Menghisap Snot Bayi dengan Mulut - GueSehat.com

Apabila kita menjadi ibu, kita akan sanggup melakukan apa sahaja. Apa-apa sahaja. Termasuk rela menghisap ingus bayi menggunakan mulut dengan tujuan mulia, supaya hidung tersumbat si kecil dapat melegakan lagi. Persoalannya, adakah cara lama seperti itu bukan? Sebelum membuat kesimpulan, tunggu sebentar, penjelasannya ada di bawah, Ibu!

Jalan Lama Tidak Selalu Betul

Kesesakan hidung berlaku apabila saluran darah dan tisu di rongga hidung memenuhi terlalu banyak cecair. Keadaan ini adalah cara tubuh melawan benda asing, seperti virus dan bahan pencemar.

Apabila bayi anda menyedut asap rokok, virus, dan perengsa lain, sistem pertahanan badan menghasilkan lendir tambahan dari saluran pernafasan untuk memerangkap dan menghilangkan perengsa ini. Pendedahan kepada udara kering dan keadaan cuaca yang lain juga boleh menyebabkan pengeluaran lendir berlebihan dan membuat hidung tersumbat.

Cecair hidung akhirnya boleh menjadi cair dan mudah dikeluarkan. Namun, kerana saluran hidung dan pernafasan bayi masih belum matang, kesesakan hidung boleh membawa banyak kesan, seperti kesukaran tidur, kesukaran menyusui, dan irama pernafasan yang dipercepat.

Sekiranya anda melihat keadaan si kecil seperti ini, ibu mana yang boleh menahan diri untuk diam? Akhirnya, kaedah lama yang diturunkan dari generasi ke generasi oleh ibu bapa diterapkan semula, iaitu menghisap ingus dengan mulut. Namun, adakah anda pasti cara lama betul?

Sebenarnya, itu salah, Ibu. Pediatrik memberi amaran bahawa kaedah ini sebenarnya merupakan hubungan untuk penularan penyakit kerana sebilangan besar mikroorganisma di hidung dan mulut. Ini boleh menyebabkan jangkitan, baik untuk anda dan bayi anda.

Langkah lain yang harus anda elakkan adalah jangan sekali-kali membersihkan hidung yang tersumbat dengan bayi anda Putik kapas . Sebabnya, serat kapas dari Putik kapas sangat mungkin hancur dan menutup saluran udara. Serat kapas yang tidak dapat dikeluarkan melalui batuk atau bersin menimbulkan risiko menyebabkan penyumbatan saluran udara dan mengakibatkan kematian mendadak. Seram!

Baca juga: Elakkan Gejala Selsema Semasa Kehamilan

Lakukan Dengan Cara yang Betul!

Walaupun menghisap hidung anak kecil anda dengan mulut anda bukanlah pilihan yang tepat, itu tidak bermakna anda tidak boleh melakukan apa-apa untuk melegakan hidung si kecil. Beberapa kaedah di bawah ini mudah dan selamat untuk anda cuba, iaitu:

1. Titiskan air masin dan hisap

Lendir yang dihasilkan ketika anak kecil anda demam memang boleh menjadi tebal dan teksturnya melekit. Inilah yang membuat hidung tersumbat terasa menyeksakan anak kecil anda. Masukkan dua atau tiga air masin (air garam) ke dalam setiap lubang hidung, kemudian gunakan hidung bayi penyedut khas untuk menyedut lendir yang menyekat hidungnya. Meneteskan air masin ke dalam lubang hidung anak kecil anda dapat menipiskan lendir, menjadikannya lebih mudah untuk dihisap.

Anda boleh mendapatkan air masin dengan mudah di kedai ubat. Atau, anda juga boleh membuat sendiri dengan langkah-langkah berikut:

  • Campurkan sudu teh garam meja dan 1 cawan air mendidih.
  • Tunggu campuran sejuk hingga suhu bilik.
  • Simpan air garam dalam botol bersih. Labelkan ketika air garam dibuat.
  • Buang selepas 3 hari.

