Bolehkah Yogurt Menurunkan Berat Badan?

Untuk menurunkan berat badan, kebanyakan orang memilih untuk mengurangkan pengambilan makanan dan minuman tertentu, sambil meningkatkan pengambilan sayur-sayuran. Salah satu jenis makanan yang dipilih untuk diet adalah yogurt. Bolehkah yogurt menurunkan berat badan?

Industri tenusu sering mempromosikan yogurt sebagai makanan penurunan berat badan. Namun, pada tahun 2007, Suruhanjaya Perdagangan Persekutuan (FTC) memberi mandat kepada industri tenusu untuk berhenti mempromosikan yogurt sebagai makanan penurunan berat badan, kerana tidak ada kajian yang menunjukkan bukti kukuh.

Jadi, bolehkah yogurt membantu menurunkan berat badan? Untuk mengetahui jawapannya, mari lihat penjelasan di bawah!

Baca juga: Bukti Ilmiah Menembusi 5 Mitos Di Sekitar Susu!

Bolehkah Yogurt Menurunkan Berat Badan?

Untuk mengetahui sama ada yogurt dapat menurunkan berat badan, kita perlu meneliti tuntutan yang menyokong mengapa ada yang mengatakan bahawa yogurt dapat menurunkan berat badan:

Menuntut Kandungan Kalsium

Salah satu tuntutan yang paling biasa mengenai hubungan antara yogurt dan penurunan berat badan adalah kalsium. Menurut beberapa pakar, orang dengan pengambilan kalsium rendah cenderung mempunyai selera makan yang lebih tinggi.

Beberapa pakar mengatakan bahawa jika seseorang mempunyai kadar kalsium yang rendah di dalam badan, otak akan mengesannya dan memberi isyarat untuk meningkatkan selera makan. Ini mengakibatkan implikasi bahawa mengambil lebih banyak kalsium (melalui penggunaan yogurt), dapat mengurangkan selera makan. Jadi, adakah teori ini benar?

Menurut National Institutes of Health mengenai bahan-bahan biasa dalam suplemen penurunan berat badan, kalsium sama sekali tidak berpengaruh pada berat badan, sama ada penurunan berat badan atau kenaikan.

Di samping itu, walaupun pada masa akan datang lebih banyak penyelidikan menunjukkan bahawa kalsium dapat menurunkan berat badan, yogurt dan produk tenusu bukan satu-satunya sumber kalsium.

Mineral juga boleh didapati dalam sayur-sayuran berdaun hijau (seperti brokoli), serta kacang almond, jeruk, dan banyak lagi. Oleh itu, berdasarkan tuntutan kalsiumnya, bolehkah yogurt membantu menurunkan berat badan? Tidak begitu, kerana tidak ada kajian yang cukup untuk membuktikan kesan kalsium terhadap berat badan.

Tuntut Kandungan Protein

Penjelasan lain mengenai kemampuan yogurt untuk menurunkan berat badan ada kaitan dengan kandungan proteinnya. Beberapa penyelidik mengatakan bahawa terdapat tiga mekanisme utama mengenai peranan protein dalam penurunan berat badan:

  • Meningkatkan rasa kenyang.
  • Meningkatkan termogenesis (peningkatan perbelanjaan tenaga di atas kadar metabolisme), yang juga memberi kesan pada kenyang.
  • Mengekalkan atau menggalakkan pertumbuhan daging tanpa lemak ketika disertai dengan aktiviti yang mendorong pertumbuhan otot.

Tetapi, walaupun perkara di atas benar, yogurt bukan satu-satunya sumber protein makanan. Sebenarnya, protein banyak terdapat dalam sebilangan sayur-sayuran, dan makanan lain seperti biji-bijian dan kacang.

Baca juga: Kenali dan Kawal Alahan Susu Lembu pada Kanak-kanak

Kemudian, Bolehkah Yogurt Menurunkan Berat Badan?

Pusat Sains untuk Kepentingan Awam (CSPI), juga menganalisis tuntutan ini. Mereka mendapati bahawa bukti saintifik untuk tuntutan ini lemah, kerana jumlah sampel dan jumlah kajian yang sedikit.

Menurut banyak pakar, tuntutan umum yogurt untuk menurunkan berat badan adalah berdasarkan kajian hanya 46 orang yang menggunakan lebih banyak produk yogurt dan tenusu.

Di samping itu, kebanyakan kajian mengarahkan peserta makan tiga hidangan yogurt setiap hari, sekaligus mengurangkan pengambilan kalori. Sekiranya anda mengurangkan pengambilan kalori, anda pasti akan menurunkan berat badan.

Kesimpulan yang dapat diambil ialah tetap fokus pada makanan yang menyokong kesihatan anda. Sekiranya anda ingin menurunkan berat badan, anda harus mengehadkan pengambilan kalori anda, dan meningkatkan pengambilan buah-buahan dan sayur-sayuran. Sekiranya dahaga, minum air, bukannya minuman manis. (UH)

Baca juga: Susu untuk Ibu Menyusui sehingga terdapat banyak susu

Sumber:

Institut Kesihatan Nasional. Lembaran Fakta Makanan Tambahan.

Garis Kesihatan. Diet Yogurt: Fakta atau Fiksyen Berat Badan? September. 2015.