Dos Garam yang Selamat untuk Diabetes

Bukan hanya pengambilan karbohidrat dan gula yang harus diperhatikan oleh pesakit diabetes, tetapi juga natrium atau natrium yang biasanya diminum melalui garam. Walau bagaimanapun, natrium berguna untuk mengawal cecair di dalam badan dan membantu menjaga kelantangan darah dan tekanan darah dalam badan.

Masalahnya ialah, 89 peratus orang dewasa mengambil terlalu banyak garam. Menurut data dari Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC), apabila tubuh anda tidak dapat menghilangkan garam berlebihan, secara automatik tekanan darah dapat meningkat dan menyebabkan pembengkakan pada kaki dan masalah kesihatan lain bagi penderita diabetes.

Baca juga: Faedah dan Cara Menggunakan Garam Himalaya

Garam Dapat Meningkatkan Risiko Diabetes Jenis 2

Sekiranya anda menghidap diabetes atau pra-diabetes, berapa banyak garam yang anda makan boleh memperburuk keadaan kesihatan anda dengan menyebabkan hipertensi atau tekanan darah tinggi. Ini bererti anda berisiko lebih tinggi terkena tekanan darah tinggi, yang membuat anda mudah terkena penyakit jantung, strok, dan penyakit ginjal.

Penyelidikan yang dijalankan Institut Perubatan Alam Sekitar di Sweden, melihat kesan pengambilan garam pada penderita diabetes tipe 2. "Natrium yang biasanya kita serap dari pengambilan garam harian dapat meningkatkan risiko diabetes jenis 2. Mengonsumsi natrium berlebihan boleh memberi kesan pada ketahanan insulin. Garam berlebihan boleh menyebabkan hipertensi dan kenaikan berat badan, "kata penyelidik.

mengikut Persatuan Jantung Amerika (AHA), orang dewasa yang menghidap diabetes, mempunyai risiko 4 kali lebih tinggi untuk mati akibat penyakit jantung. Dan, kajian yang diterbitkan pada bulan Oktober 2014 di Jurnal Endokrinologi & Metabolisme Klinikal menyokong penyataan AHA. Oleh itu, para penyelidik mencadangkan bahawa orang dengan diabetes jenis 2 mengehadkan pengambilan garam mereka untuk mencegah komplikasi.

Baca juga: Milenium terdedah kepada hipertensi, adakah ia benar?

Dos Garam yang Selamat untuk Diabetes

Anda mungkin berfikir bahawa natrium dan garam adalah sama, tetapi tidak. Natrium adalah unsur semula jadi yang merupakan mineral. Sementara garam mengandungi 40 peratus natrium dan 60 peratus klorida.

Mengurangkan berapa banyak natrium yang dimakan adalah kunci untuk menurunkan risiko tekanan darah tinggi dan penyakit jantung. Persatuan Diabetes Amerika mengesyorkan penghidap diabetes untuk mengehadkan pengambilan natrium kepada 2.300 miligram (mg) atau 1 sudu teh garam sehari.

Lebih baik jika anda hanya mengambil 1,000 mg sodium setiap hari kerana ia dapat membantu tekanan darah. "Orang yang menghidap diabetes harus mencuba 1,500 mg natrium sahaja setiap hari. Namun, berjumpa dengan doktor anda terlebih dahulu untuk mengetahui dos natrium yang selamat kerana rawatan diabetes bagi setiap orang berbeza, "kata Lori Zanini, pakar pemakanan.

Baca juga: Diet Garam Rendah: Faedah, Petua, dan Risiko

Hati-hati dengan Tahap Natrium Tinggi dalam Makanan Yang Diproses

Penyelidikan yang diterbitkan pada Mei 2017 di Edaran Jurnal mendedahkan fakta yang mengejutkan mengenai natrium. Menurut kajian itu, 70 peratus pengambilan natrium terdapat dalam hidangan restoran dan makanan yang diproses.

“Nasihat terbaik untuk penderita diabetes jenis 2 adalah membatasi pengambilan natrium dengan menyediakan makanan di rumah dan membatasi makan di restoran atau memakan makanan yang diproses. Sekiranya dilakukan setiap hari, ia akan mengurangkan pengambilan natrium yang diambil secara drastik, ”kata Lori.

Apa yang lebih sukar adalah ketika anda membeli barangan runcit di pasar raya. Walau bagaimanapun, anda mesti membaca dengan teliti maklumat nilai pemakanan pada bungkusan makanan atau minuman yang akan anda beli kerana kandungan natrium terdapat di beberapa makanan atau minuman, seperti:

1. Sos tomato

Setengah cawan sos tomato mengandungi kira-kira 500 mg natrium. Untuk memperbaikinya, anda boleh membuat sendiri di rumah dengan memasak tomato segar menjadi sos. "Semasa membuat sos tomato, lebih baik jangan menambahkan garam," kata Lori.

2. Oatmeal

Satu pek oatmeal mengandungi kira-kira 250 mg natrium.

3. Roti

Menurut CDC, roti mengandungi banyak natrium. Walau bagaimanapun, jumlahnya berbeza-beza, bergantung pada jenama roti. Sekiranya anda membeli roti, pilihlah yang mengandungi kurang daripada 200 mg sodium.

Baca juga: Jenis Roti Paling Gula Darah yang Sesuai untuk Gula

Rujukan:

Kesihatan Setiap Hari. Diabetes dan Garam: Berapa Banyak yang Selamat dan Bagaimana Mengehadkannya dalam Makanan Anda

MedicalNewsHari ini. Terlalu banyak garam dapat meningkatkan risiko diabetes

Garis Kesihatan. Adakah Makan Garam Terlalu Banyak Memberi Anda Diabetes?