Ibu boleh menggunakan kaedah ini maksimum 4 kali sehari. Sekiranya berlebihan, dikhuatiri akan mencederakan lapisan nipis hidung si kecil.

2. Pasang pelembap di rumah

Udara kering adalah salah satu penyebab kesesakan hidung dan menyukarkan pernafasan si kecil. Menghidupkan pelembap di bilik anda dapat membantu melegakan hidung yang tersumbat. Ini kerana alat ini dapat meningkatkan kelembapan di udara sekitarnya. Selain itu, pelembap juga berguna untuk menghilangkan rasa tidak selesa akibat gejala alergi yang sering menyerang saluran pernafasan.

Baca juga: Wabak seperti selesema Berkaitan dengan Coronavirus yang Berlaku Sebelum Kes Wuhan

3. Terus menyusukan bayi

Walaupun salah satu kesan hidung tersumbat menyukarkan si kecil anda untuk menyusui, jangan biarkan ia merosakkan jadual penyusuannya, okey? Lebih-lebih lagi, anak kecil anda masih bergantung sepenuhnya kepada nutrien dan cecair dari susu ibu. Pastikan kekerapan membuang air kecil masih normal (kira-kira 6 perubahan lampin sehari) sebagai tanda bahawa dia tidak mengalami dehidrasi.

4. Meneteskan susu ibu ke hidung bayi

Mungkin anda juga biasa dengan petua ini, iaitu meneteskan susu ibu ketika hidung anak kecil anda tersumbat. Ya, memang betul bahawa kaedah ini boleh berkesan dalam membantu melonggarkan penyumbatan lendir. Tetapi ingat, jangan lakukan ini semasa dia menyusu.

Lakukan ketika dia sedang menyusu dan bersendawa. Selepas itu, masukkan 2-3 titisan susu di setiap lubang hidung dan letakkannya dalam kedudukan yang rawan (masa perut). Apabila bayi anda mengangkat kepalanya, susu akan dimasukkan dan membantu mengatasi kesesakan hidung.

Dan, Elakkan Dengan Cara ini ...

Terdapat banyak rawatan yang kelihatan baik, tetapi tidak sesuai untuk bayi. Daripada merawat, ia akan membahayakan si kecil. Langkah-langkah berikut tidak boleh digunakan untuk si kecil anda, ya, Ibu:

1. Beri ubat dekongestan atau sejuk, sekiranya kanak-kanak berumur kurang dari 4 tahun. American Academy of Pediatrics (AAP) mengesyorkan agar ibu bapa berjumpa dengan pakar pediatrik mereka terlebih dahulu sebelum memberi ubat kepada kanak-kanak berumur antara 4 hingga 6 tahun. Sebabnya, dengan sembarangan memberikan ubat berbahaya kepada kanak-kanak

2. Sapukan vaporub atau balsam. Kaedah ini sebenarnya sangat berbahaya kerana ia sebenarnya akan meningkatkan pengeluaran lendir dan menyukarkan pernafasan si kecil. Sebabnya, balsam biasanya mengandungi mentol, kayu putih, atau kapur barus, yang terbukti berbahaya bagi kanak-kanak di bawah 2 tahun.

Ingatlah bahawa peningkatan pengeluaran lendir adalah cara tubuh membersihkan virus. Tetapi jika ia mempengaruhi kemampuan anak anda untuk makan atau bernafas, maka pada masa itulah anda harus berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan. Sekiranya anak kecil anda masih kelihatan baik dan menyusu dengan lancar, maka rawatan di rumah sudah cukup untuk melegakan hidung si kecil anda. (AS)

Baca juga: Cubalah Cara Menyembuhkan Selesema Semasa Menyusui!

Sumber

Vanguardngr. Berhenti menghisap lendir.

Garis Kesihatan. Kesesakan Bayi.

WebMD. Hidung tersumbat .


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found