Punca Sakit Perut di Kanan Bawah - guesehat.com

Sekiranya Gang Sihat mengalami sakit perut kanan bawah, apakah perkara pertama yang terlintas di fikiran? Ya, kebanyakan orang akan memikirkan kemungkinan menghidap radang usus buntu. Biasanya mereka akan panik, kerana mereka selalu memikirkan kemungkinan pembedahan. Namun, ternyata sakit perut di bahagian bawah kanan bukan hanya radang usus buntu, anda tahu!

Saya masih ingat satu ketika saya menghadiri perbincangan kes di hospital. Kes tersebut menggambarkan seorang wanita berusia 22 tahun yang datang dengan aduan sakit perut kanan bawah. Sekiranya anda mendengarnya, selalu ada kemungkinan mengalami radang usus buntu.

Singkat cerita, wanita ini mengalami banyak kesakitan dan riwayat haidnya memang tidak teratur, jadi sukar untuk menentukan kapan jadual haidnya sepatutnya. Pada waktu itu, dikhuatiri radang usus buntu berada pada tahap lanjut, sehingga dapat menyebabkan radang pada perut. Dia juga dijadualkan menjalani pembedahan.

Namun, setelah diperiksa lebih lanjut, didapati wanita ini hamil. Dia mengalami kehamilan ektopik (kehamilan di luar rahim), yang memberi tekanan pada organ sekitarnya. Setelah mengetahui keadaannya, wanita itu dijadualkan menjalani pembedahan untuk mengetahui di mana kehamilannya dan penyebab kesakitannya.

Mengapa sakit perut kanan bawah berkaitan dengan kehamilan? Ya, sebenarnya, jika saya menerima pesakit dengan sakit perut kanan bawah, apalagi seorang wanita, ada banyak kemungkinan penyebabnya. Dilihat dari organ-organ di perut kanan bawah, penyebabnya termasuk perkara-perkara yang berkaitan dengan otot, organ pencernaan, saluran kencing, dan organ pembiakan.

Dari pelbagai organ ini, terdapat pelbagai sebab lain. Tetapi mengapa sakit perut kanan bawah selalu serupa dan dianggap usus buntu pada mulanya? Mungkin kerana dari segi kejadian, keradangan pada apendiks adalah penyebab yang paling biasa.

Oleh itu, jika rakan atau keluarga mempunyai gejala sakit perut seperti ini, mungkin mereka dapat mengingati beberapa perkara yang menjadi maklumat bagi doktor untuk membantu mendiagnosis, termasuk kapan terakhir kali anda haid, sama ada aduan itu disertai demam, mual, dan muntah, sama ada aduan disertai dengan sakit ketika membuang air kecil, adakah anda pernah menjalani pembedahan membuang apendiks atau tidak, adakah anda mempunyai sejarah pembedahan tertentu di kawasan perut (jika ada, apa dan kapan), atau adakah aduan ini juga disertai dengan sakit semasa persetubuhan? seksual. Pernyataan ini dapat membantu menentukan penyebab sakit perut.

Ujian apa yang boleh membantu? Sekiranya rasa sakit itu menyebabkan keradangan (bukan hanya sakit otot), ujian darah dapat dilakukan untuk melihat apakah ada keradangan atau tidak, gambar ultrasound untuk mengesahkan adanya apendiks dilatasi yang menunjukkan keradangan, dan dalam beberapa kes yang sukar dilakukan imbasan CT bahagian perut boleh dilakukan untuk mendapatkan gambaran yang lebih jelas. Pada wanita, tentu saja, pemeriksaan kehamilan juga penting untuk melihat apakah ada kehamilan ektopik atau tidak.

Sekiranya anda mengalami radang apendiks yang tidak dioperasikan, kemungkinan sakit lagi ada. Sekiranya sakit lagi, ia harus dikeluarkan. Namun, jika anda pernah menjalani pembedahan dan mengalami kesakitan lagi, adalah perlu untuk memperhatikan ketika anda mengalami kesakitan tersebut.

Sekiranya dalam masa terdekat selepas pembedahan (hanya dalam beberapa minggu), penyembuhan tisu mungkin terganggu. Tetapi jika sudah lama, perlu untuk melihat apakah ada gejala lain. Semoga bermanfaat!

Perut Kembung - Saya Sihat