Cara berurusan dengan pasangan yang membungkam kami | Saya sihat

Pertikaian dan pertikaian pasti berlaku dalam hubungan. Dalam beberapa pasangan, ada bentuk ungkapan kemarahan yang dilakukan ketika bertengkar, iaitu perlakuan diam atau mendiamkan pasangan, dan bahkan cenderung mengabaikan keberadaan pasangan.

Jangan tertipu dengan istilah "diam" kerana tindakan ini boleh dikira sebagai keganasan, anda tahu! Lalu, bagaimana menangani pasangan yang suka memilih "hukuman senyap" ini ketika bertengkar? Ayuh, mari kita bincangkan lebih lanjut di sini.

Senyap Tidak Selalu “Emas”

Secara definisi, perlakuan diam adalah penolakan untuk berkomunikasi secara lisan dengan pasangan atau orang lain. Mereka yang menggunakan perlakuan senyap bahkan mungkin enggan mengakui kewujudan orang lain atau pasangan.

Pada pandangan pertama, gaya merajuk ini menjadi gaya khas wanita ketika marah, ya. Tetapi jangan salah, perlakuan senyap ini dapat dilakukan oleh siapa saja, baik lelaki maupun wanita, dan dalam pelbagai bentuk hubungan, itu boleh menjadi hubungan antara kekasih, perkahwinan, ibu bapa-anak, hingga guru-pelajar.

Dalam banyak kes, menggunakan rawatan diam bukanlah cara yang produktif untuk menyelesaikan pertikaian. Apabila satu pihak ingin membincangkan masalahnya, tetapi pihak lain menarik diri, ia boleh menyebabkan emosi negatif, seperti kemarahan dan tekanan. Inilah yang menjadikan perlakuan diam boleh membuat seseorang merasa diabaikan dan tidak dihargai.

Sebagai alternatif, seseorang dengan pasangan yang suka mengelakkan konflik memilih untuk meneruskan perselisihan kerana mereka tidak berpeluang untuk membincangkan rungutan mereka. Pada akhirnya, rawatan senyap ini dapat memberi kesan kepada kesihatan hubungan.

Baca juga: Mencukur Rambut Bayi Boleh Membuat Rambutnya Tebal?

Tidak berhenti di situ, rawatan senyap sebenarnya boleh menjadi bentuk keganasan emosi, anda tahu. Sebabnya, seseorang menggunakan perlakuan senyap ini untuk mengawal dan memanipulasi orang lain.

Mendiamkan seseorang digunakan sebagai alat untuk mengerahkan seseorang atau membuat jarak emosi, sehingga satu pihak merasa terpencil, tidak aman, dan tidak berdaya.

Terdapat beberapa tanda yang dapat menjadi petunjuk bahawa perlakuan diam telah menyebabkan kekerasan dalam hubungan, yaitu:

  • Berniat untuk menyakitinya dengan diam.
  • Diam lama.
  • Keadaan ini hanya akan berakhir sekiranya pihak yang melakukannya mahu bercakap lagi.
  • Dia bercakap dengan orang lain, tetapi tidak dengan pasangannya.
  • Ajak orang lain untuk mendiamkan pasangan.
  • Menggunakan tingkah laku ini untuk menyalahkan pasangan dan membuat pasangan merasa bersalah.
  • Menggunakan senyap untuk memanipulasi, "memperbaiki" pasangan, atau untuk menekan pasangan untuk mengubah tingkah laku pasangan.
Baca juga: Keguguran Aurel Hermansyah, Apa Yang Boleh Dilakukan Suami Sekiranya Isteri Keguguran?

Bagaimana Mengatasinya?

Menghadapi pertikaian, baik "sesak" dan "diam" seperti perlakuan senyap, tidak menyenangkan. Namun, tentu saja, ia mesti ditangani dengan betul. Terutama untuk keadaan seperti ini, apa yang boleh anda lakukan termasuk:

1. Ambil pendekatan yang lembut

Pendekatan yang lembut boleh menjadi cara yang baik untuk memulakan perbualan. Dengan tenang memberitahu pasangan anda bahawa anda menyedari bahawa dia tidak bertindak balas dan anda ingin memahami mengapa. Tekankan bahawa anda ingin menyelesaikan masalah yang menyebabkannya. Ibu juga mempunyai tanggungjawab untuk meminta maaf sekiranya anda melakukan kesalahan.

Sekiranya pasangan anda tidak boleh menerima, beri tahu dia bahawa anda faham bahawa dia mungkin memerlukan sedikit masa. Kemudian nyatakan bahawa anda ingin mengadakan perbincangan yang baik dan menyelesaikan masalah.

2. Luahkan perasaan anda

Beritahu pasangan anda bagaimana kesunyian menyakitkan dan membuat anda kecewa dan keseorangan. Bukan itu yang anda mahukan atau perlukan dalam hubungan.

Jelaskan bahawa anda tidak dapat menyelesaikan masalah dengan cara ini, kemudian jelaskan masalahnya. Sekiranya tingkah laku seperti ini benar-benar mengganggu perkahwinan anda, jelaskan.

3. Tenang dan tetapkan masa untuk menyelesaikan masalah

Kadang-kadang, seseorang mungkin melakukan perlakuan diam terhadap orang lain kerana dia terlalu marah, sakit hati, atau terlalu bangga untuk bercakap. Dia mungkin takut untuk mengatakan sesuatu yang akan memburukkan keadaan.

Dalam kes ini, sangat berguna untuk meluangkan masa untuk menenangkan diri sebelum kembali ke Ibu untuk membincangkan masalah yang sedang dihadapi. Kaunselor menyebutnya "meluangkan masa untuk bersendirian."

4. Abaikan

Bagaimana mengabaikan sikap dingin pasangan ketika hati sebenarnya juga terganggu dan dibungkam? Ikuti aktiviti biasa anda seolah-olah kesunyian tidak mengganggu anda.

Lebih mudah diucapkan daripada dilakukan, tetapi cubalah mengalihkan perhatian diri dengan melakukan perkara yang telah ditangguhkan kerana anda sibuk menjaga pasangan anda atau menonton filem lucu untuk mengalihkan perhatian emosi negatif.

Sekali lagi, kesunyian tidak selalu baik. Sekiranya keheningan pasangan anda menyakitkan dan menyeksa anda, tidak perlu menunggu lama untuk menyatakannya hingga luka terlalu dalam. Tabahkan diri , Ibu! (AS)

Baca juga: Perlukah Saya Memisahkan Mainan untuk Bayi lelaki dan Bayi Perempuan?

Rujukan

Psikologi Hari Ini. Perlakuan Senyap.

Berita Perubatan Hari Ini. Perlakuan Senyap

Semua Ayah Pro. Perlakuan Senyap.