Kerap kencing pada waktu malam | Saya sihat

Keperluan untuk pergi ke bilik mandi kerana keinginan untuk membuang air kecil pada waktu malam tentu sangat membimbangkan. Sekiranya hanya sekali ia dapat difahami. Bagaimana jika anda berulang kali bangun di tengah malam kerana anda perlu kencing? Keadaan ini dari segi perubatan disebut nocturia.

Nocturia berbeza dengan enuresis, atau tidur malam, di mana orang itu tidak bangun dari tidur, tetapi sebaliknya membuang air kecil semasa tidur. Nocturia adalah penyebab kurang tidur yang paling biasa, terutama pada orang dewasa pertengahan umur atau lebih tua.

Kebanyakan orang tanpa nokturia boleh tidur selama 6 hingga 8 jam tanpa membuang air kecil. Sebilangan penyelidik menyatakan, keinginan untuk membuang air kecil semasa tidur, dianggap wajar jika kekerapannya 1-2 kali. Penyebabnya adalah keletihan kerana aktiviti pada waktu siang.

Walau bagaimanapun, pada orang dengan nokturia yang teruk, bangun lima atau enam kali malam untuk pergi ke bilik mandi, itu adalah tanda bahawa ada sesuatu yang tidak kena dengan badan. Nocturia sering dikaitkan dengan gejala keadaan perubatan, seperti jangkitan saluran kencing, tumor pundi kencing, atau masalah prostat. Apa lagi penyebabnya?

Baca juga: Jangan Tahan Pee, Berbahaya!

Punca Kencing Pada Malam

Nocturia memang boleh disebabkan oleh keadaan perubatan yang sudah anda alami. Contohnya, kegagalan jantung, kegagalan hati, diabetes mellitus yang tidak terkawal, atau diabetes insipidus. Ubat diabetes, kehamilan, dan ubat diuretik juga dikaitkan dengan nokturia.

Berikut adalah sebab atau sebab untuk membuang air kecil pada waktu malam sehingga mengganggu tidur, yang mungkin anda alami. Punca membuang air kecil pada waktu malam bukan hanya keadaan perubatan, beberapa di antaranya disebabkan oleh kebiasaan pada siang hari atau pada waktu tidur:

1. Minum air terlalu banyak sebelum tidur

Ini adalah sebab yang paling jelas dan biasa. Ia boleh berlaku pada kanak-kanak kecil atau orang dewasa. Walau bagaimanapun, orang sering tidak menyedari bahawa mereka telah minum terlalu banyak air beberapa jam sebelum tidur.

Sekiranya anda tidak mahu mengganggu tidur anda, jangan minum air 1-2 jam sebelum tidur. Jangan lupa kencing sebelum tidur. Sekiranya anda melakukan perkara ini tetapi masih kerap bangun kerana keinginan untuk membuang air kecil, lebih baik berjumpa doktor.

Baca juga: Suka Minum Teh? Walaupun sihat, berjaga-jaga untuk kesan sampingan!

2. Minum alkohol atau kafein sebelum tidur

Alkohol dan kafein dapat meningkatkan pengeluaran air kencing. Oleh itu, hentikan kebiasaan minum alkohol atau kafein sebelum tidur atau selepas makan malam. Lebih baik lagi, jangan minum alkohol, kopi, atau teh selepas jam 6 petang. Sekiranya anda juga mengikuti arahan ini, tetapi masih kerap bangun kerana keinginan untuk membuang air kecil, segera hubungi doktor anda.

3. Kekurangan hormon antidiuretik

Semakin tua seseorang, semakin rendah tahap hormon antidiuretik. Hormon antidiuretik berfungsi untuk membantu buah pinggang mengawal cecair di dalam badan. Biasanya, tahap hormon ini akan mula menurun ketika seseorang mencapai usia 40 tahun, tetapi kesannya hanya dapat dirasakan pada usia sekitar 60 - 70.

4. Jangkitan Saluran Kencing

Sekiranya alasan di atas bukanlah sebab mengapa anda sering bangun pada waktu malam kerana keinginan untuk membuang air kecil, maka penyebab yang paling mungkin adalah jangkitan saluran kencing. Gejala lain dari jangkitan saluran kencing adalah rasa sakit dan nyeri ketika membuang air kecil.

Jangkitan saluran kencing lebih kerap berlaku pada wanita. Walau bagaimanapun, lelaki juga boleh mendapat penyakit ini. Gejalanya juga sama pada lelaki, yang selalu merasa ingin membuang air kecil disertai dengan rasa sakit dan rasa terbakar ketika membuang air kecil. Jangkitan saluran kencing boleh dirawat dengan antibiotik dengan preskripsi doktor.

Baca juga: 7 Fakta mengenai Jangkitan Saluran Kencing pada Wanita, Nombor 6 Mesti Perhatikan!

5. Gejala diabetes

Sekiranya anda menghidap diabetes atau prediabetes, badan anda akan meningkatkan pengeluaran air kencing untuk menghilangkan gula darah yang berlebihan. Ini boleh menjadi sebab anda sering bangun di tengah malam kerana keinginan untuk membuang air kecil.

Walau bagaimanapun, jika penyebabnya adalah diabetes, kencing kerap berlaku bukan sahaja pada waktu malam tetapi juga pada waktu siang. Gejala diabetes lain sering merasa dahaga walaupun anda banyak minum, penurunan berat badan, dan badan selalu letih.

6. Penyakit Menular Seksual

Jenis penyakit kelamin tertentu juga dapat meningkatkan pengeluaran air kencing, seperti gonorea dan klamidia. Sakit dan terbakar ketika membuang air kecil juga boleh menjadi tanda bahawa anda menghidap penyakit kelamin.

Petua untuk Penderita Nocturia

Sekiranya anda atau seseorang yang anda sayangi mempunyai nokturia, petua ini dapat membantu:

- Minum secara sederhana, dan jangan minum terlalu banyak pada waktu malam atau waktu tidur

- Kurangkan minuman dalam dua jam sebelum tidur, terutama alkohol, kopi, atau teh kerana ini merangsang pengeluaran air kencing.

- Simpan buku harian berapa banyak yang anda minum, apa yang anda minum dan kapan. Ini mungkin berguna dalam mengenal pasti keadaan yang boleh membuat nokturia bertambah buruk.

- Walaupun terdapat penyelidikan saintifik yang terhad dan tidak ada bukti keberkesanannya, beberapa orang percaya bahawa ubat homeopati, hipnosis, atau akupunktur dapat bermanfaat. Pastikan anda berunding dan menjalani terapi dengan profesional.

Baca juga: Mencegah dan Mengatasi Jangkitan Saluran Kencing Semasa Kehamilan

Rujukan:

Sleepfoundation.org. Nocturia atau Kerap membuang air kecil pada waktu malam