Batuk pada Wanita Hamil | saya sihat

Keluhan semasa kehamilan nampaknya ada, Ibu. Sebagai tambahan kepada gejala kehamilan seperti mual, muntah, dan keletihan, anda boleh mengalami kesakitan ringan semasa hamil. Contohnya, cirit-birit, selesema, atau batuk selesema. Batuk ini pada orang yang tidak hamil, mudah dirawat. Walau bagaimanapun, semasa mengandung, anda boleh menjadi risau apabila anda perlu minum ubat.

Semasa seorang wanita hamil, sistem imunnya juga mengalami perubahan. Wanita hamil terdedah kepada selsema atau batuk dan selsema. Kadang-kadang gejala lain seperti hidung tersumbat dan berair sudah sembuh, tetapi batuk masih berterusan.

Pada musim pandemi ini, walaupun batuk ringan dapat membuat anda risau, jangan sampai anda menangkap Covid-19. Bagaimana mengatasi batuk yang tidak hilang semasa mengandung?

Baca juga: Perhatikan Cara Batuk dan Etika untuk Mencegah Coronavirus!

Punca Batuk Semasa Kehamilan

Terdapat beberapa penyebab batuk semasa mengandung. Berikut adalah beberapa daripadanya:

Alahan dan Asma

Sistem imun yang lemah semasa mengandung menjadikan badan anda lebih mudah terkena alahan. Sekiranya anda menghidap asma, anda harus lebih konsisten dalam mengelakkan alergen, atau bahan yang menyebabkan asma anda melambung.

Bronkospasme

Hiperaktif bronkiol boleh menyebabkan batuk. Beberapa penyebab bronkospasme adalah kemasukan haiwan peliharaan ke saluran udara, cuaca sejuk, asap kimia, dan merokok.

Kekebalan rendah

Seperti yang dijelaskan di atas, Ibu menjadi mudah dialami selsema malah selesema semasa mengandung. Salah satu gejalanya adalah batuk.

Refluks asid gastrik

Kenaikan asid gastrik ke kerongkongan boleh menyebabkan batuk. Wanita hamil sering mengalami ini, kerana tekanan pada perut oleh ukuran rahim yang membesar. Isi perut senang naik ke puncak.

Covid-19

Inilah yang mesti anda perhatikan. Jangan mengambil risiko jika selain batuk, anda juga mengalami gejala Covid-19 yang lain, seperti demam, cirit-birit, dan kehilangan bau. Segera lakukan ujian PCR dan jalankan prosedur rawatan mengikut arahan doktor.

Baca juga: Petua Selamat Mengatasi Batuk Kering Semasa Kehamilan

Bolehkah Batuk Semasa Kehamilan Mempengaruhi Keadaan Janin?

Jawapannya tidak ada Ibu. Walaupun anda batuk dengan kuat, janin akan berada di belakang plasenta dengan selamat. Walau bagaimanapun, batuk yang tidak dapat dirawat boleh mempengaruhi perkembangan kognitif bayi dan menyebabkan gangguan semasa melahirkan.

Sebenarnya, bukan batuk yang akan menimbulkan masalah. Namun, kesannya terhadap aktiviti dan kesihatan ibu. Sekiranya anda sering batuk untuk waktu yang lama, maka anda akan kekurangan tidur.

Wanita hamil yang kurang tidur dapat menurunkan sistem imun mereka dan menyebabkan lebih banyak masalah. Batuk juga akan membuatkan anda mengalami masalah kencing atau gangguan kerja saluran kencing. Ibu mudah basah ketika hamil. Rahim yang membesar memberi tekanan pada pundi kencing, sehingga sukar untuk menahan kencing. Sekiranya anda mengalami batuk, kencing akan menjadi lebih sukar.

Kesan batuk lain yang perlu diperhatikan adalah tekanan fizikal, mental, dan emosi yang boleh mempengaruhi bayi. Kekurangan nutrisi juga boleh berlaku kerana anda mengalami penurunan selera makan.

Baca juga: Kenali Punca Batuk dari Suara

Cara Mengatasi Batuk Semasa Kehamilan

Usaha yang boleh dilakukan oleh Ibu dan Ayah sekiranya mereka mengalami kehamilan yang berterusan semasa mengandung adalah pergi ke doktor untuk mendapatkan rawatan mengikut penyebabnya. Doktor pasti akan memilih ubat yang paling selamat.

Juga, cuba berehat secukupnya dengan tidur siang yang banyak dan sekurang-kurangnya 8 jam tidur pada waktu malam. Minum banyak cecair, terutama air suam, dan elakkan minuman bergula yang boleh mencetuskan batuk.

Jaga diet yang baik. Sekiranya sukar untuk makan dalam bahagian biasa, makan bahagian kecil tetapi kerap.

Sesuaikan ruangan supaya kelembapan normal, jika perlu gunakan pelembap udara di dalam bilik dan di dalam bilik. Untuk melegakan sakit tekak dari batuk, Ibu boleh makan ais krim, minum teh panas, atau berkumur dengan air garam suam. Jangan lupa bahawa selagi Covid-19 masih menjadi ancaman, lakukan dengan tegas.

Baca juga: Adakah Batuk Berpanjangan? Tidak semestinya Virus Corona!

Rujukan:

Americanpregnancy.org. Selsema Batuk Semasa Kehamilan.

Parenting.firstscry.com. Kehamilan batuk kering menyebabkan