Kemahiran Sosial Penting | saya sihat

Tidak semua orang dapat bersosial dengan mudah. Terdapat beberapa sebab untuk ini. Sebilangan individu cenderung untuk tidak bersosial dengan orang baru kerana kegelisahan dan ketidakselesaan yang mungkin mereka alami. Sebab lain ialah seseorang mempunyai keperibadian tertutup dan lebih suka menghabiskan masa bersendirian daripada dikelilingi orang.

Jadi, bagaimana dengan anda, geng? Baiklah, apa sahaja kategori anda, yang terbaik adalah memupuk kemahiran sosial yang sihat serta strategi komunikasi yang berkesan dengan orang lain. Walau bagaimanapun, kemahiran sosial seperti komunikasi, empati, interpersonal dan kemahiran mendengar, bukan sahaja bermanfaat untuk kehidupan peribadi anda, tetapi juga kehidupan profesional.

Baca juga: Kehidupan Rumah Tangga Tidak Seindah Media Sosial

Kemahiran Sosial Adalah Kunci Kejayaan Masa Depan

Di tempat kerja, kemahiran sosial boleh menjadi aspek penting dalam berinteraksi, merancang, dan bekerjasama dengan rakan sekerja. Kemahiran sosial adalah kecekapan yang memudahkan komunikasi dan interaksi dengan orang lain dalam persekitaran apa pun.

Kemahiran sosial boleh menjadi penting ketika berinteraksi dengan rakan sebaya, mempersiapkan temu duga, menguruskan projek di tempat kerja, atau bahkan bertemu orang baru. Kemampuan sosial adalah salah satu kemahiran terpenting yang dikembangkan sejak kecil kerana sering berfungsi sebagai peramal kejayaan masa depan seseorang.

Penyelidik dari Universiti Negeri Pennsylvania dan Universiti Duke mendapati bahawa, orang yang mempunyai kemahiran sosial yang lebih baik adalah empat kali lebih mungkin untuk lulus dari universiti.

Di samping itu, kemahiran sosial sering dikaitkan dengan kebebasan, kesejahteraan emosi, penyelesaian masalah yang lebih baik dan bertindak balas terhadap situasi sosial. Jadi, jika anda merasa bahawa anda seorang yang canggung secara sosial atau sukar untuk berbual dengan orang lain kerana anda pemalu, ini boleh mempengaruhi kehidupan sosial dan kerjaya anda, anda tahu, geng!

Baca juga: Mengajar Sosialisasi kepada Kanak-kanak

Lima Kemahiran Sosial Penting Yang Anda Perlu Miliki!

Sekiranya anda mula meningkatkan kemahiran sosial anda dengan mengikuti dan menerapkannya, anda boleh memulakan perbualan dengan yakin. Berikut adalah 5 kemahiran sosial yang mesti anda miliki.

1. Menyesuaikan diri dengan Persekitaran Baru

Jangan biarkan kegelisahan dan rasa malu anda menahan anda dari menyesuaikan diri dengan persekitaran baru. Cuba bercakap dengan orang yang baru anda temui dan temui.

Jangan malu atau malu untuk bercakap, walaupun anda merasa gementar. Lama kelamaan, menyesuaikan diri dengan persekitaran baru akan mudah dilakukan oleh anda. Dengan cara itu, anda boleh mula meningkatkan kemahiran sosial anda, geng!

Cara lain untuk menyesuaikan diri dengan persekitaran baru adalah mengadakan perbincangan kecil dengan seseorang, sama ada rakan lama atau seseorang yang baru anda temui, jika perlu. Berlatih membuat perbincangan kecil secara berperingkat, bermula dengan mengemukakan soalan kepada orang yang anda ajak berbual. Kemukakan soalan yang memerlukan jawapan yang panjang, bukan hanya ya atau tidak.

Baca juga: Petua Membantu Kanak-kanak Malu Bergaul

2. Memahami Privasi Orang Lain

Empati memainkan peranan penting dalam bergaul dengan orang lain dan mengenal pasti kepentingan bersama. Empati juga membolehkan anda benar-benar memahami perasaan, pemikiran, dan idea orang lain.

