Gangguan Kemaluan pada Kanak-kanak - GueSehat.com

Bagi bakal ibu bapa, perhatikan kelainan genital yang biasanya dialami oleh bayi. Lakukan pemeriksaan untuk mengetahui sama ada anak kecil anda mempunyai kelainan pada organ kemaluannya semasa dilahirkan. Walaupun kes ini tidak berlaku terlalu banyak, tetapi Ibu masih perlu melakukannya. Sekiranya dirawat terlalu lewat, gangguan ini boleh mempengaruhi fungsi organ pembiakan anak sebagai orang dewasa.

Kelainan pada Zakar Bayi lelaki

  • Kulup kecil (phimosis)

Keadaan ini dapat dikesan seawal mungkin. Biasanya kanak-kanak dengan kulup kecil dicirikan oleh kerap menangis ketika membuang air kecil. Phimosis bukanlah gangguan serius dan boleh diubati dengan cara berkhatan.

  • Zakar kecil (mikropenis)

Micropenis adalah zakar kecil atau kelihatan pendek dengan ukuran kurang dari 2.5 cm, tetapi testisnya kelihatan normal. Umumnya, si kecil dilahirkan dengan ukuran zakar sekitar 3-3.5 cm. Keabnormalan mikropenis ini sering berlaku dan perlu dipertimbangkan ketika si kecil dilahirkan kerana boleh mempengaruhi fungsi pembiakan mereka kelak. Mikropenis ini disebabkan oleh kelainan hormon.

  • Hidrokel

Keadaan ini berlaku apabila terdapat cecair di skrotum. Penyebabnya adalah gangguan dalam pengedaran cecair vena di skrotum dan ligamen longgar yang melapisi rongga perut dan skrotum. Biasanya keadaan ini tidak menyebabkan simptom, tetapi ukuran skrotum kelihatan lebih besar daripada biasa.

  • Kelainan pada lubang kencing (epispadias / hypospadias)

Biasanya, kedudukan lubang kencing berada di hujung batang zakar. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa kes di mana lubang kencing tidak sesuai. Sekiranya terletak di sepanjang batang zakar, ia disebut hypospadias atau jika berada di bahagian atas zakar itu disebut epispadias. Untuk mengetahui gangguan ini, Ibu dapat mengetahui dengan melihat lubang kencing anak. Cara mengatasi gangguan ini adalah melalui pembedahan untuk membuat lubang kencing di tempat yang normal atau sesuai.

  • hernia

Hernia adalah keturunan usus ke dalam skrotum kerana ligamen lemah antara perut dan organ pembiakan. Usus yang turun ini dapat menekan testis dan mengganggu aliran darah yang membawa kepada nekrosis. Hernias dicirikan oleh benjolan di perut atau pangkal paha. Anak kecil anda akan menangis sekiranya mereka merasa sakit. Mengendalikan hernia boleh dilakukan melalui pembedahan untuk memulihkan kedudukan usus.

  • Hermafrodit

Keadaan ini dicirikan oleh ukuran zakar yang kecil dan skrotum tidak berbentuk testis, tetapi seperti bibir faraj. Keadaan ini umumnya disebabkan oleh mutasi gen atau kelainan kromosom. Mengendalikan keadaan hermafrodit ini bukan hanya tindakan perubatan, tetapi juga pendidikan dan kaunseling untuk Ibu dan Ayah.

Kelainan pada Faraj Bayi Perempuan

  • Lekatan labial

Penyatuan bibir luar vagina dengan alat kelamin wanita. Untuk mendiagnosis keadaan ini, biasanya dilakukan dengan memerhatikan bukaan vagina oleh labia dengan membran putih yang dapat menunjukkan lampiran. Pada sesetengah gadis, lekatan labial ini tidak simptomatik, tetapi ada juga yang mengadu sakit, sukar membuang air kecil atau mengalami jangkitan saluran kencing. Penyebab lekatan labial mungkin tahap rendah hormon estrogen atau kerengsaan alat kelamin dan berlaku 6-8 minggu selepas kelahiran.

  • Agnes Faraj

Keadaan agnesis faraj ini berlaku apabila bukaan faraj tidak terbentuk. Ini berlaku apabila embrio tidak membentuk saluran kemaluan bawah yang sempurna. Sekiranya anak anda mengalami keadaan ini, anda harus segera berjumpa dengan pakar pediatrik. Keadaan ini juga boleh berlaku kerana bukaan vagina si kecil ditutupi oleh kotoran yang terkumpul dan untuk membersihkannya, anda boleh membawa anak kecil anda ke pakar pediatrik terlebih dahulu. (AP / OCH)