Diabaikan oleh Pasangan - Saya Sihat

Tidak diendahkan oleh orang terdekat atau orang yang disayangi pastinya sangat tidak selesa. Namun, banyak orang tidak menyedari bahawa mereka sebenarnya ditinggalkan atau diabaikan secara emosional oleh orang yang mereka sayangi. Mereka hanya tidak pernah merasa bahagia dalam hidup mereka, tetapi tidak mengetahui sebab sebenarnya.

Apa yang disebut pengabaian emosi adalah ketika seseorang kehilangan kedekatan fizikal dengan orang yang disayangi. Mungkin setiap hari anda bersama pasangan anda, tetapi anda dan dia tidak lagi mempunyai hubungan yang kuat yang memberi kesan kepada keperluan emosi anda yang tidak dapat dipenuhi. Jadi, anda boleh yakin anda mengalami pengabaian emosi oleh pasangan anda.

Baca juga: Penting, Lakukan 7 Cara Ini untuk Meningkatkan Kesihatan Mental!

Keperluan Emosi Tidak dipenuhi

Selain dari keperluan fizikal, setiap orang mempunyai keperluan emosi. Selalunya orang tidak menyedari bahawa keperluan emosi mereka tidak dipenuhi, hanya merasakan ada sesuatu yang hilang.

Terdapat banyak keperluan emosi dalam hubungan intim. Contohnya keperluan untuk didengar dan difahami, dihargai, diterima, keperluan untuk kasih sayang, keperluan untuk disayangi, atau keperluan untuk persahabatan.

Apabila terdapat konflik, penyalahgunaan, atau perselingkuhan yang tinggi, ini bermakna bahawa keperluan emosi ini tidak terpenuhi. Kadang-kadang, perselingkuhan adalah gejala pengabaian emosi dalam hubungan yang berasal dari satu atau kedua pasangan.

Ia tidak selalu menjadi urusan. Contohnya, pasangan anda ketagih dengan hobinya, orang lain mungkin merasa diabaikan, kerana masa hampir habis untuk mengejar hobinya.

Baca juga: Bagaimana meneruskan kehidupan setelah pasangan meninggal?

Punca Mengabaikan Emosi

Dalam hubungan yang sihat, ada masa atau hari, di mana terdapat saat-saat pengabaian emosi yang mungkin disengajakan atau tidak disedari. Beberapa sebab pengabaian emosi termasuk:

- Sengaja menahan komunikasi atau kasih sayang

- Tekanan luar, termasuk tuntutan keibubapaan

- Penyakit

- Jadual kerja yang bertentangan

- Kekurangan minat dan masa yang dihabiskan bersama

- Keasyikan dan egoisme

- Kekurangan komunikasi yang sihat

- Kebencian yang tidak dapat diselesaikan

- Takut akan keakraban

Apabila rakan kongsi tidak mempunyai minat yang sama atau jadual kerja dan tidur yang tidak sama, satu atau kedua-duanya mungkin merasa ketinggalan. Anda harus berusaha lebih keras agar hubungan kembali sihat dan hidup.

Baca juga: Berhati-hati dengan kemurungan selepas berkahwin, inilah penyebabnya!

Gejala Pengabaian Emosi

Gejala diabaikan secara emosional adalah ketakutan untuk ditinggalkan. Semua gejala ini boleh berkembang menjadi gangguan psikologi yang tidak stabil dan mengganggu kehidupan seharian seseorang yang mengalaminya. Gejala diabaikan secara emosional termasuk:

  • Risau berlebihan. Seseorang yang takut ditinggalkan akan mempunyai kebimbangan yang berlebihan terhadap pasangannya. Sekiranya pasangannya tidak menghantar teks atau menjawab telefonnya dengan segera, dia akan menganggapnya pelik. Akibatnya, hubungan itu akan menjadi tidak sihat dan kemungkinan, kebimbangan yang berlebihan sebenarnya akan menjauhkan pasangan.
  • Panik. "Hanya kerana kamu membuat kesalahan kecil, kamu langsung panik. Panik boleh menyebabkan tingkah laku kompulsif lain seperti mengancam diri sendiri, ”kata Simon.
  • Mengancam. Mengancam pasangan anda dengan mengatakan bahawa anda akan menyakiti diri sendiri adalah tanda putus asa kerana takut ditinggalkan. Kepada pasangan anda, anda akan berkata, "Sekiranya anda meninggalkan saya, saya akan bunuh diri."
  • Sentiasa memuaskan pasangan anda. “Orang yang mengalami pengabaian emosi yang rumit akan membuat pasangannya tidak meninggalkan mereka dengan pelbagai cara. Dia boleh melakukan pekerjaan rumah tangga yang paling sukar atau bersetuju untuk melakukan hubungan seks walaupun dia tidak mahu, ”kata Simon.
  • Putuskan sambungan. Agar tidak mengalami penolakan atau pengabaian, seseorang yang mengalami penolakan emosi bimbang tidak dapat bangkit dari hubungan jika berpisah atau bercerai. Oleh itu, dia akan memutuskan untuk menamatkan hubungan. "Walaupun hubungan itu berjalan dengan baik, dia terpaksa memutuskannya kerana dia merasa seolah-olah ia adalah masa sebelum sesuatu berlaku," kata Simon.
Baca juga: Ayuh, Lakukan Pengurusan Stres dengan 4M

Rujukan:

PsychCentral. Apakah Pengabaian Emosi?

Kesihatan Setiap Hari. Memahami Takut Ditinggalkan

Terapi Harley. Isu Pengabaian - Adakah Itu Masalah Sebenar Anda?