Punca Gangguan Keseimbangan di Telinga

Adakah anda sering jatuh, atau memukul meja berkali-kali sehari? Atau semasa anda mencuba yoga, anda hampir selalu jatuh seperti pokok tumbang?

Apabila berdiri seimbang agak sukar dilakukan, segera berjumpa doktor ENT, geng! Adakah salah pergi ke doktor ENT? Sebilangan orang tidak tahu bahawa pusat keseimbangan dalam tubuh manusia ada di telinga.

Baca juga: Ketahui 10 Fakta Mengenai Pekak

Menurut doktor ENT dan pakar audit, dr. Julie Honaker, PhD, yang juga Pengarah Program Gangguan Vestibular dan Keseimbangan, Klinik Celeveland, Amerika Syarikat, "gangguan keseimbangan" itu sendiri sangat luas. Dari rasa ringan hingga merasa seperti berdiri di atas kapal dengan sebelah kaki semasa ribut.

Dr. Honaker berkongsi lebih banyak mengenai penyebab umum masalah keseimbangan dan cara menjaga pergerakan tetap stabil.

Gejala Gangguan Keseimbangan

Telinga dalam adalah pusat keseimbangan badan, atau dikenali sebagai pusat sistem vestibular. Apabila ada masalah dengan sistem, pelbagai gejala akan muncul, termasuk:

- Sakit kepala ringan

- Mengalami masalah koordinasi pergerakan

- kesukaran berjalan di bilik yang gelap

- Belok kiri atau kanan semasa berjalan

- Pening atau vertigo (sensasi kepala berputar)

- Kaki yang sering tersandung atau tidak stabil

- Sensitif terhadap cahaya dan gangguan penglihatan dan pendengaran

Baca juga: Apakah gangguan tinnitus yang dialami oleh watak Bradley Cooper dalam filem A Star Is Born?

Pelbagai Punca Pening Berpusing dan Tidak Mantap

Terdapat banyak penyebab pening yang berkaitan dengan gangguan keseimbangan. Berikut adalah beberapa daripadanya:

1. Kekeringan dan Keletihan

Perkara kecil seperti kurang minum dan keletihan, boleh menyebabkan kepala berpusing. Tetapi apabila anda cukup terhidrasi, tidak dalam keadaan letih tetapi anda mudah jatuh, berhati-hati untuk gangguan keseimbangan.

2. Kesan sampingan ubat

Satu lagi kemungkinan penyebab gangguan keseimbangan adalah kesan sampingan ubat-ubatan tertentu. Oleh itu, apabila anda merasa pening dan pening, cubalah periksa ubat apa yang anda minum ketika itu.

3. Jangkitan virus

Jangkitan virus di telinga boleh mempengaruhi bagaimana keseimbangan ini berfungsi. Selesema pun boleh menyebabkan perubahan tekanan di telinga tengah, dengan kesan pening yang sama. Jangkitan virus ini biasanya hilang dengan sendirinya dan keseimbangan kembali normal.

Baca juga: Ibu, Jangan Bersihkan Lilin Telinga Anak Anda!

4. Kristal telinga

Jangan terlalu panik. Ia hanya dipanggil kristal telinga. Ini hanya kristal kalsium karbonat kecil yang terkumpul di telinga dalam. Kristal ini berperanan dalam penginderaan dan graviti. Ketika itu berlaku, penghidap merasa seperti bilik yang dia berdiri berputar, terutama ketika dia menggerakkan kepalanya secara tiba-tiba.

5. Penyakit Meniere

Penyakit Meniere menyebabkan sejumlah besar cecair terkumpul di telinga dalam. Selain pening, boleh menyebabkan masalah pendengaran dan deringan di telinga. Serangan Meniere tidak dapat diramalkan dan mungkin akan menjadi teruk. Walau bagaimanapun, anda boleh merawat penyakit ini dengan perubahan diet dan ubat-ubatan.

7. Penuaan

Peningkatan usia cenderung menjadikan keseimbangan badan menurun. Ini kerana sistem keseimbangan di telinga dalam berkurang. Sementara itu, daya penglihatan, pendengaran, dan bahkan rasa sentuhan juga merosot. Kesemuanya menyumbang kepada penurunan keseimbangan.

Baca juga: Tidak Mendengar dengan Baik? Jangan Presbycusis!

Mencegah Gangguan Keseimbangan

Jangan putus asa ketika mengalami masalah kesihatan yang menyebabkan anda mudah bergoyang, pening atau merasa seperti bumi berputar. Latihan seperti yoga dan tai chi dapat membantu mengekalkan keseimbangan badan yang stabil.

Bilakah berjumpa doktor untuk masalah keseimbangan? Sekiranya anda sudah merasa sangat terganggu maka lebih baik berjumpa doktor untuk mengetahui lebih lanjut mengenai penyebabnya.

Masalah telinga dalam bukan satu-satunya penyebab masalah keseimbangan. Kadang-kadang, masalahnya adalah di jantung atau saraf. Jangan takut kerana masalah vestibular ini dapat disembuhkan. (AY)

Sumber:

Clevelandclinic.org. Rasa Tidak Mantap Yang Perlu Anda Ketahui Mengenai Masalah Keseimbangan.