Apa itu Vasculitis | saya sihat

Berita kematian Putera Brunei Abdul Azim pada 24 Oktober 2020 sudah cukup menjadi perhatian media dunia, termasuk Indonesia. Ini kerana putera kedua Sultan Haji Hassanal Bolkiah, raja Brunei Darussalam, meninggal pada usia yang agak muda, iaitu 38 tahun.

Melalui laman akaun Instagramnya, adiknya, Putera Abdul Mateen, berkongsi maklumat mengenai penyebab kematian adiknya akibat keradangan yang disebabkan oleh reaksi autoimun yang disebut sistemik vaskulitis. Penyakit ini menjadikan Putera mengalami kegagalan multiorgan.

Pernahkah anda membayangkan bahawa reaksi keradangan boleh menyebabkan kematian? Lihat ulasan ringan berikut mengenai vaskulitis supaya Gang Sihat tidak ingin tahu lagi.

Baca juga: Apa itu Penyakit Autoimun? Ketahui Jenis dan Ciri!

Punca Vaskulitis

Pada orang dengan vaskulitis, sistem kekebalan tubuh secara keliru melihat saluran darah sebagai badan asing yang berbahaya sehingga tubuh berusaha memusnahkannya. Penyakit ini menyerang orang dari semua peringkat umur, bangsa, dan jantina.

Vaskulitis menyebabkan keradangan dinding saluran darah. Keradangan ini menyebabkan dinding pembuluh darah membengkak menjadi lebih tebal sehingga saluran darah menjadi sempit dan risiko penyumbatan dan gangguan aliran darah meningkat. Sekiranya aliran darah ke tisu dan organ terganggu, bekalan oksigen berkurang sehingga dari masa ke masa tisu atau organ akan rosak.

Selain itu, juga dilaporkan ada kemungkinan terjadinya aneurisma atau penonjolan pada dinding pembuluh darah pada pasien dengan vaskulitis. Risiko kematian dalam kes vaskulitis dengan aneurisma sangat tinggi, jadi perlu dirawat segera sebelum saluran darah yang melebar atau membengkak pecah.

Jenis Vaskulitis

Vaskulitis sendiri terdiri daripada beberapa jenis mulai dari gejala ringan, berumur pendek dan tidak memerlukan rawatan hingga gejala yang teruk dan mempengaruhi organ penting dalam jangka masa panjang.

Vaskulitis dikelaskan kepada 3 kumpulan berdasarkan ukuran saluran darah yang terjejas, iaitu:

  1. Saluran darah besar, misalnya polimyalgia reumatik, Arteritis takayasu, arteritis temporal (arteritis sel gergasi)
  2. Saluran darah sederhana, seperti penyakit Buerger, vaskulitis kulit, penyakit Kawasaki, polyarteritis nodosa
  3. Kapal kecil, misalnya sindrom Behçet, sindrom Churg-Strauss, vaskulitis kulit, Henoch-Schönlein purpura, polyangiitis mikroskopik, granulomatosis dengan polyangiitis, vaskulitis Golfer, cryoglobulinemia
Baca juga: Bolehkah Autoimuniti Disembuhkan?

Kemungkinan Gejala Vaskulitis

Gejala vaskulitis boleh berlaku sekali atau beberapa kali selama beberapa tahun. Tanda dan simptomnya berbeza-beza bergantung pada jenis vaskulitis, tisu atau organ yang terjejas, dan seberapa parah keadaannya. Umumnya orang dengan vaskulitis menunjukkan gejala umum seperti:

  • Demam
  • Kehilangan selera makan memberi kesan kepada penurunan berat badan.
  • Keletihan
  • Sakit dan kesakitan umum

Untuk membuat diagnosis penyakit ini, diperlukan beberapa ujian, seperti:

  • Ujian darah dan air kencing. Secara amnya, ujian kadar pemendapan eritrosit (ESR) dilakukan untuk menentukan kehadiran atau ketiadaan keradangan.
  • Biopsi. Pemeriksaan dilakukan dengan mengambil sampel kecil saluran darah atau organ yang terkena untuk mencari tanda-tanda keradangan atau kerosakan di bawah mikroskop.
  • Pemeriksaan khas lain. Ujian lain mungkin diperlukan oleh doktor untuk mengesahkan diagnosis. Jenis pemeriksaan bergantung kepada gejala yang menyertainya. Sebagai contoh Angiografi, Ekokardiografi, sinar-X dada, ujian fungsi paru-paru, ultrasound perut, Tomografi yang dikira (CT) imbas, pengimejan resonans magnetik (MRI), pengukuran tekanan darah, elektrokardiografi (ECG).

Sekilas Vaskulitis Sistemik

Apabila vaskulitis tidak dirawat dengan segera, kerosakan tisu dan organ menjadi lebih luas sehingga terdapat banyak fungsi organ yang terganggu. Pada akhirnya, vaskulitis yang tidak dirawat dengan baik akan menyebabkan kegagalan pelbagai organ dan risiko kematian yang tinggi.

Baca juga: Aneurisma Otak Hampir Mengambil Kehidupan Daenerys DAPAT

Rujukan:

Yayasan Arthritis. (2020). Vaskulitis. //www.arthritis.org/diseases/vasculitis

Jeremy B. Levy, Charles D. Pusey, Vasculitis Sistemik dan Glomerulonefritis Pauci-Imun, Terapi dalam Nefrologi & Hipertensi (Edisi Ketiga), 2008

Sharma, et al. (2011). Vaskulitis sistemik. American Academy of Family Physicians, 83 (5), hlm. 556-565.

Shiel, W. MedicineNet (2018) Gejala, Penyebab, Diagnosis, Rawatan dan Jenis Vaskulitis.