Pisang adalah buah yang baik untuk diabetes - guesehat.com

Buah eksotik kuning cerah ini adalah salah satu makanan kegemaran, terutamanya untuk penggalak perut yang lapar. Selain murah, pisang mudah didapati di mana sahaja, jadi pisang sering menjadi pilihan sarapan pagi yang sihat. Dicampurkan dengan bijirin tidak mengurangkan kelazatannya. Diabestfriend adalah pencinta pisang? Atau adakah anda takut makan pisang kerana bimbang gula darah anda akan naik?

Pisang mempunyai kandungan gula dan karbohidrat yang tinggi. Gula dan karbohidrat adalah penyebab utama kadar gula darah tinggi. Oleh itu, adakah pesakit diabetes tidak boleh makan pisang sama sekali? Inilah fakta-fakta:

1. Tinggi karbohidrat tetapi juga tinggi serat

Sebanyak 93% kalori dalam pisang berasal dari karbohidrat dalam bentuk gula, pati, dan serat. Satu pisang sederhana mengandungi 14 gram gula dan 6 gram pati (tepung). Walaupun kandungan kanji dan gula, pisang sederhana mengandungi 3 gram serat, jumlah yang cukup tinggi untuk memenuhi keperluan serat harian anda.

Serat ini dapat digunakan oleh pesakit diabetes. Serat sangat penting bagi penghidap diabetes, kerana membantu melambatkan pencernaan dan penyerapan karbohidrat. Serat dapat mengurangkan lonjakan gula darah dan meningkatkan kawalan gula darah secara keseluruhan.

Baca juga: Jangan Lupa Memenuhi Keperluan Serat Harian Anak Anda

2. Skor Indeks Glikemik Pisang tidak tinggi

Salah satu cara untuk menentukan bagaimana makanan yang mengandungi karbohidrat akan mempengaruhi gula darah adalah dengan melihat skor indeks glisemik (GI). Peringkat indeks glisemik makanan ditentukan oleh seberapa banyak dan seberapa cepat mereka meningkatkan kadar gula dalam darah.

Terdapat tiga kriteria untuk skor indeks glisemik, dengan skor antara 0 hingga 100, iaitu:

  • GI rendah: 55 atau kurang.

  • GI sederhana: 56–69.

  • GI tinggi: 70–100.

Walaupun kaya dengan karbohidrat dan gula, pisang mempunyai nilai indeks glisemik yang rendah. Menurut Pangkalan Data GI Antarabangsa, pisang masak mempunyai indeks glisemik 51. Kematangan pisang menentukan peringkat GInya. Semakin dewasa, semakin tinggi nilai GI. Pisang separuh matang dengan kulit hijau hanya memiliki skor GI 42, sedangkan pisang yang terlalu masak dengan bintik coklat pada kulit mempunyai GI 51 atau lebih tinggi.

Baca juga: Ini adalah Makanan dengan Indeks Glisemik Rendah!

3. Tidak perlu ragu untuk makan pisang

Setelah mengetahui nilai IG pisang, kini Diabestfriend tidak perlu ragu-ragu. Memasukkan pisang ke dalam makanan anda akan membantu menjaga tahap gula dalam darah stabil. Masukkan pisang yang dihiris ke bubur atau sarapan pagi. Pada siang hari, tumbuk pisang dan ratakan pada roti bakar sebagai makanan ringan atau pengganti makan tengah hari. Untuk pencuci mulut, buat pisang terbelah atau kastard pisang selamat dan mengelakkan lonjakan kadar gula dalam darah.

Baca juga: Jus buah baik untuk pesakit kencing manis

Jenis pisang yang diproses

Selain dimakan sebagai buah, pisang adalah buah yang dapat diproses menjadi pelbagai jenis makanan dan minuman. Berikut adalah pelbagai pisang yang diproses seperti yang dipetik dari hidup bersemangat, yang selamat untuk pesakit diabetes:

Kek pisang

Kek pisang mempunyai GI 47 dan dikelaskan sebagai karbohidrat pelepasan perlahan. Diabestfriend hanya makan sekeping kek pisang, jangan berlebihan. Apabila pisang diproses menjadi muffin pisang, atau madu ditambahkan, nilai GI menjadi 65, atau kategori sederhana.

Smoothie Pisang

Milkshake dan smoothie pisang yang diberi masih dibenarkan. 250 ml susu lemak penuh dengan pisang mempunyai nilai GI hanya 31. Setara susu soya dengan lemak 1 peratus mempunyai skor GI 30. Cubalah sarapan sekali-sekala dengan smoothie pisang. Satu gelas sudah cukup untuk menjadikan Diabestfriend kenyang sepanjang pagi.

Pisang hijau atau pisang?

Pisang hijau lebih dikenali sebagai pisang. Mereka adalah ahli keluarga pisang tetapi mengandungi lebih sedikit gula dan mesti dimasak sebelum makan. Pisang jenis ini paling kerap digoreng. Pisang goreng mempunyai skor GI 35.

Baca juga: Inilah 20 Kelebihan Makan Pisang untuk Tubuh

Menjaga tahap gula darah stabil adalah tugas utama pesakit diabetes. Pengawalan gula darah yang baik dapat membantu mencegah atau memperlambat perkembangan beberapa komplikasi diabetes. Penting bagi Diabestfriend untuk mengenali kandungan nutrien dan nilai GI dari pelbagai jenis makanan. Selepas itu elakkan semua jenis makanan dan minuman dengan nilai GI tinggi dan pilih makanan dengan GI rendah, seperti pisang. (AY)