Buah Menurunkan Kolesterol

Pesakit kencing manis tidak hanya harus waspada dan memperhatikan kadar gula, tetapi juga kadar kolesterol. Kajian menunjukkan bahawa lebih daripada 70% pesakit diabetes mempunyai kolesterol tinggi. Sebagai tambahan kepada ubat-ubatan, Diabestfriend boleh memakan buah yang menurunkan kolesterol.

Orang yang menghidap diabetes mempunyai kekurangan hormon insulin, yang berfungsi memasukkan gula darah ke dalam sel-sel badan. Kerana kekurangan insulin, gula darah tidak dapat memasuki sel sehingga terkumpul dalam jumlah yang tinggi dalam darah. Gula darah tinggi menyebabkan penurunan kolesterol baik dan peningkatan kolesterol jahat.

Gabungan gula darah tinggi dan kolesterol dapat mencetuskan pembentukan penyumbatan atau plak pada saluran darah. Ini menjadikan pesakit diabetes lebih rentan terhadap komplikasi penyakit lain seperti serangan jantung atau strok jika dibandingkan dengan orang yang tidak menghidap diabetes.

Baca juga: 9 Pilihan Diet yang Baik untuk pesakit kencing manis

Buah Menurunkan Kolesterol

Untuk mengelakkan kemungkinan risiko tersebut, Geng Sihat yang menghidap diabetes perlu memperhatikan pengambilan kolesterol yang masuk ke dalam badan. Satu perkara yang perlu diberi perhatian ialah santan.

Untuk mengimbangkannya, makan makanan penurun kolesterol seperti sayur-sayuran atau buah-buahan yang dapat menurunkan kadar kolesterol yang disyorkan untuk pesakit diabetes. Sayuran dan buah mengandungi serat yang dapat mengikat kolesterol dalam saluran pencernaan.

Makan sayur-sayuran secara konsisten setiap hari biasanya agak sukar, terutamanya kerana banyak orang tidak menyukai makanan hijau. Sekarang bagi anda yang merasa seperti itu, anda boleh mengambil makanan penurun kolesterol lain yang terasa segar dan dapat dimakan sebagai makanan ringan.

Baca juga: Sumber Protein Terbaik untuk Menurunkan Gula Darah

1. Alpukat

Kandungan lemak tak jenuh dalam alpukat tentu menyihatkan tubuh kerana dapat meningkatkan kadar kolesterol yang baik dalam darah. Selain menjadi sumber lemak alami, alpukat juga mengandung vitamin B kompleks, Vitamin K, dan mineral yang, menurut para ahli, dapat secara efektif membasmi kolesterol jahat yang telah terkumpul di dalam darah dan saluran pencernaan.

2. Epal

Makanan penurun kolesterol kedua adalah epal. Sebiji epal mengandungi serat dan antioksidan yang cukup banyak dan berguna untuk menurunkan kolesterol dalam badan, terutama setelah makan santan.

Tidak menghairankan bahawa pengambilan epal secara berkala boleh menjadi detoks semula jadi untuk jantung yang sihat. Dilaporkan dari Jurnal BacaanMakan epal secara berkala dapat mengurangkan risiko penyakit jantung akibat diet yang tidak sihat.

Baca juga: 3 Khasiat Cuka Sari Apel untuk Tubuh

3. Jambu batu

Jambu biji mempunyai banyak serat dan vitamin yang sangat berguna untuk pembuangan kolesterol jahat. Kandungan nutrien di dalamnya akan meningkatkan sistem metabolisme di hati dan prestasi sistem imun yang dapat membantu menurunkan kolesterol jahat.

Dengan memakan banyak buah yang dipercayai sumber Vitamin C terbesar, dijamin makanan penurun kolesterol santan ini akan menjadikan kadar kolesterol anda turun secara konsisten sehingga manfaatnya dapat dirasakan secara langsung untuk tubuh.

4. Jingga

Penyelidikan mengatakan bahawa memakan jeruk dapat mengurangkan risiko penyakit jantung, tekanan darah tinggi, dan kolesterol tinggi. Kajian ini melibatkan 129 subjek yang menghidap diabetes. Mereka diminta minum jus oren untuk jangka masa yang panjang. Akibatnya, tahap kolesterol jahat atau LDL mereka menurun secara drastik.

Baca juga: Jeruk Mandarin, Buah Tahun Baru Cina yang Dapat Menurunkan Kolesterol

5. Delima

Selain mengurangkan sakit sendi, buah yang satu ini dapat meningkatkan kesihatan jantung. Ini kerana makanan penurun kolesterol, iaitu delima, juga membantu meningkatkan kolesterol baik. Oleh itu, mengurangkan risiko aterosklerosis atau keradangan pada saluran darah.

Oleh itu, dengan memakan buah eksotik ini, penumpukan plak kolesterol akan berkurang dan dapat meningkatkan pengeluaran oksida nitrat yang akan membantu melebarkan saluran darah.

Sekiranya Diabestfriend ingin menerapkan rutin makan makanan penurun kolesterol seperti buah-buahan di atas, peluang anda untuk sihat juga akan lebih besar. Yang paling penting adalah niat, kerana lima buah itu tidak sukar dicari malah harganya pun berpatutan.

Namun, walaupun buah-buahan ini mempunyai sifat penurun kolesterol, itu tidak bermaksud bahawa Diabesfriends boleh makan santan sebanyak yang mereka suka. Di samping itu, jangan makan buah-buahan ini sebaik sahaja makan. Tunggu selama 30-60 minit supaya nutrien dalam buah dapat diserap dengan sempurna.

Baca juga: Sudah menjalani diet tetapi kolesterol tetap tinggi? Inilah Punca Kolesterol Tinggi Selain Makanan!

Rujukan:

WebMD.com. Pengurusan kolesterol.

WebMD.com. Alpukat dan kolesterol jahat.

Verywellhealth.com. Makan epal untuk mengawal diabetes.