Ciri-ciri Kawan Beracun | saya sihat

Semua orang mesti mempunyai kawan. Kawan memberi kita sokongan sosial dan emosi. Rakan-rakan juga mengelakkan kita merasa kesepian, dan membuat kita lebih bahagia. Mempunyai rakan telah terbukti dapat mengurangkan risiko penyakit mental dan fizikal.

Namun, tidak semua rakan dapat memberi kesan positif kepada kita. Dalam kehidupan, ada juga rakan yang sebenarnya memberi kesan negatif kepada kita. Geng Sihat mesti mengetahui ciri-ciri rakan beracun macam itu.

Persahabatan beracun boleh mengambil pelbagai bentuk. Walau bagaimanapun, semuanya mempunyai kesan negatif yang sama terhadap kesihatan mental Gang Sihat. Apakah ciri-ciri rakan beracun? Dapatkan maklumat di bawah, ya!

Baca juga: 5 Sukan Yang Sesuai Dilakukan Ketika Anda Marah, Meringankan Emosi dengan Segera

Watak Kawan Beracun Apa yang Perlu Diperhatikan

Setiap orang mempunyai hari yang baik dan buruk. Ketika mereka mengalami hari yang buruk, kebanyakan orang merasa sukar untuk bersikap baik dan tetap positif, termasuk yang paling dekat dengan mereka.

Kemudian, bagaimana membezakan rakan sejati beracun dan seseorang hanya mengalami hari yang buruk? Berikut adalah ciri-ciri rakan beracun:

1. Sentiasa Membuat Anda Rasa Negatif

Dalam persahabatan, mungkin kita sering bertukar-tukar gurauan antara satu sama lain. Sedikit sindiran atau ejekan positif bukanlah sesuatu yang begitu beracun, terutamanya jika ia juga membuat anda ketawa. Namun, apabila rakan anda selalu menjatuhkan anda dan membuat anda merasa sedih, baik dalam bentuk tindakan atau kata-kata, maka ini bermakna hubungan anda dengan dia tidak sihat.

2. Sebarkan Privasi Anda kepada Orang Lain

Anda memberitahu rakan anda bagaimana perasaan anda terhadap sesuatu. Keesokan harinya, semua rakan di sekitar anda tahu mengenainya. Semua orang mungkin melakukan ini secara tidak sengaja.

Walau bagaimanapun, ciri-ciri rakan beracun adalah mereka yang sangat suka berkongsi privasi dan rahsia anda dengan orang lain, walaupun anda telah memberitahu mereka untuk tidak memberitahu orang lain.

Baca juga: Elakkan 5 Mekanisme Mengatasi Tidak Sihat Ini untuk Mengurangkan Tekanan!

3. Memohon maaf Tanpa Ikhlas

Apabila anda mempersoalkan tingkah laku negatifnya, rakan anda menganggapnya tidak wajar dan meminta maaf tanpa ikhlas. Ini juga merangkumi sifat rakan beracun. Mereka tidak mahu melihat sesuatu dari sudut pandangan anda.

Mereka hanya mengatakan, "Maaf jika kamu merasa seperti itu," atau "Maaf jika kamu menyakiti, tapi aku hanya bergurau." Kalimat ini menunjukkan bahawa mereka tidak benar-benar merasa bersalah dan tidak meminta maaf dengan tulus.

4. Anda gugup dan gelisah ketika bersamanya

Orang yang tidak dapat diramalkan tidak semestinya mempunyai tingkah laku beracun. Namun, jika reaksi terhadap sesuatu boleh membahayakan anda atau mengandungi unsur keganasan, maka inilah ciri-ciri rakan beracun.

Contohnya, mereka mungkin marah kerana sesuatu yang remeh, seperti jika anda lupa mematikan TV, kemudian selepas itu mereka bertindak seperti mereka tidak mempunyai tingkah laku negatif baru-baru ini.

5. Membandingkan Anda dengan Orang Lain

Ada rakan yang suka membandingkan anda dengan rakan lain? Sebagai contoh, dia mengatakan bahawa pangsapuri anda lebih kecil daripada A, jadi dia lebih suka bermain dengan A. Setiap orang berbeza dan mempunyai keunikan mereka sendiri. Kawan baik akan memahami perkara ini. Mereka tidak akan membandingkan anda dengan orang lain.

6. Hanya Berminat dengan Dia

Adakah rakan yang selalu memanggil anda ketika mereka memerlukan anda, tetapi sukar dihubungi ketika anda memerlukan pertolongan? Ini juga merupakan tanda rakan beracun. Contoh lain ialah jika dia dapat berbicara panjang lebar mengenai masalah yang dialaminya, maka dia akan bertanya tentang keadaanmu. Namun, beberapa saat kemudian dia kembali bercakap mengenai dirinya. (UH)

Baca juga: Sering Disalahpahami, Inilah 8 Fakta Keperibadian Introvert Sebenar!

Sumber:

Garis Kesihatan. Dalam Persahabatan Beracun? Inilah Yang Perlu Dicari (dan Bagaimana Mengatasinya). Mei 2020.

Berndt TJ. Kualiti persahabatan dan pembangunan sosial. 2002.