Sekiranya anda lebih memahami perspektif rakan sekerja anda, menghargai idea mereka, dan merasa selesa, anda cenderung berkolaborasi secara berkesan dengan orang lain. Walau bagaimanapun, anda mesti menghormati privasi seseorang.

Sekiranya seseorang memberi anda jawapan pendek untuk soalan anda, itu bermakna mereka tidak mahu memberitahu anda. Hormati keputusan mereka dan jangan keterlaluan dengan mendorong mereka sehingga mereka terpaksa memberikan jawapan yang anda mahukan. Ingatlah bahawa, jika mereka benar-benar ingin bercakap dengan anda, mereka akan melakukannya tanpa dipaksa. Jadi, hormati privasi orang lain, ya, geng!

3. Tanggungjawab atas tindakan anda

Kemahiran sosial dapat membuat atau memutuskan perjanjian perniagaan, hubungan, atau sesuatu yang sederhana seperti perbualan yang menyenangkan. Keupayaan untuk berkomunikasi, terlibat dan mendengar secara aktif bukan hanya kemahiran sosial, tetapi juga keperluan dalam aktiviti apa pun, baik itu sosial atau perniagaan. Dengan berbuat demikian, anda akan membina lingkaran sosial yang besar dan membolehkan anda bertemu dengan lebih ramai orang.

“Dalam industri teknologi, seseorang yang mempunyai kemahiran sosial yang baik dianggap memiliki lebih banyak pemahaman daripada seorang jurutera dengan kemahiran sosial yang buruk. Terdapat stereotaip dan norma sosial yang boleh diterima. Mempunyai kemahiran sosial yang baik adalah sumber yang tidak ternilai, "kata Ian McClarty, Ketua Pegawai Eksekutif PhoenixNAP Global IT Solutions.

4. Memberi Pendapat

Kemahiran sosial membolehkan anda menyatakan pendapat anda dengan cara yang betul semasa berinteraksi dengan orang lain. Dengan cara itu, mereka tidak akan salah faham dengan apa yang anda katakan. Kerana biasanya, seseorang yang mempunyai kemahiran sosial yang lemah tidak dapat menyatakan pendapatnya dengan baik.

Elakkan perkara yang terlalu kontroversial seperti politik. Bercakap tentang perkara menarik lain seperti trend dan hobi terkini yang anda miliki. Ini boleh menjadi cara yang baik untuk memulakan perbualan dan membantu anda tetap dalam topik yang neutral. Dan, belajar mengatakan tidak. Menolak permintaan menunjukkan bahawa anda tahu apa yang membuat anda selesa.

5. Minta maaf

Jangan pernah takut untuk meminta maaf. Meminta maaf menunjukkan penyesalan atas tindakan yang anda buat. Dengan meminta maaf, anda mengakui keperitan yang disebabkan oleh tindakan yang telah anda lakukan kepada orang lain.

Bukan mudah untuk meminta maaf. Namun, meminta maaf adalah cara yang berkesan untuk mengembalikan kepercayaan dan keseimbangan dalam hubungan, ketika anda melakukan kesalahan.

Semasa meminta maaf, lakukan dengan sepenuh hati. Permintaan maaf yang tulus menunjukkan bahawa anda bertanggungjawab atas apa yang dilakukan. Permintaan maaf juga dapat memperkuat keyakinan diri, harga diri, dan reputasi anda. Meminta maaf adalah salah satu kaedah terbaik untuk mengembalikan integriti anda di mata orang lain.

Baca juga: Minta maaf, Cara Terbaik Menamatkan Drama Romantik!

Rujukan:

Penjagaan Kesihatan Piramid. Mengapa Penting Mempunyai Kemahiran Sosial yang kuat dan 5 Cara untuk Meningkatkannya

memang. 5 Cara Membangunkan Kemahiran Sosial Anda (dan Mengapa Penting)

Lifehacks. 12 Cara Meningkatkan Kemahiran Sosial Dan Membuat Anda Bergaul Bila-bila masa

Terapi Baik. Kepentingan Kemahiran Sosial: Membesarkan Anak yang Cerdas dari segi Sosial

UpJourney. Mengapa Kemahiran Sosial Penting?

MindTools. Cara Memohon Maaf


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found