Manfaat dan Kesan Menggunakan Dot untuk Bayi | Saya sihat

Bagi sebilangan ibu bapa, penenang atau lebih dikenali sebagai pacifier, adalah salah satu peralatan wajib yang boleh digunakan untuk menenangkan bayi. Namun, sebelum membiasakan anak kecil anda menghisap pacifier, anda perlu mengetahui lebih lanjut mengenai faedah dan risiko menggunakan pacifier.

Baca juga: Little One Sucking Fingers, Adakah Itu Biasa?

Manfaat Damai untuk Bayi

Penggunaan alat pacu boleh memberi rasa selesa kepada bayi. Tidak hairanlah mereka menjadi lebih tenang apabila dibiarkan menghisap dot. Sebagai tambahan, berikut adalah beberapa faedah lain menggunakan pacifier untuk bayi.

1. Mengurangkan risiko kematian mengejut (SIDS)

Sindrom Kematian Bayi Tiba-tiba atau sindrom kematian bayi secara tiba-tiba adalah kematian bayi yang tidak dijangka. SIDS boleh berlaku pada bila-bila masa, terutamanya semasa tidur. American Academy of Pediatrics (AAP) menyatakan bahawa memberi bayi penenang sebelum mereka tidur dapat mengurangkan risiko SIDS dengan ketara.

Pakar menekankan bahawa penggunaan dot dapat membantu mengurangkan kemungkinan SIDS kerana dapat membuka saluran udara lebih lebar dan membiarkan bayi bernafas dengan lebih baik.

2. Dapat melegakan kolik

Refleks penghisap memberikan rasa selamat dan selesa untuk bayi. Oleh itu, memberi bayi anda penenang dapat membantu mengawal serangan kolik berulang.

3. Mengalihkan perhatian

Ada kalanya bayi cerewet dan sangat sukar untuk menenangkan. Dot boleh melegakan kekacauan si kecil kerana boleh mengalihkan perhatiannya.

4. Melegakan kesakitan

Damai dikenali untuk menghilangkan rasa sakit pada bayi yang menjalani prosedur invasif, seperti memasukkan kateter atau semasa imunisasi. Tidak diketahui dengan tepat bagaimana alat pacu boleh membantu ini, tetapi ia dipercayai disebabkan oleh rangsangan refleks penghisap, yang mengurangkan kesakitan.

5. Berguna semasa perjalanan udara

Sebilangan ibu bapa mungkin masih takut membawa anak mereka menaiki kapal terbang. Ini biasanya disebabkan oleh kesan perubahan tekanan udara di telinga bayi semasa penerbangan.

Sensasi ini biasanya akan membuat bayi merasa tidak selesa dan akhirnya menangis. Dalam keadaan seperti ini, pacifier dapat membantu menjaga mulut bayi pada refleks penghisap, sehingga menormalkan tekanan udara di telinga.

6. Meningkatkan refleks menyusu pada bayi pramatang

Bayi pramatang mempunyai refleks menyusu yang lemah kerana fasa perkembangan fizikalnya tidak seperti bayi normal. Penyelidikan menunjukkan bahawa menggunakan pacifier dapat membantu meningkatkan refleks penghisap yang diperlukan semasa proses penyusuan. Mempraktikkan refleks penghisap juga dianggap baik untuk menyokong sistem pencernaan bayi pramatang.

7. Elakkan pemberhentian penyusuan awal

Satu kajian mendapati bahawa penenang dapat menolong ibu yang mempunyai risiko kemurungan yang tinggi dan memudahkan tempoh penyusuan susu ibu secara eksklusif.

Adakah Bahaya Menggunakan Dot pada Bayi?

Walaupun terdapat beberapa kebaikan, penggunaan alat pacu yang tidak sesuai pada usia yang salah atau dalam jangka masa panjang juga boleh memberi kesan buruk kepada bayi. Berikut adalah beberapa bahaya penggunaan alat pacu pada bayi yang perlu anda ketahui:

1. Gangguan semasa menyusu

Memperkenalkan alat pacu dini lebih awal (dalam beberapa bulan pertama) boleh menyebabkan bayi menjadi bingung antara menghisap puting dan alat pacu. Sekiranya bayi yang baru lahir terus menggunakan pacifier, dia tidak akan menyusu puting dengan betul. Satu kajian mendapati bahawa bayi yang diperkenalkan dengan alat pacu lebih awal disusui oleh ibu mereka. Gangguan ini diperhatikan pada bayi jangka panjang. Sedangkan pada bayi pramatang, peredam dapat digunakan untuk melatih refleks penghisap.

2. Kesan kepada kesihatan gigi dan mulut

Penggunaan pacifier jangka panjang boleh menjejaskan kesihatan gigi bayi. Kanak-kanak yang masih menggunakan pacifiers berusia lebih dari 4 tahun akan mengalami kesan sampingan, iaitu gigi kekal menjadi tidak sejajar. Penggunaan dot yang dicelupkan dalam gula atau madu juga meletakkan bayi pada risiko lebih tinggi terkena karies gigi dan jangkitan mulut.

3. Risiko jangkitan telinga

Penenang yang tercemar dan tidak bersih dapat membawa bakteria dari mulut ke telinga tengah. Ini boleh menyebabkan penyakit telinga, yang disebut otitis media. Kajian mendapati jangkitan telinga berulang pada bayi yang menggunakan ubat penenang.

Penggunaan pacifier dapat memberikan sejumlah kebaikan untuk bayi. Namun, ini masih harus di bawah pengawasan Ibu, ya. Sebabnya, penggunaan pacifier yang tidak sesuai atau kebersihan pacifier yang tidak dijaga sebenarnya boleh memberi kesan buruk kepada si kecil anda. (AS)

Rujukan

Persimpangan Ibu. "9 Kelebihan dan Kekurangan Menggunakan Dot Untuk Bayi".