Sunat tanpa jarum - Saya sihat

Apa yang paling menakutkan kanak-kanak tentang berkhatan? Takut dengan suntikan adalah jawapan yang paling kerap. Ya, sumber utama ketakutan pada kanak-kanak yang enggan disunat adalah ketakutan terhadap jarum. Walaupun suntikan ini diperlukan untuk menyampaikan ubat imun atau ubat bius sebelum prosedur berkhatan dijalankan.

Mengapa sunat zakar lebih menyakitkan? Kerana terdapat banyak saraf di zakar, bahkan jarum kecil menyebabkan kesakitan dan trauma pada anak.

Oleh itu, bagaimana anda membuat anak anda tidak lagi takut disunat? Ibu bapa yang ingin menyunat anak-anak mereka tidak perlu risau. Pada masa ini terdapat inovasi yang ditawarkan dalam prosedur berkhatan, iaitu berkhatan tanpa jarum suntik.

Bagaimana ianya berfungsi? Lihat penjelasan berikut!

Baca juga: 8 Fakta Menarik Tentang Sunat

Apa itu Sunat?

Sunat adalah tindakan menghilangkan kulup yang menutupi kepala zakar. Mengapa mesti dibuang? Di belakang kulup terdapat banyak spegma yang telah terbentuk sejak anak itu dilahirkan. Spegma dihasilkan secara semula jadi oleh mukosa kulit di kepala zakar.

Sekiranya spegma ini dibiarkan terkumpul, berisiko mengalami masalah kesihatan. Ini termasuk risiko barah zakar dan mudah dijangkiti penyakit kelamin seperti HIV dan HPV

“Sunat pada dasarnya adalah prosedur pembedahan, tanpa mengira kaedah yang digunakan, ia memerlukan anestesia. Tujuannya adalah untuk mengurangkan kesakitan dan mengurangkan pendarahan, ”jelas dr. Mahdian Nur Nasution, pakar bedah saraf yang juga pemilik cawangan Rumah Sunat, baru-baru ini membincangkan Berkhitan Tanpa Keperluan di Jakarta.

Baca juga: Proses Pemulihan Selepas Sunat Lelaki

Kaedah Berkhatan Moden

Menurut dr. Mahdian, pada masa lalu, hanya mengetahui kaedah berkhatan konvensional, iaitu menanggalkan kulup di kepala zakar dengan menggunakan pisau dan jahitan. Sudah tentu kaedah ini agak bising, terutamanya jangkitan dan pendarahan. Masa pemulihan biasanya lebih lama.

Selepas itu ada kaedah dengan laser atau kauter elektrik. Kaedah berkhatan ini menggunakan logam panas untuk memotong kulit dan menutup saluran darah. Kaedah ini, menurut dr. Mahdian, hanya dilakukan di Indonesia dan tidak dikenali di luar negara. Risikonya sama, pendarahan dan tempoh pemulihannya lebih lama.

Pada era moden dan perkembangan teknologi, ketika ini sunat dilakukan dengan kaedah yang lebih selesa, kurang menyakitkan dan cepat sembuh. Contohnya kaedah stapler senjata api dan pengapit.

"Kedua kaedah ini tidak memerlukan jahitan. Dalam kaedah pengapit, kulup dijepit dengan pengapit, terkunci sehingga terdapat tisu mati di kawasan potong. Dalam seminggu ia akan hilang dengan sendirinya. Kelebihan kaedah ini ialah anak-anak dapat melakukan aktiviti normal setelah berkhatan, sehingga mereka dikeluarkan seminggu kemudian, ”jelas dr. Mahdian.

Walaupun lebih mahal daripada kaedah konvensional kerana anda harus membeli alat, kaedah ini mempunyai banyak kelebihan. Anak-anak lebih selesa, risiko pendarahan dapat ditekan, dan pulih lebih cepat.

Baca juga: Manfaat vs Risiko Sunat Lelaki

Kaedah Berkhatan Tidak Perlu

Setelah kaedah berkhatan yang lebih moden, Rumah Sunat terus berinovasi dan menjadikan sunat kurang menakutkan. Oleh itu sejak beberapa tahun kebelakangan ini, sunat tanpa suntikan telah dikembangkan.

Sunat tanpa jarum suntikan akan mengurangkan trauma dan takut anak-anak berkhatan. Daripada jarum suntik, ubat bius atau ubat bius dimasukkan ke dalam kulit menggunakan pam tekanan tinggi.

“Teknologi dengan pam tekanan tinggi akan mendorong anestetik ke dalam kulit dan menyebarkannya segera untuk memberikan kesan imun yang lebih cepat. Hanya sepertiga saat setelah dipam, anestetik telah menembusi kulit, ”jelas dr. Mahdian.

Banyak kelebihan pam ini ialah mencegah kecederaan di tempat suntikan seperti kebiruan, bengkak dan sakit seolah-olah menggunakan picagari. Manfaat lain adalah mengelakkan jangkitan silang. Apa yang jelas, kerana tidak sakit, anak dapat disunat dengan tenang.

Baiklah, ibu, anda tidak perlu risau lagi, betul untuk meyakinkan si kecil agar bersunat?

Baca juga: Fakta Menarik Mengenai Ubat Suntikan