkinson adalah penyakit yang jarang berlaku dan boleh menyerang sesiapa sahaja. Sebut saja petinju Muhammad Ali, Michael J. Fox, dan Robin Williams yang juga diketahui menderita Parkinson.

Dilaporkan dari webmd.com, gegaran adalah gejala awal sekitar 70 peratus penyakit Parkinson. Penyakit Parkinson adalah gangguan otak, yang menyebabkan kehilangan kawalan otot secara beransur-ansur. Penyakit ini menjadikan kerja sel saraf di otak tengah yang berfungsi mengatur pergerakan badan ke belakang.

Gejala khas yang sering diketahui oleh orang ramai ialah munculnya gegaran atau gegaran. Namun, tidak semua orang dengan Parkinson mengalami gegaran. Dan tidak semua orang yang mengalami gegaran menjadi pesakit Parkinson. Gejala Parkinson pada mulanya kelihatan ringan dan sukar dikenali, iaitu:

  • Menggeletar jari, tangan, kaki, dan bibir ketika berehat.
  • Kesukaran berjalan atau merasa kaku.
  • Kesukaran untuk bangun dari kerusi.
  • Tulisan tangan kecil dan ramai.
  • postur yang membongkok.
  • Muka kaku dengan ekspresi serius.

Gejala khas penyakit ini termasuk gegaran (gegaran), kekakuan, pergerakan badan yang perlahan, dan pengurangan keseimbangan. Orang yang menghidap Parkinson juga dapat mengalami gejala lain, seperti kesukaran tidur, ucapan yang tidak jelas, kesukaran menelan, masalah ingatan, dan sembelit.

Siapa yang berpotensi menderita Parkinson?

Dilaporkan dari alodokter.comSehingga kini dianggarkan terdapat lebih daripada 10 juta orang di dunia yang menderita Parkinson. Mempunyai ahli keluarga dengan Parkinson akan meningkatkan risiko anda menghidap penyakit ini.

Sebilangan besar mereka yang menghidap Parkinson adalah orang tua dan lelaki. Sebenarnya, kira-kira 5-10 peratus kes penghidap Parkinson didiagnosis sebelum berusia 50 tahun. Dan mereka yang berumur 60 tahun ke atas mempunyai peluang 2-4 persen menderita penyakit ini.

Apa yang menyebabkan Parkinson?

Gejala penyakit Parkinson muncul kerana penurunan jumlah dopamin. Dopamine adalah sebatian yang melakukan isyarat dan rangsangan antara sel saraf. Pergerakan badan dipengaruhi oleh sebatian dopamin. Sekiranya sebatian ini berkurang, maka aktiviti otak akan terganggu.

Rawatan terbaik adalah ...

Hingga kini, tidak ada ubat yang dapat menyembuhkan Parkinson. Rawatannya adalah untuk meredakan simptom yang dialami oleh pesakit, sehingga mereka dapat melakukan aktiviti normal. Rawatan yang biasa dilakukan adalah fisioterapi, ubat, dan pembedahan jika diperlukan. Rawatan yang diberikan bukan tanpa kesan sampingan. Beberapa ubat boleh memberi kesan seperti mengantuk, halusinasi, dan pergerakan tidak disengajakan (dyskinesias).

Untuk mengurangkan gejala yang timbul, orang dengan Parkinson dapat menerapkan diet yang sihat. Makan banyak kalsium dan vitamin D, yang berguna untuk menguatkan tulang. Cegah sembelit dengan makanan berserat tinggi dan keropok halia untuk mengurangkan loya. Jangan lupa bersenam secara berkala 3-4 kali seminggu. Sukan yang boleh dilakukan adalah yoga atau berbasikal, agar koordinasi badan terjaga.