Definisi dan Gejala Rhinitis Alergi

Apa maksud rhinitis alergi? Alergen adalah sebatian yang tidak berbahaya yang menyebabkan reaksi alergi. Nah, memahami rinitis alergi atau hai demam adalah tindak balas alahan terhadap alergen tertentu.

Pollen adalah alergen yang paling biasa yang menyebabkan rhinitis alergi bermusim. Rhinitis alergi adalah penyakit yang agak biasa. Kemudian, selain memahami rinitis alergi, bagaimana dengan gejala, sebab, dan rawatannya? Inilah penjelasannya!

Baca juga: Definisi, Penyebab, Diagnosis, dan Gejala Rhinitis Bukan Alergi

Gejala Rhinitis Alergi

Selain memahami maksud rinitis alergi, anda juga perlu mengetahui simptomnya. Berikut adalah beberapa gejala rhinitis alergi:

 • Bersin
 • Hidung berair
 • Hidung tersumbat
 • Hidung gatal
 • Batuk
 • Gatal atau sakit tekak
 • Mata gatal
 • Bulatan gelap mata
 • Sakit kepala yang kerap
 • Gejala seperti ekzema, seperti kulit kering dan gatal
 • Keletihan berlebihan

Anda biasanya akan merasakan satu atau lebih daripada gejala rhinitis alergi sejurus selepas bersentuhan dengan alergen. Beberapa gejala rhinitis alergi, seperti sakit kepala dan keletihan, biasanya hanya berlaku setelah terdedah lama kepada alergen.

Sebilangan orang jarang mengalami gejala rhinitis alergi. Ini biasanya berlaku apabila anda terdedah kepada alergen dalam jumlah besar. Orang lain mungkin mengalami gejala rhinitis alergi selama satu tahun berturut-turut.

Apa yang Menyebabkan Rhinitis Alergi?

Bukan sahaja mengetahui gejala dan pemahaman rinitis alergi, anda juga perlu mengetahui puncanya. Apabila terdedah kepada alergen, tubuh menghasilkan histamin, yang merupakan bahan kimia semula jadi, yang melindungi tubuh daripada alergen. Bahan kimia ini boleh menyebabkan rinitis alergi dan gejalanya, termasuk hidung berair, bersin, dan mata gatal.

Selain debunga, alergen yang paling biasa termasuk:

 • Debunga
 • Habuk
 • Rambut haiwan
 • Acuan

Pada masa-masa tertentu, debunga boleh menjengkelkan. Debunga pokok dan bunga biasanya muncul pada musim bunga atau musim panas. Sementara itu, serbuk sari rumput sering muncul pada musim panas dan musim hujan.

Apakah Jenis Rhinitis Alergi?

Rhinitis alergi terbahagi kepada dua jenis, iaitu bermusim dan kekal. Rinitis alergi bermusim biasanya hanya menyerang pada waktu-waktu tertentu, misalnya pada musim hujan atau musim panas. Selain itu, rhinitis alergi bermusim juga merupakan tindak balas terhadap pendedahan kepada alergen luar.

Sementara itu, rhinitis alergi kekal boleh berlaku selama setahun, atau pada bila-bila masa sepanjang tahun, sebagai tindak balas terhadap bahan di dalam bilik. Bahan di ruangan tersebut berupa debu atau rambut haiwan.

Faktor Risiko Rhinitis Alergi

Rinitis alergi boleh menyerang sesiapa sahaja. Walau bagaimanapun, anda mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk menghidap rhinitis alergi jika terdapat riwayat keluarga alergi. Menghidap asma dan dermatitis atopik juga dapat meningkatkan risiko anda menghidap rhinitis alergi.

Bagaimana Rhinitis Alergi Diagnosis?

Diagnosis rinitis alergi berbeza untuk skala alahan ringan dan teruk. Sekiranya anda mempunyai alergi ringan, diagnosis rhinitis alergi adalah apa yang diperlukan adalah pemeriksaan fizikal. Walau bagaimanapun, dalam diagnosis rhinitis alergi kecil, doktor juga boleh melakukan ujian tertentu untuk menentukan rawatan terbaik.

Ujian tusukan kulit (ujian tusukan kulit) adalah salah satu ujian yang paling biasa untuk diagnosis rhinitis alergi, terutama yang teruk. Di samping itu, ujian darah atau apa yang disebut radioallergosorbent test (RAST), juga biasa dilakukan untuk diagnosis rhinitis alergi. Ujian darah mengukur jumlah antibodi imunoglobulin E terhadap alergen tertentu dalam darah.

