7 Kesan Sampingan Mengambil Antibiotik - GueSehat.com

Geng Sihat mesti tahu antibiotik, bukan? Setiap kali anda jatuh sakit dan pergi ke doktor, anda mungkin diberi preskripsi untuk antibiotik. Sebenarnya, antibiotik adalah sejenis ubat untuk merawat jangkitan bakteria. Sebabnya, tidak seperti jangkitan virus, jangkitan bakteria tidak dapat reda dengan sendirinya. Beberapa kajian menunjukkan bahawa antibiotik sering diberikan secara berlebihan atau diberikan kepada pesakit yang tidak memerlukannya. Walau bagaimanapun, doktor juga bersetuju bahawa antibiotik sangat penting jika digunakan dengan betul.

Seperti ubat lain, antibiotik juga mempunyai kesan sampingan. Sebilangan besar kesan sampingan tidak berbahaya dan anda boleh bertanya kepada doktor mengenai pencegahan. Walau bagaimanapun, anda masih perlu mengetahui apa kesan sampingan ini, kerana beberapa di antaranya agak serius. Berikut adalah beberapa kesan sampingan antibiotik yang perlu anda ketahui dan ketahui!

Baca juga: Apa Yang Perlu Diperhatikan oleh Wanita Semasa Mengambil Antibiotik

Masalah pencernaan

Salah satu keluhan yang paling biasa dari pesakit yang mengambil antibiotik adalah masalah pencernaan, seperti mual, muntah, dan cirit-birit. Sebenarnya, menurut pakar ada keadaan yang disebut cirit-birit kerana antibiotik. Untuk mengelakkan keadaan ini, doktor mengesyorkan minum banyak air dan mengelakkan makanan berserat tinggi sehingga pesakit menghentikan pengambilan ubat.

Sekiranya cirit-birit anda bertambah teruk, anda mungkin mengalami keadaan serius yang disebut jangkitan clostridium difficile. Keadaan ini berlaku apabila antibiotik membunuh bakteria baik di usus, menjadikan bakteria jahat lebih aktif. Jangkitan ini boleh menyebabkan dehidrasi, jadi anda mesti dirawat secara intensif. Oleh itu, jika anda mengalami cirit-birit selama berhari-hari semasa mengambil antibiotik, segera berjumpa doktor.

Sakit kepala

Sakit kepala juga merupakan keluhan umum orang yang mengambil antibiotik. Sekiranya anda mengalami sakit kepala yang tidak jelas dari mana asalnya, kemungkinan besar adalah antibiotik. Biasanya, sakit kepala akibat antibiotik tidak teruk.

Sensitif Terhadap Matahari

Beberapa antibiotik adalah pemekaran fotosenser, yang bermaksud ia dapat mempengaruhi bagaimana kulit bertindak balas terhadap sinar ultraviolet. Oleh itu, pendedahan cahaya matahari semasa mengambil antibiotik tertentu dapat meningkatkan risiko selaran matahari dan merosakkan sel. Tanyakan kepada doktor anda jika antibiotik yang anda ambil adalah penekan fotosensitif, ya.

Baca juga: Antibiotik pada Kanak-kanak, Adakah Mereka Selamat?

Interaksi Dadah

Mengambil antibiotik memang boleh merawat jangkitan bakteria yang anda alami. Walau bagaimanapun, antibiotik juga dapat mengubah cara kerjanya dan kesan ubat lain yang anda ambil. Ubat yang dapat berinteraksi dengan antibiotik termasuk pengencer darah, antasid, antihistamin, ubat anti-radang, psoriasis, diuretik, ubat antijamur, steroid, ubat diabetes, ubat migrain, dan beberapa antidepresan.

Antibiotik juga boleh berinteraksi dengan alkohol, terutamanya metronidazole, tinidazole, dan trimethoprim sulfamethoxazole. Sekiranya antibiotik ini diambil dengan alkohol, kesan sampingannya termasuk sakit kepala, degupan jantung yang tidak teratur, mual, dan muntah.

Jangkitan kulat

Kerana antibiotik mengubah komposisi bakteria dalam tubuh, mereka juga dapat meningkatkan risiko anda terkena jangkitan yis dan jenis pertumbuhan jamur lain. Jangkitan kulat ini boleh berlaku di mulut, kulit, di bawah kuku, dan bahagian badan yang lain. Antibiotik, terutamanya jika diambil dalam jangka masa panjang, juga dapat mengganggu keseimbangan bakteria yang terdapat di dalam vagina wanita. Ini dapat mengubah pH dan meningkatkan risiko jangkitan yis di kawasan wanita.

Anafilaksis

Sebilangan kesan sampingan antibiotik yang berbahaya adalah reaksi alahan atau anafilaksis. Sebenarnya, reaksi alergi yang teruk terhadap antibiotik adalah salah satu sebab yang paling biasa pesakit terpaksa dimasukkan ke hospital. Reaksi alahan yang dimaksudkan adalah pembengkakan mulut atau sesak nafas. Walaupun tindak balas alahan ini agak jarang berlaku, anda masih perlu menyedarinya.

Kemurungan dan Kebimbangan

Beberapa jenis antibiotik, seperti fluoroquinolones dan penisilin, didapati menyebabkan kemurungan dan kegelisahan. Kajian tahun 2015 di Jurnal Psikiatri Klinikal menunjukkan bahawa semakin seseorang mengambil antibiotik, semakin tinggi risiko mereka mengalami kemurungan dan kegelisahan. Antibiotik mengubah tahap mikroorganisma dalam badan. Kemungkinan besar juga mempengaruhi kerja metabolisme, imuniti, dan saraf. Ketiga-tiga perkara ini mempengaruhi kesihatan mental seseorang.

Baca juga: 5 Fakta Menarik mengenai Antibiotik

Penjelasan di atas sangat penting untuk anda ketahui. Namun, itu tidak bermakna anda harus berhenti mengambil antibiotik. Kuncinya adalah dengan mengambil antibiotik dengan betul. Jadi, jangan mengambilnya terlalu banyak daripada yang disarankan oleh doktor anda. (UH / AS)