Seks Selepas Bersalin Menjadi Hangat | Saya sihat

Sebilangan besar pasangan suami isteri melakukan hubungan seks 2 bulan selepas bayi dilahirkan. Namun, ada juga yang menunggu lebih lama dengan pelbagai alasan. Nah, bagaimana dengan Ibu dan Ayah sendiri? Dan apakah petua untuk menjaga hubungan seks setelah melahirkan sehangat dan bersemangat seperti sebelum mengandung anak kecil anda?

Berdasarkan tinjauan yang dilakukan oleh Pusat Bayi kepada 5,000 peserta, 14% pasangan mengaku telah kembali melakukan aktiviti seksual sebulan setelah melahirkan, 43% melaporkan melakukannya pada bulan kedua, sementara 25% mengaku telah melakukan hubungan seks di bulan ketiga hingga keempat. Secara amnya, ibu dan ayah boleh melakukan hubungan seks 4-6 minggu selepas melahirkan. Yang pasti, Ibu boleh berjumpa doktor mengenai perkara ini.

Namun, berdasarkan laporan tinjauan, ternyata sebanyak 6 dari 10 wanita mengaku terlalu letih atau tidak terlalu teruja untuk melakukan hubungan seks setelah melahirkan. Sebagai ibu baru, melahirkan dan merawat bayi membuat mereka merasa letih, jadi mereka tidak mempunyai tenaga untuk melayani pasangan mereka.

Walaupun tidak mudah, terutama kerana ruang untuk bergerak agak terhad kerana kehadiran anak kecil anda, itu tidak bermaksud bahawa Ibu dan Ayah tidak lagi dapat menikmati waktu intim yang hangat dan bersemangat. Berikut adalah beberapa petua untuk melakukan hubungan seks setelah melahirkan anak yang panas dan menyeronokkan untuk Ibu dan Ayah!

Jangan Hanya Di Bilik Tidur Sahaja

Sebelum mempunyai bayi, mungkin bilik tidur adalah tempat yang sering digunakan oleh ibu dan ayah untuk melakukan hubungan seks. Tetapi setelah kehadiran Si Kecil, sudah tentu ia tidak lagi mudah dilakukan.

Nah, ini adalah masa yang tepat untuk menjelajahi bilik lain di rumah! Ibu dan Ayah boleh mencuba beberapa kawasan, seperti ruang tamu, dapur, ruang makan, malah kereta, untuk melakukan hubungan seks. Suasana yang berbeza tentu akan menjadikan kehidupan seks pasangan lebih berwarna.

Tidak perlu pergi ke menu utama

Namanya Mums baru pulih dari melahirkan dan menyesuaikan diri dengan kehidupan baru, sudah tentu anda mahu memulakan dengan perlahan, bukan? Jadi walaupun anda belum menembusi dengan segera, itu tidak menjadi masalah.

Untuk mewujudkan suasana intim, Ibu dan Ayah boleh memulakan dengan mengirim mesej intim satu sama lain, saling mengusik, memeluk, mencium, bercinta, melakukan seks oral terlebih dahulu.

Tidak Perlu Mematuhi Jadual

Sekiranya pada masa lalu ibu dan ayah mungkin melakukan hubungan seks lebih banyak lagi pada waktu petang setelah semua kesibukan selesai, sekarang ia tidak boleh seperti itu lagi. Pada waktu malam, Ibu dan Ayah mempunyai tugas baru, iaitu menyusu dan menukar lampin bayi. Jadi, manfaatkan setiap masa lapang yang anda ada. Contohnya, Ibu dan Ayah boleh melakukan hubungan seks setelah melahirkan ketika si kecil tidur sebentar.

mengenangkan

Sekiranya anda mempunyai masa bersama, cuba gunakan masa ini untuk mengenangkan masa-masa yang baik bersama sebelum Mums dan Dads mempunyai anak kecil mereka. Ini boleh menjadi pendahuluan untuk memanaskan semula kehidupan seks anda.

Minta pertolongan

Peluang tidak datang? Tidak ada salahnya meminta pertolongan! Mintalah ahli keluarga atau rakan anda untuk memerhatikan si kecil anda selama beberapa jam. Ibu dan Ayah boleh menggunakan masa ini untuk menonton bersama, makan malam, mengurut, dan kemudian terus melakukan hubungan seks!

Sampaikan perasaan masing-masing

Kadang-kadang kerana mereka terlalu fokus dan sibuk dengan tugas masing-masing, Ibu atau Ayah kurang sensitif untuk mengambil isyarat antara satu sama lain. Daripada merasa marah dan merajuk, jujurlah dengan pasangan anda dengan cara yang manis jika anda mahukan masa bersendirian. Siapa yang akan menolak jika pasangan itu seperti itu?

Hubungan intim dapat mengeratkan hubungan rumah tangga Ibu dan Ayah. Jadi jangan kerana kehadiran Si Kecil, ia tidak diendahkan, OK! Yang paling penting, buat komunikasi yang baik, agar Ibu dan Ayah saling memahami keperluan masing-masing. (AS)

Rujukan

Pusat Bayi: Rahsia seks yang mesti diketahui oleh ibu bapa baru

Pusat Bayi: Bilakah kebanyakan pasangan mula melakukan hubungan seks lagi setelah bayi mereka dilahirkan?


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found