Bolehkah Kanser Otak Disembuhkan?

Dalam beberapa minggu terakhir, barah otak telah banyak dibincangkan. Pencetus adalah berita bahawa pelakon dan penyanyi Agung Hercules dirawat kerana barah otak.

Jadi apa sebenarnya barah otak, apakah penyakit ini sama dengan jenis barah yang lain? Guesehat dan beberapa media lain, bertemu dengan pakar bedah saraf, Dr. dr. Made Agus M. Inggas, di MRCCC Siloam Hospital Semanggi, Jakarta, baru-baru ini.

Dr. Dibuat membetulkan beberapa kesalahpahaman mengenai barah otak, serta rawatannya yang kini dilindungi oleh BPJS! Mari lihat penjelasan salah seorang pakar barah otak ini.

Baca juga: Agung Hercules Dilaporkan Menghidap Kanser Otak, Kenali Gejalanya!

Jenis Kanser Otak, Mana Yang Paling Berbahaya?

Menurut dr. Dibuat, barah otak adalah salah satu kanser yang paling ganas, yang menyebar dengan sangat cepat. Ramai pesakit tertanya-tanya apakah barah otak dapat disembuhkan, setelah didiagnosis oleh doktor.

Secara umum, barah otak terbahagi kepada dua, iaitu primer dan sekunder. Kanser otak utama adalah barah yang selnya berasal dari otak. Maksudnya, barah ini tumbuh pertama di otak. Ketua Jabatan Bedah Saraf di MRCCC Siloam Hospital Semanggi, Jakarta, melanjutkan bahwa secara teori, barah otak primer dapat menyebar ke bahagian otak yang lain. "Tetapi hampir tidak pernah berlaku barah otak primer merebak ke bahagian tubuh yang lain," jelasnya.

Jadi apa perbezaannya dengan barah otak sekunder? Kanser otak sekunder adalah sel barah di otak yang tersebar dari jenis kanser lain, seperti penyebaran dari barah payudara, atau barah paru-paru.

Seperti barah pada umumnya, barah otak primer dibahagikan mengikut darjah atau tahap. Gred 1 atau paling ringan adalah astrocytoma pilositik ; gred 2 dipanggil astrocytoma meresap ( astrocytoma darjah rendah); gred 3 iaitu astrocytoma anaplastik ; dan gred 4 ialah multiforme glioblastoma .

"Gred satu dan dua masih disebut tumor otak. Kanser otak primer yang disebut adalah darjah tiga dan empat. Glioblastoma adalah tahap yang paling ganas dan tertinggi, ”kata Dr. dr. Dibuat.

Baca juga: Bolehkah Kanak-kanak Mendapat Jangkitan Otak daripada Memainkan Terlalu Banyak Telefon Bimbit? Penipuan!

Bolehkah Kanser Otak Disembuhkan?

Pada orang yang berumur 60 tahun ke atas, barah otak biasanya muncul dengan segera di kelas 4. Ini boleh berlaku kerana mutasi yang berlaku terlalu banyak dan teruk. Semasa pada kanak-kanak atau orang dewasa muda barah biasanya berlaku secara beransur-ansur. Bermula dari gred 2, maju ke gred 3, kemudian ke gred 4.

Adakah barah otak dapat disembuhkan? Secara teori, jangka hayat pesakit glioblastoma yang menjalani rawatan lengkap dapat bertahan selama dua tahun. Tetapi menurut Dr, Made, banyak yang dapat bertahan lebih dari lima tahun.

Konsep penyembuhan antara pesakit dan doktor kadang-kadang berbeza. Ramai pesakit berharap sel barah hilang sepenuhnya dari badan. "Tetapi bagi kami para doktor, jika barah tidak lagi progresif, atau terkawal, dan tidak menimbulkan gejala pada pasien, itu adalah kemajuan yang luar biasa. Kerana sukar untuk menghilangkan sel barah dari tubuh, termasuk otak, ”kata dr. Dibuat.

Baca juga: Ternyata ini baik untuk otak!

Berhati-hatilah dengan Gejala Kanser Otak Berikut!

