Bentuk Kepala Bayi Biasa | Saya sihat

Sebenarnya, banyak bayi dilahirkan dengan kepala bulat yang tidak rata atau tidak sempurna. Namun, adakah ia membimbangkan? Sangat ramai ibu bapa yang risau apabila melihat kepala bayi tidak rata. Oleh itu, anda perlu memahami tentang punca ketidakseimbangan kepala bayi dan kapan rawatan diperlukan, seperti yang dilaporkan oleh portal maklumat kesihatan Mayo Clinic.

Baca juga: Mencegah Sakit Kepala pada Bayi

Apa yang Menyebabkan Bentuk Kepala Bayi Tidak Sekata?

Kadang kala, kepala bayi mungkin tidak rata ketika melalui saluran kelahiran atau saluran kelahiran semasa kelahiran. Dalam beberapa kes, bentuk kepala juga dapat berubah setelah bayi dilahirkan kerana tekanan di belakang kepala ketika bayi tidur di punggungnya.

Bayi mempunyai 2 kawasan lembut di bahagian atas kepalanya di mana tulang tengkorak tidak berkembang sepenuhnya. Kawasan ini, yang disebut fontanel, memudahkan kepala bayi yang besar bergerak keluar semasa kelahiran. Fontanel juga menyokong perkembangan otak bayi selepas kelahiran.

Namun, kerana tengkorak bayi masih rapuh, bentuknya boleh berubah jika terkena tekanan berterusan pada bahagian kepala. Keadaan ini, yang dikenali sebagai plagiocephaly posisi, berlaku ketika bayi menghabiskan terlalu banyak waktu pada posisi tertentu yang memberi tekanan pada cranium.

Apakah Bentuk Kepala Normal dan Apa Bentuk Tidak Normal?

Doktor akan memeriksa bahagian lembut kepala bayi dan bentuk kepala semasa kelahiran atau semasa pemeriksaan rutin setiap 2-4 bulan. Bentuk kepala yang tidak rata kerana plagiocephaly posisi biasanya dapat dilihat ketika anda melihat kepala bayi dari atas. Dari kedudukan ini, kepala bayi dapat kelihatan tidak rata.

Adakah Bentuk Kepala Tidak Merata adalah Keadaan yang Membimbangkan?

Bentuk kepala bayi yang tidak rata secara amnya akan meratakan sendiri dari masa ke masa. Bentuk kepala yang tidak rata kerana plagiocephaly posisi biasanya merupakan masalah ringan. Ia tidak menyebabkan kerosakan otak atau mengganggu perkembangan dan pertumbuhan bayi.

Jadi, anda tidak perlu risau. Dalam beberapa bulan, bayi anda akan mempunyai kawalan kepala dan leher yang lebih baik, yang akan membantunya mengekalkan tekanan yang rata pada setiap bahagian kepala.

Baca juga: Gejala dan Diagnosis Hidrosefalus pada Bayi

Bagaimana Merawat Bentuk Kepala Tidak Sekata pada Bayi?

Bentuk kepala bayi secara amnya akan sembuh dengan sendirinya. Namun, perubahan pada cara anda meletakkan bayi anda dapat mengurangkan ketidaksamaan. Sebagai contoh:

  • Tukar arah: Ibu dapat menjaga bayi dalam keadaan terlentang semasa dia tidur, tetapi menukar arah kepala atau wajah secara bergantian. Ibu juga boleh menggendong bayi menggunakan tangan kanan dan kiri secara bergantian.
  • pembawa bayi: Memegang bayi semasa dia terjaga akan membantu mengurangkan tekanan di kepala bayi.

Helmet dan Bentuk Kepala

Sekiranya bentuk kepala bayi yang tidak rata tidak bertambah baik sehingga bayi berusia 4 bulan, doktor akan meletakkan bayi itu dengan topi keledar khas untuk membantu membentuk kepalanya. Topi keledar khas ini akan membentuk dan menjaga kepala bayi supaya lebih rata.

Penggunaan topi keledar paling berkesan pada bayi berusia 4-6 bulan, ketika cengkerang atau tengkorak bayi masih lembut dan otak mengalami perkembangan pesat. Agar hasilnya lebih berkesan, topi keledar mesti dipakai selama 23 jam sehari selama tempoh rawatan (beberapa bulan). Topi keledar juga akan selalu disesuaikan dengan perkembangan dan perubahan bentuk kepala bayi.

Rawatan menggunakan topi keledar tidak akan berkesan sekiranya hanya digunakan ketika bayi berusia lebih dari 1 tahun, ketika tengkorak terbentuk sepenuhnya dan perkembangan otak menjadi perlahan.

Keadaan Lain Yang Boleh Menyebabkan Kecacatan Kepala Bayi

Kadang kala, masalah otot tertentu, seperti torticollis, boleh menyebabkan kepala bayi condong. Dalam kes ini, terapi fizikal mungkin diperlukan untuk membantu meregangkan otot yang terjejas dan membantu bayi mengubah kedudukan kepalanya dengan lebih mudah.

Baca juga: Rambut Kanak-kanak Tidak Berkembang

Secara umum, kebanyakan kes bentuk kepala yang tidak rata pada bayi akan sembuh dengan sendirinya. Oleh itu, anda tidak perlu terlalu risau. Walaupun anda bimbang, lebih baik berjumpa dengan bayi anda dengan doktor untuk memastikan tidak ada masalah serius dengan perkembangan otak dan kepala. (UH)