Punca Gusi Berkurang - GuSehat

Prolaps gusi adalah keadaan di mana gusi terkulai dan membuat akar gigi terdedah atau kelihatan. Sebilangan orang berpendapat bahawa gusi yang merosot boleh disebabkan oleh menggosok gigi terlalu keras. Lalu, adakah ia benar? Apa yang sebenarnya menyebabkan gusi jatuh?

Sejak kecil, kita selalu digalakkan untuk menggosok gigi setiap hari, sekurang-kurangnya dua kali sehari agar gigi kita kelihatan putih, berkilat, dan kuat. Sangat gembira, kebanyakan kita menggosok gigi terlalu keras sehingga mempengaruhi keadaan gusi.

"Menyikat terlalu kuat dengan berus gigi yang kasar boleh mempengaruhi gusi dan menyebabkan kemelesetan. Anda tidak boleh menggosok gigi terlalu keras dan memilih berus gigi yang lembut. Berus gigi elektrik yang mempunyai sensor tekanan juga dapat menjadi pilihan, ‚ÄĚkata drg. Imogen Bexfield of White Swan Asthetics.

Doktor Imogen menambah, apabila gusi turun, akar gigi yang terdedah atau kelihatan dapat menyebabkan gigi sensitif dan rosak. "Keadaan gusi yang jatuh ini juga akan mempengaruhi penampilan anda kerana akar gigi anda berwarna kuning," kata drg. Imogen dari London, England.

Lalu, apakah penyebab penurunan gusi?

Penurunan gusi adalah masalah biasa pada gigi. Sebilangan besar orang tidak tahu mereka mengalami kemelesetan gusi atau gusi yang surut kerana keadaan ini biasanya berlaku secara beransur-ansur. Gejala pertama kemerosotan gusi atau kemerosotan gusi adalah bahawa gigi menjadi lebih sensitif, kemudian gigi kelihatan lebih lama daripada biasa.

Terdapat sebilangan faktor yang boleh menyebabkan gusi turun. Berikut adalah beberapa penyebab gusi surut selain kebiasaan menggosok gigi terlalu keras atau menggunakan sikat gigi dengan bulu lembut.

  • Penyakit gusi. Jangkitan pada gusi yang disebabkan oleh bakteria boleh merosakkan tisu di gusi dan tulang yang memegang gigi.
  • Faktor genetik. Sebilangan orang lebih terdedah kepada penyakit gusi. Sebenarnya, kajian menunjukkan bahawa 30% orang terdedah kepada penyakit gusi.
  • Kurang perhatian terhadap penjagaan gigi. Sekiranya anda tidak menggosok gigi dengan kerap, benang di antara gigi, atau bilas mulut, ini akan menyebabkan plak berubah menjadi tartar. Ini boleh menyebabkan kemelesetan gusi atau gusi surut.
  • Perubahan hormon. Tahap hormon wanita yang turun naik, semasa akil baligh, kehamilan, atau menopaus boleh menjadikan gusi lebih sensitif dan terdedah kepada kemerosotan gusi atau kemerosotan gusi.
  • Tabiat merokok. Perokok aktif cenderung mempunyai plak yang sukar dikeluarkan dan boleh menyebabkan kemerosotan gusi atau kemerosotan gusi.
  • Mencucuk bibir atau lidah. Piercing boleh menggosok dan menggosok gusi, menyebabkan kerengsaan dan menghilangkan tisu gusi.

Apakah Rawatan untuk Tetes Gusi?

Doktor gigi anda boleh merawat kemelesetan gusi atau gusi yang merosot dengan membersihkan kawasan yang terjejas. Doktor gigi kemudian akan melakukan penskalaan gigi atau penanaman akar dengan membuang plak dan tartar yang terkumpul dengan hati-hati di permukaan gigi dan akar di bawah garis gusi.

Selepas itu, doktor gigi juga boleh melicinkan kawasan akar gigi yang terdedah sehingga menyukarkan masuknya bakteria. Antibiotik juga boleh diberikan untuk menghilangkan bakteria berbahaya. Sekiranya kemelesetan gusi tidak dapat diatasi dengan pembersihan yang mendalam, pembedahan pada gusi mungkin diperlukan.

Selain kebiasaan menggosok gigi terlalu keras, kini anda juga tahu lebih banyak mengenai penyebab lain gusi surut? Baiklah, mulai sekarang pilih berus gigi yang lembut dan cuba jangan terlalu keras semasa menggosok gigi.

Oh ya, jika anda mempunyai masalah kesihatan yang lain, jangan ragu untuk berjumpa doktor melalui ciri rundingan dalam talian 'Tanya Doktor' dalam aplikasi GueSehat khusus untuk Android. Jadi, berjumpa doktor lebih mudah, bukan? Ayuh, cuba ciri sekarang!

Sumber:

Majalah Glamour UK. 2019. Inilah cara untuk mengetahui apakah berus gigi membuat gusi anda surut .

WebMD. 2017. Gusi Berkurang .