Baca juga: Mata Panda? Mungkin Ini Penyakit Alergi!

Rawatan Rhinitis alahan

Selain memahami rinitis alergi, anda juga perlu mengetahui rawatannya. Anda boleh merawat rhinitis alergi dengan beberapa cara. Ini termasuk ubat-ubatan, rawatan di rumah, dan ubat alternatif. Rujuk doktor sebelum mencuba sebarang ubat baru untuk mengukur rinitis alergi.

Antihistamin

Anda boleh mengambil antihistamin untuk merawat alahan. Ubat ini berfungsi dengan menghentikan pengeluaran histamin di dalam badan.

Dekongestan

Anda boleh mengambil dekongestan dalam jangka waktu yang pendek, biasanya tidak lebih dari tiga hari, untuk melegakan gejala rhinitis alergi seperti hidung tersumbat dan tekanan sinus.

Mengambil dekongestan untuk jangka masa panjang boleh menyebabkan kesan sampingan bangkit semula. Kesan bangkit semula adalah kesan simptom yang semakin teruk jika anda berhenti mengambil ubat.

Sekiranya anda mempunyai irama jantung yang tidak normal, penyakit jantung, sejarah strok, kegelisahan, gangguan tidur, tekanan darah tinggi, atau masalah pundi kencing, berbincanglah dengan doktor anda sebelum menggunakan dekongestan.

Titisan Mata dan Semburan Hidung

Titisan mata dan semburan hidung membantu melegakan gatal-gatal dan gejala rinitis alergi lain dalam jangka pendek. Walau bagaimanapun, anda harus mengelakkan penggunaan jangka panjang. Kerana, seperti dekongestan, beberapa titisan mata dan semburan hidung dapat menyebabkan kesan sampingan bangkit semula.

Kortikosteroid dapat membantu mengurangkan keradangan dan tindak balas imun. Dadah kelas ini tidak menyebabkan kesan sampingan bangkit semula. Semburan hidung steroid biasanya disyorkan untuk penggunaan jangka panjang. Ubat ini dapat mengawal gejala rhinitis alergi.

Imunoterapi

Doktor anda juga boleh mengesyorkan imunoterapi, atau tembakan alergi, jika anda mengalami alahan teruk. Tembakan alergi ini mengurangkan tindak balas imun terhadap alergen tertentu. Walau bagaimanapun, rawatan ini secara amnya memerlukan komitmen jangka panjang.

Imunoterapi Sublingual (SLIT)

SLIT adalah ubat dalam bentuk tablet, yang mengandungi campuran beberapa alergen, yang diletakkan di bawah lidah. Ubat ini berfungsi sama dengan suntikan alergi, tetapi tanpa suntikan.

Ubat ini sering digunakan untuk merawat rhinitis alergi dan asma yang disebabkan oleh serbuk sari rumput, debunga pokok, bulu binatang, dan debu.

Mengelakkan Alergen

Usaha untuk mengelakkan rhinitis alergi adalah dengan mengelakkan alergen. Sekiranya anda mempunyai rhinitis alergi bermusim atau debunga, maka anda boleh mencuba memasang penghawa dingin di rumah, dan bukannya membuka tingkap.

Sekiranya anda mengalami rinitis alergi kerana debu, basuh cadar dan selimut di dalam air panas di atas 54.5 darjah Celsius. Bersungguh-sungguh membersihkan permaidani di rumah.

Pilihan lain untuk ubat semula jadi selain rawatan di rumah adalah ubat alternatif. Kelemahan ubat alternatif adalah kurangnya bukti saintifik mengenai keselamatan dan keberkesanannya.

katakan Pusat Kesihatan Komplementari dan Integratif Nasional (NCCIH), berikut adalah rawatan alternatif yang dapat membantu mengawal rinitis alergi bermusim:

 • Akupunktur
 • Pengairan hidung (mencuci hidung)
 • Makanan Tambahan Butterburr
 • Madu mentah
 • Probiotik

Walau bagaimanapun, penyelidikan lebih lanjut masih diperlukan untuk membuktikan keselamatan dan keberkesanan ubat-ubatan di atas. Rujuk doktor sebelum mencuba ubat alternatif. (UH)

Baca juga: Adakah anda mengalami batuk alergi atau selesema biasa?

Sumber:

Garis Kesihatan. Rhinitis alahan. Jun 2017.

American College of Allergy, Asthma & Immunology. Rhinitis alahan. Jun 2018.

Kesihatan Kanak-kanak. Alahan bermusim (Demam Hay). Oktober 2016.

Denise K. Rawatan Rhinitis Alergi. Jun 2010.