Bilakah Bayi Boleh Makan Keju Mozzarella | Saya sihat

Makanan ringan keju yang diperbuat daripada keju mozzarella sebenar boleh menjadi pilihan makanan ringan yang sihat untuk anak-anak. Yup, keju mozzarella adalah salah satu jenis keju dari Itali yang sangat terkenal sejak sekian lama. Selain memiliki tekstur yang khas, keju mozzarella juga mempunyai sejumlah manfaat untuk tubuh, tidak kurang juga bagi si kecil yang masih tumbuh. Wow, apa kelebihan keju mozzarella untuk kanak-kanak dan bagaimana memprosesnya menjadi makanan ringan yang sihat untuk kanak-kanak? Ayuh, ketahui lebih lanjut di bawah!

Bilakah Bayi Boleh Makan Keju Mozzarella?

Pada dasarnya, tidak ada usia yang disyorkan untuk bayi mula makan keju, termasuk keju mozzarella. Walau bagaimanapun, Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA) telah menetapkan keju sebagai makanan pertama untuk bayi pada usia 6 bulan. Sementara itu, American Academy of Pediatrics (AAP) mengesyorkan memasukkan keju ke dalam diet bayi sekitar usia 7 hingga 8 bulan.

Walau bagaimanapun, lebih baik anda berjumpa dengan doktor terlebih dahulu jika anda ingin memberikan keju kepada si kecil anda, terutamanya jika anda mempunyai riwayat keluarga mengenai alergi susu atau jika bayi anda mempunyai alahan lain, seperti eksim atau asma.

Baca juga: Ingin memberikan keju kepada makanan pejal si kecil? Inilah Yang Perlu Diperhatikan!

Kelebihan Keju Mozzarella untuk Kanak-kanak

Keju, termasuk keju mozzarella, dibuat dari susu. Oleh itu, makanan ini mengandungi banyak nutrien penting, seperti:

- Vitamin D: Diperlukan untuk penyerapan kalsium yang optimum. Kalsium bersama dengan vitamin D membantu pertumbuhan sistem rangka bayi.

- Vitamin B12: Memainkan peranan dalam beberapa proses biokimia yang penting untuk pertumbuhan.

- Vitamin lain: Vitamin seperti riboflavin dan niasin diperlukan untuk pertumbuhan dan perkembangan yang sihat.

- Sphingolipid: sebatian ini dapat membantu mengekalkan membran sel dan dapat melindungi sel dari faktor persekitaran yang berbahaya.

- Anti-radang: Keju juga mempunyai sifat anti-radang. Tinjauan terhadap 52 kajian klinikal yang diterbitkan pada tahun 2017, menyimpulkan bahawa produk tenusu secara amnya mempunyai kesan anti-radang.

- Probiotik: kandungan probiotik dalam keju dapat membantu menjaga mikrobiota usus yang sihat, yang mungkin bermanfaat untuk menyokong kesihatan sistem pencernaan bayi.

Bagaimana Memperkenalkan Keju Mozzarella kepada Kanak-kanak?

Umumnya, memperkenalkan keju kepada si kecil dapat dilakukan ketika dia sudah biasa makan makanan ringan. Nah, berikut adalah beberapa petua yang boleh anda gunakan semasa ingin memberikan keju kepada si kecil:

- Parut keju mozzarella dengan nipis. Parut nipis ini dapat mengurangkan risiko anak tersedak ketika memakannya.

- Sekiranya si kecil tidak menyukai rasa atau tekstur keju mozzarella, anda boleh menghidangkannya dengan makanan lain, seperti pasta atau biskut kegemarannya.

Baca juga: Faedah Keju sebagai Makanan Ringan

Berapa Banyak Keju Boleh Dimakan Kanak-kanak?

Tidak ada had yang pasti untuk pengambilan keju untuk kanak-kanak. Jumlah keju mungkin berbeza mengikut usia mereka. Menurut AAP, seperempat cawan keju dadu sehari adalah pilihan makanan ringan yang sesuai untuk kanak-kanak berumur 8-12 bulan. Jumlah ini dapat ditingkatkan menjadi setengah cawan setelah anak berusia lebih dari 12 bulan.

Yang paling penting adalah memberikan keju si kecil anda dalam jumlah yang mencukupi dan tidak terlalu banyak. Jadikan keju sebagai sebahagian daripada diet yang sihat dan seimbang.

Bola Keju Ivenet Mozza, Snek Keju yang Lazat dan Sihat untuk Kanak-kanak

Bola Keju Ivenet Mozza - GueSehat

Bagi ibu yang ingin memperkenalkan keju mozzarella kepada anak kecil mereka, sekarang anda tidak perlu bersusah payah lagi. Ivenet Mozza Cheese Ball boleh menjadi pilihan snek keju yang lazat dan sihat untuk kanak-kanak berumur 2 tahun ke atas.

Seperti namanya, Ivenet Mozza Cheese Ball terbuat dari 90% keju mozzarella sebenar, yang tinggi kalsium dan juga mengandungi lemak yang baik. Kandungan lemak yang baik ini membantu penyerapan vitamin A, D, E, dan K.

Ivenet Mozza Cheese Ball mempunyai rasa gurih alami dari keju mozzarella dan tekstur yang renyah, sehingga dapat dijadikan makanan ringan atau makanan ringan topping pada makanan kegemaran si kecil anda. Juga dilengkapi dengan ciri kunci zip pada bungkusannya, membuat Ivenet Mozza Cheese Ball boleh dibawa ke mana sahaja tanpa perlu risau tumpah. (AS)

Baca juga: Faedah Keju sebagai Makanan Ringan