keperluan pemeriksaan perubatan pemeriksaan perubatan - guesehat.com

Adakah anda pernah diminta untuk melakukan serangkaian ujian pemeriksaan perubatan sebagai syarat untuk memasuki syarikat atau institusi tertentu? Sekiranya ada, jangan mengeluh kerana menjadi rumit atau merasa sukar. Sebenarnya, melalui pemeriksaan perubatan ini, pejabat akan mengetahui dengan baik keadaan kesihatan anda secara keseluruhan. Kemudian, jika ternyata terdapat beberapa masalah kesihatan di dalam badan anda, anda juga boleh mencari jalan keluar untuk merawatnya lebih awal, geng!

Nah, sebelum melakukan pemeriksaan perubatan, adakah anda tahu bahawa ada beberapa prosedur persediaan yang mesti anda lakukan terlebih dahulu? Sekiranya anda tidak tahu, mari lihat di bawah!

1. Puasa

Puasa yang dianjurkan sebelum melakukan pemeriksaan kesihatan tidak berpuasa selama sebulan. Jadi jangan risau, anda tidak perlu panik! Biasanya, anda akan diminta untuk berpuasa hanya dalam jangka masa antara 10-12 jam sebelum waktu pemeriksaan perubatan. Semasa berpuasa, anda tidak dibenarkan mengambil apa-apa kecuali air mineral. Sekiranya anda mengambil makanan dan minuman seperti biasa, makanan dan minuman akan diserap oleh badan ke dalam aliran darah. Keadaan ini akan memberi kesan pada sistem metabolisme badan, terutama yang berkaitan dengan kadar glukosa darah.

2. Ambil ubat

Bukan hanya makanan dan minuman, anda juga harus mengehadkan pengambilan beberapa jenis ubat sebelum melakukan pemeriksaan kesihatan. Ini kerana jenis ubat tertentu, seperti steroid, boleh memberi kesan terhadap peningkatan kadar kolesterol. Walau bagaimanapun, jika penggunaan ubat-ubatan ini benar-benar tidak dapat dielakkan, maka anda boleh memaklumkan kepada kakitangan makmal terlebih dahulu.

3. Sukan

Aktiviti yang terlalu berat seperti bersenam juga tidak digalakkan jika anda bercadang untuk melakukan pemeriksaan kesihatan. Ini berkait rapat dengan tekanan darah anda. Biasanya selepas bersenam, tekanan darah cenderung meningkat. Sekiranya anda melakukan sukan dan aktiviti berat dalam masa terdekat, ada kemungkinan hasil ujian makmal akan mendiagnosis bahawa anda menderita tekanan darah tinggi (hipertensi).

4. Dapatkan tidur yang cukup

Sejumlah saintis dan pakar kesihatan telah menyatakan bahawa waktu tidur yang sesuai untuk orang dewasa berusia 18 hingga 64 tahun adalah sekitar 7-9 jam sehari. Oleh itu, tidurlah dengan cukup masa sebelum melakukan pemeriksaan kesihatan. Kekurangan kuantiti dan kualiti tidur boleh mempengaruhi keputusan ujian tekanan darah semasa pemeriksaan perubatan.

5. Masa ujian

Sekiranya anda telah melakukan beberapa prosedur persediaan di atas, perkara terakhir yang perlu anda perhatikan adalah masa pemeriksaan perubatan. Pada dasarnya, tidak perlu melakukan pemeriksaan perubatan pada waktu-waktu tertentu. Walau bagaimanapun, beberapa makmal pemeriksaan perubatan biasanya akan menasihati anda untuk melakukan pemeriksaan kesihatan pada waktu pagi sekitar jam 7 hingga 9 pagi. Sebabnya, kerana keadaan badan yang terbaik adalah pada waktu pagi, setelah berehat untuk malam. Selain itu, aktiviti yang dilakukan oleh badan pada waktu pagi juga tidak terlalu berat. Harapannya ialah pemeriksaan kesihatan yang dilakukan pada waktu pagi dapat memberikan hasil yang lebih tepat.

Walau bagaimanapun, pencegahan jauh lebih baik daripada mengubati. Dan salah satu langkah pencegahan penyakit yang boleh anda lakukan adalah melakukan pemeriksaan perubatan. Jadi, luangkan masa, geng, untuk melakukan pemeriksaan perubatan sekurang-kurangnya 2 kali setahun.