Kanser otak sering sukar dikenali. "Kadang-kadang ia boleh menyerupai gejala ulser, selesema, sakit kepala, mual dan muntah," kata dr. Dibuat. Sakit kepala tidak biasa, dan berbeza-beza. Ada yang seperti migrain, ada yang seperti vertigo, ada yang hanya muncul pada waktu pagi.

"Yang pasti adalah kita harus waspada jika sakit kepala berlanjutan, sulit disembuhkan, dan semakin progresif. Contohnya, sekarang sakit kepala, kemudian minum ubat. Keesokan harinya sakit lagi, dan ubat seperti semalam tidak berfungsi lagi; ia bermaksud progresif. Ini petanda bahawa ada sesuatu di otak, "sambungnya.

Selain gejala umum yang tidak biasa, ada juga gejala lain, sesuai dengan lokasi barah. Sekiranya barah tumbuh di pusat pertuturan maka gejalanya mungkin sukar / tidak dapat bercakap. Sekiranya dijangkiti adalah sebahagian daripada hubungan, pesakit masih boleh bercakap, tetapi tidak dapat berhubung.

Fungsi terjejas seperti contoh di atas berlaku ketika barah tumbuh di serebrum. Sekiranya barah di otak kecil, gejalanya biasanya vertigo. Sementara itu, jika tumor berada di batang otak, umumnya ada penurunan kesadaran. "Batang otak hanya seukuran ibu jari orang dewasa. Sekiranya terdapat barah di sana, akan ada gangguan, ”kata Dr. dr. Dibuat.

Dia menyarankan untuk melakukan pemeriksaan MRI, bersama dengan pemeriksaan medis secara berkala, agar barah otak dapat dikesan lebih awal, dan segera dirawat. Oleh itu, kadar kejayaan rawatan akan lebih tinggi.

Baca juga: 5 Punca Sakit Kepala yang Tidak Biasa!

Rawatan barah otak ditanggung BPJS

Menurut Dr. dr. Dibuat, rawatan standard untuk barah otak adalah pembedahan, radiasi, dan kemoterapi. Setelah barah diambil dan jenisnya diketahui, maka radioterapi dilakukan untuk membersihkan sel-sel barah yang mungkin masih tertinggal. Selepas itu, kemoterapi dilakukan.

Kemoterapi untuk barah otak sedikit berbeza dengan barah lain. Ubatnya adalah pil, bukan cairan yang dimasukkan. “Sampai sekarang, hanya ada satu ubat, yaitu temozolamide. Itulah terapi standard untuk glioblastoma yang telah diterima di peringkat antarabangsa, ”jelas dr. Dibuat.

Temozolamide diberikan dalam enam siri. Dalam satu siri, ubat itu diminum setiap hari selama lima hari. Selepas itu berehat selama 23 hari. Kemudian masukkan siri kedua, berehat 23 hari lagi, dan seterusnya sehingga enam siri.

Keberkesanan temozolamide sama baik dalam bentuk pil dan infusi. "Dalam bentuk pil tidak boleh dipecah di perut, jadi 100% diserap ke dalam darah. Kemudian ia dapat menembusi 100% penghalang otak, sementara ubat kemoterapi lain tidak dapat menembus kerana molekulnya besar, ”kata dr. Dibuat.

Rangkaian rawatan barah otak mulai dari pembedahan, radioterapi, hingga kemoterapi, telah dilindungi oleh BPJS. Malangnya, temozolamide khusus untuk barah otak kelas 4. "Berita baiknya, tahun depan untuk barah kelas 3 akan dilindungi oleh BPJS," katanya.

Setelah menjalani enam siri kemoterapi, kepala dinilai oleh MRI. Selanjutnya, pemantauan MRI tiga bulan kemudian, dan berulang tiga bulan kemudian. Sekiranya hasilnya baik, MRI dilakukan enam bulan kemudian, kemudian diulang enam bulan kemudian. "Sekiranya hasilnya baik, MRI cukup sekali setahun, dan diulang setiap tahun," dia menyimpulkan.

Baca juga: BPJS merancang untuk menghentikan beberapa ubat barah, inilah yang dikatakan oleh pesakit