Amaran! Kesan Sampingan Dadah Yang Harus Anda Ketahui

Suatu hari, saya melakukan aktiviti pendamaian ubat untuk pesakit yang dimasukkan ke hospital di hospital saya. Dalam aktiviti ini, sebagai ahli farmasi saya akan menggali maklumat yang berkaitan dengan ubat-ubatan pesakit dan kesan sampingan ubat yang dia gunakan sebelum memasuki hospital. "Ibu, apakah ada ubat-ubatan yang selalu anda minum sebelum pergi ke hospital?" tanya saya. "Ada Mbak ... Saya diberi ubat ini oleh doktor di pusat kesihatan, katanya untuk tuberkulosis. Tetapi saya tidak pernah minum, Puan. " "Oh, kenapa Puan? Bukankah ubat ini harus diminum selama beberapa bulan? " "Ya, Bu .. Tetapi setiap kali saya mengambil ubat ini, saya jatuh sakit, Puan, jadi saya berhenti." Ibu menjawab. Saya tersenyum mendengarnya. Sesungguhnya, ubat batuk kering mempunyai kesan sampingan yang boleh menyebabkan mual. Dan nampaknya, ibu mengalami kesan sampingan ubat tersebut. Bercakap tentang kesan sampingan ubat, Saya secara peribadi mempunyai pengalaman berbahaya dan sedikit memalukan dengan kesan sampingan ubat-ubatan. Kisahnya, pada suatu pagi saya minum ubat selsema dan batuk yang mengandungi bahan yang tergolong dalam kelas antihistamin. Yup, terdapat banyak antihistamin dalam formulasi ubat batuk dan selesema di pasaran untuk menghilangkan alahan yang kadang-kadang mencetuskan keadaan selsema dan batuk. Setelah mengambil ubat, saya berhasrat untuk pergi dengan memandu kereta. Saya mengeluarkan kereta dari garaj, dan untuk sebab tertentu saya merasa sangat mengantuk pada waktu itu, jadi saya memukul tiang di garaj saya, menghancurkan cermin spion kereta. Selepas kejadian itu, saya baru menyedari bahawa antihistamin yang terdapat dalam ubat yang saya ambil mempunyai kesan sampingan yang menyebabkan rasa mengantuk! Duh, tidak hairanlah saya menjadi terganggu dan tidak dapat mengawal kereta dengan betul! Walaupun malu hingga mati, saya tetap bersyukur kerana saya 'hanya' meragut tiang rumah. Saya tidak dapat bayangkan jika saya meleng di tengah jalan raya dan merempuh kereta orang lain!

Apakah kesan sampingan ubat?

Anda sendiri mungkin pernah mendengar, atau pernah mengalami kesan sampingan ubat-ubatan. Namun, apakah kesan sampingan ubat tersebut? Kesan sampingan ubat adalah kesan yang tidak diingini yang berlaku apabila ubat digunakan pada dos terapeutiknya. Maksud kesan yang tidak diingini, misalnya, seperti kisah saya di atas. Saya mengambil ubat batuk untuk melegakan batuk, dan batuk saya reda seperti yang saya mahukan, tetapi ada kesan mengantuk yang tidak saya mahukan. Nah, mengantuk adalah apa yang dipanggil kesan sampingan ubat batuk yang saya ambil.

Apakah kesan sampingan yang boleh berlaku daripada penggunaan ubat?

Setiap ubat mempunyai kesan sampingannya sendiri, yang berbeza dari ubat ke ubat. Maklumat mengenai kesan sampingan ubat terdapat dalam label yang menyertai kemasan ubat. Kesan sampingan ubat boleh berbeza dari kesan ringan dan agak biasa, seperti mual dan muntah, hingga kesan sampingan yang jarang tetapi berpotensi membawa maut seperti serangan jantung.

Apa ubat yang mempunyai kesan sampingan?

Semua ubat mesti mempunyai kesan sampingan yang tidak dijangka. Walau bagaimanapun, kesan sampingan ini tidak semestinya berlaku pada setiap orang yang mengambil ubat tersebut. Terdapat kesan sampingan yang sering berlaku, ada yang jarang berlaku, malah sangat jarang berlaku. Contohnya, ubat ibuprofen untuk mengurangkan demam dan melegakan kesakitan. Ibuprofen mempunyai kesan sampingan dari pedih ulu hati kerana peningkatan pengeluaran asid gastrik ( pedih ulu hati ) yang berlaku pada sekitar 3 hingga 9 persen populasi yang mengambil ubat ini, dan juga mempunyai kesan sampingan dari kegagalan buah pinggang tetapi terjadi pada kurang dari satu persen pesakit.

Bagaimana untuk mengelakkan kesan sampingan ubat?

Setelah mendengar semua penjelasan di atas, anda mungkin merasa panik dan cemas mengambil dadah. Namun, mudah, anda benar-benar dapat mengurangkan risiko kesan sampingan dari ubat! Pertama sekali, tanyakan kepada doktor atau ahli farmasi anda tentang kemungkinan kesan sampingan ubat yang anda ambil, dan kemungkinan besar kesan sampingan ini akan berlaku. Doktor atau ahli farmasi anda pasti akan memberi anda nasihat mengenai cara mengenali kesan sampingan ini, dan bagaimana mengurangkannya jika boleh. Contohnya, untuk mengatasi kesan sampingan pedih ulu hati pada penggunaan ibuprofen lebih awal, ibuprofen disyorkan untuk diambil setelah makan.

Bagaimana jika anda mengalami kesan sampingan ubat?

Sekiranya setelah mengambil ubat tersebut anda merasakan bahawa anda mengalami kesan sampingan dari ubat tersebut, terdapat beberapa pilihan yang boleh anda lakukan. Sekiranya anda merasakannya kesan sampingan ubat Sekiranya agak teruk dan mengganggu, anda boleh berjumpa dengan doktor anda. Contohnya, jika selepas mengambil ubat, anda merasakan gejala alergi seperti gatal, bengkak, bahkan sesak nafas. Terdapat beberapa pilihan yang boleh dilakukan, seperti menyesuaikan dos ubat ke tahap yang masih sembuh tetapi dengan kesan sampingan yang paling sedikit, atau menggantinya dengan pilihan ubat lain yang berfungsi sama tetapi mempunyai kesan sampingan yang lebih dapat diterima. Walau bagaimanapun, jika anda merasakan bahawa kesan sampingannya agak ringan dan anda boleh mengatasinya sendiri, anda tidak perlu pergi ke doktor untuk mengatasinya. Sebagai contoh, jika ubat anda menyebabkan rasa mengantuk, maka anda boleh mengatasi ini dengan mengelakkan kerja yang memerlukan kepekatan tinggi setelah mengambil ubat. Itulah perkara yang mesti anda ketahui kesan sampingan ubat. Lebih baik jika kesan sampingan ubat tidak semestinya membuat anda takut untuk mengambil ubat tersebut, kerana doktor mesti mempertimbangkan nisbah faedah dan risiko penggunaan ubat tersebut untuk anda. Salam sihat!