Ribut Sitokin di Covid-19 | saya sihat

Adakah anda pernah mendengar mengenai ribut sitokin di Covid-19? Mungkin masih ramai yang tidak memahami keadaan ini. Gejala Covid-19 boleh berbeza-beza dari orang ke orang. Ada yang sama sekali tidak mengalami gejala, ada yang mengalami gejala yang teruk, hingga mengalami ARDS atau sindrom kecemasan respiratori akut sebagai penyebab kematian.

ARDS adalah gangguan pernafasan yang teruk yang disebabkan oleh penumpukan cairan di alveoli (kantung udara di paru-paru). Nah, ribut sitokin ini mempunyai peranan langsung dalam keterukan Covid-19. Untuk lebih memahami ribut sitokin di Covid-19, baca penjelasan berikut, OK!

Baca juga: Dexa Medica Melancarkan Ubat Regdanvimab untuk Pesakit Covid-19 yang Berpotensi Mengalami Gejala Parah

Apa itu Ribut Sitokin?

Ribut sitokin adalah reaksi imun yang teruk atau teruk, di mana badan melepaskan terlalu banyak sitokin ke dalam darah dengan sangat cepat. Apa itu sitokin? Sitokin adalah protein yang dihasilkan oleh pelbagai jenis sel di dalam badan.

Sitokin sebenarnya memainkan peranan penting dalam tindak balas imun normal tubuh apabila jangkitan berlaku. Tetapi apabila pengeluaran sitokin yang dilepaskan di dalam badan sangat besar, ia akan menjadi berbahaya. Pengeluaran sitokin yang berlebihan ini menyebabkan lebih banyak sel imun memasuki kawasan di mana berlaku keradangan atau kecederaan. Ini boleh menyebabkan kerosakan organ.

Tanda dan gejala ribut sitokin boleh merangkumi demam tinggi dan keradangan di semua organ. Kadang-kadang, ribut sitokin boleh menjadi teruk atau mengancam nyawa dan menyebabkan kegagalan banyak organ. Juga disebut hypercytokinemia.

Pada pesakit Covid-19, salah satu keadaan yang berkaitan dengan ribut sitokin adalah ARDS. ARDS adalah salah satu penyebab utama kematian pesakit Covid-19.

Apa itu ARDS?

ARDS disebabkan oleh keradangan atau keradangan membran alveoli yang sangat teruk (kantung udara di paru-paru). Ini menyebabkan penumpukan cecair di sana. Lama kelamaan ini boleh menyebabkan masalah pernafasan dan juga kegagalan pernafasan.

ARDS tidak hanya berlaku pada pesakit Covid-19, ARDS juga merupakan komplikasi radang paru-paru, sepsis, pankreatitis, dan pemindahan darah. ARDS biasanya didiagnosis ketika penumpukan cecair berlaku dan pesakit mengalami hipokemia yang teruk (tahap oksigen rendah dalam darah).

Baca juga: Daun Moringa Meningkatkan Kekebalan Semasa Pandemik Covid-19?

Ribut Sitokin di Covid-19

Penyelidikan terkini menunjukkan bahawa pesakit Covid-19 mempunyai tahap sitokin yang tinggi. Hubungan antara sitokin dan Covid-19 ditemui oleh saintis pada pesakit yang dimasukkan ke ICU. Pesakit yang mempunyai simptom ringan dan tidak memerlukan rawatan ICU kerana tidak mengalami fenomena ribut sitokin.

Seperti jangkitan virus lain, terutama SARS, MERS, dan influenza, ribut sitokin digunakan sebagai amaran bahawa keadaan pesakit teruk. Sekiranya tidak dirawat, ribut sitokin pada pesakit Covid-19 dapat menyebabkan ARDS, bahkan kerosakan tisu, kegagalan organ, dan bahkan kematian.

Merawat Ribut Sitokin di Covid-19

Penyelidikan baru-baru ini mendapati bahawa tempoh kritikal adalah 5-7 hari antara waktu diagnosis awal COVID-19 dan sindrom disfungsi pelbagai organ (MODS). Kira-kira 80% pesakit cenderung bertambah baik selepas jangka masa itu, tetapi 20% lagi mengalami radang paru-paru yang teruk, dan 2% mati akibat Covid-19.

Terdapat banyak ubat anti-radang yang sedang diteliti untuk melihat apakah mereka dapat mengatasi ribut sitokin di Covid-19. Untuk mengurangkan risiko kecemasan, para pakar mengesyorkan imunoterapi (imunoterapi) sebaik sahaja pesakit didiagnosis dengan ribut sitokin.

Baca juga: Minggu pertama positif Covid-19 sangat menentukan, jangan minum ubat yang salah!

Sumber:

Berita Perubatan. Apa itu Cytokine Storm?. Mac 2021.

Coperchini, F., Chiovato, L., Croce, L., Magri, F., & Rotondi, M. Ribut sitokin dalam COVID-19: Gambaran keseluruhan mengenai penglibatan sistem reseptor kemokin / kemokin. Ulasan Faktor Sitokin & Pertumbuhan. 2020.