Kesan Memakan Nasi Panas untuk pesakit kencing manis - Guesehat

Menjaga diet dan pengambilan apa sahaja yang masuk ke dalam badan adalah perkara penting yang mesti diberi perhatian oleh pesakit diabetes. Sekiranya asal makan makanan, perkara yang paling tidak diingini boleh berlaku. Tahap gula dalam darah meningkat secara tiba-tiba misalnya. Ini tentunya boleh mengganggu aktiviti harian.

Makanan yang harus dielakkan oleh kebanyakan pesakit diabetes adalah makanan manis dengan kandungan gula yang tinggi. Seperti kek, coklat, minuman bungkusan, dan banyak lagi. Namun, hakikatnya bukan hanya makanan dengan gula tambahan yang harus dielakkan. Pengambilan makanan dengan kandungan gula semula jadi seperti beras juga perlu dipertimbangkan.

Sebenarnya, nasi adalah makanan ruji bagi masyarakat Indonesia. Nasi digunakan untuk memenuhi keperluan karbohidrat utama untuk badan. Disandingkan dengan lauk dan sayur-sayuran, sehingga daging, nasi menjadi tidak dapat dielakkan. Terutama jika anda memakannya dengan nasi panas, makan boleh menambah selera.

Sayangnya, masalah padi ini masih tidak kelihatan seperti banyak orang tahu apakah itu akan memberi kesan buruk kepada pesakit diabetes. Terutama nasi panas atau suam.

Baca juga: Selain Gula, Batasi Makanan Kolesterol Semasa Hari Raya untuk Diabetis

Kesan Memakan Nasi Panas pada Diabetes

Satu pinggan nasi panas mengandungi glukosa lebih tinggi daripada nasi sejuk. Dalam nasi panas, glukosa mempunyai struktur longgar.

Nasi panas diserap lebih cepat oleh badan. Penyerapan cepat ini bukanlah perkara yang baik. Karbohidrat yang mudah dicerna akan ditukar menjadi gula dan diedarkan di saluran darah untuk menjadi sumber tenaga bagi sel-sel badan.

Biasanya, pankreas akan menghasilkan insulin sehingga gula dapat diserap oleh badan. Namun, dalam makanan seperti nasi panas, gula diserap ke dalam darah dengan sangat cepat. Kenaikan gula darah ini menjadikan pankreas bekerja lebih keras.

Sekiranya ia berlaku terlalu kerap, pankreas menjadi kurang cekap dalam menghasilkan insulin. Supaya gula hanya diserap oleh badan anda. Ini kerana beras panas mempunyai indeks glisemik yang lebih tinggi daripada beras sejuk.

Indeks glisemik adalah ukuran seberapa cepat makanan menaikkan gula darah. Indeks glisemik beras sejuk yang rendah menjadikan karbohidrat mengambil masa lebih lama untuk dicerna oleh badan sehingga tidak meningkatkan kadar gula dalam darah dengan cepat. Semakin tinggi kandungan karbohidrat yang sukar atau lebih lama dicerna, semakin rendah kalori makanan.

Selain itu, beras dengan indeks glisemik tinggi bukan sahaja boleh mencetuskan diabetes dalam jangka masa panjang, anda tahu. Beberapa kajian juga mengaitkan indeks glisemik tinggi dengan penyakit jantung, obesiti, dan beberapa barah.

Baca juga: Inilah Panduan Makan Semasa Hari Raya untuk Diabetes

Kesan Memakan Nasi Panas pada pesakit diabetes

Dilaporkan dari The Straits Times, Pengarah urusan HPB (Lembaga Promosi Kesihatan) Singapura, Zee Yoong Kang, mengatakan bahawa beras, terutama beras panas, adalah penyebab diabetes nombor 1 di Asia.

Nasi mengandungi pati yang membebani tubuh dengan gula darah, dan meningkatkan risiko diabetes. Zee Yoong Kang malah mengatakan bahawa beras lebih cenderung menyebabkan diabetes daripada minuman ringan bergula.

Pernyataan ini disokong oleh data dari Kesihatan Awam Harvard. Penyelidikan mereka menyatakan bahawa sepinggan nasi panas yang dimakan setiap hari meningkatkan risiko diabetes hingga 11%.

Nah, geng, itulah kesan memakan nasi panas pada pesakit diabetes. Terutama jika anda mempunyai sejarah diabetes, ia boleh mencetuskan kadar gula dalam badan anda secara tiba-tiba dan mencetuskan kambuh.

Untuk lebih selamat, anda harus terlebih dahulu menyejukkan daging anda agar tidak mendatangkan risiko kepada kesihatan. Perhatikan juga bahagian nasi setiap kali anda memakannya!

Baca juga: Ini adalah hubungan antara Hepatitis C dan Diabetes!

Rujukan:

Straitstimes.com. Makan lebih sedikit beras mungkin tidak mengurangkan risiko risiko diabetes.

Straitstimes.com. Nasi yang anda makan lebih teruk daripada minuman bergula.

Ilmu Pengetahuan.com. Makan nasi putih setiap hari meningkatkan risiko diabetes.