Adakah Diabetes Menyebabkan Kulit Gatal? - Saya sihat

Adakah anda menghidap diabetes dan sering mengadu gatal pada kulit? Anda tidak keseorangan. Mungkin tidak ramai yang tahu, sekiranya pesakit kencing manis sering mengalami keadaan kulit gatal. Menurut kajian kira-kira 2.700 orang yang menghidap diabetes dan 499 orang yang tidak menghidap diabetes, keadaan kulit gatal lebih sering terjadi pada orang yang menghidap diabetes. Dari hasil kajian, didapati bahawa sekitar 11.3 peratus pesakit diabetes mengalami kulit gatal dan hanya 2.9 peratus orang yang tidak menghidap diabetes mengalami gejala yang sama.

Kulit gatal menyebabkan penghidapnya sangat tidak selesa kerana mereka harus menggaru kulit, kadang-kadang melepuh dan luka. Oleh itu, keadaan ini tidak boleh diabaikan. Sebabnya, kulit gatal, kering dan jengkel berisiko menjadi masalah serius bagi pesakit diabetes, salah satunya adalah jangkitan. Kita tahu bahawa keadaan penyakit membuat penderita diabetes kurang mampu melawan jangkitan dan juga orang yang tidak menghidap diabetes.

Nah, ada beberapa rawatan yang boleh dilakukan untuk melegakan kulit gatal pada pesakit diabetes, di sini. Untuk Diabestfriends, lihat penjelasan di bawah, OK!

Baca juga: Siapa yang mengalami gatal pada kulit?

Kulit gatal pada pesakit diabetes boleh menjadi tanda komplikasi

Terdapat banyak sebab mengapa orang yang menghidap diabetes mengalami gatal lebih kerap daripada orang lain. Salah satunya disebabkan oleh kerosakan pada gentian saraf yang terletak di bahagian luar kulit. Punca lain adalah polyneuropathy diabetes atau neuropati periferal. Keadaan ini dicirikan oleh kerosakan pada serat saraf kerana tahap gula dalam darah yang tinggi, terutama di kaki dan tangan.

Sebelum kerosakan saraf berlaku, tubuh mengalami peningkatan tahap sitokin. Sitokin adalah sebatian keradangan yang boleh menyebabkan kulit gatal dan meradang. Tidak hairanlah jika penderita diabetes mula merasakan gejala kulit gatal, itu boleh menjadi tanda bahawa komplikasi kerosakan saraf telah terjadi.

Selain itu, ini juga dapat menunjukkan bahawa terdapat gangguan pada buah pinggang atau penurunan fungsi hati. Kedua-dua keadaan diketahui menyebabkan kulit gatal. Selain dari perkara-perkara yang telah disebutkan di atas, kulit gatal dapat disebabkan oleh sejumlah penyakit kulit, seperti:

 • kaki atlet
 • Ekzema
 • Hidradenitis suppurativa
 • Psoriasis

Jenis Kulit Gatal pada pesakit kencing manis

Simptomnya, tentu saja, adalah gatal. Walau bagaimanapun, kawasan yang terjejas boleh berbeza-beza, bergantung pada penyebabnya. Contohnya, jika Diabestfriends mempunyai neuropati diabetes, biasanya kulit gatal dirasakan di bahagian bawah kaki. Ini adalah kawasan badan di mana kerosakan saraf adalah yang paling biasa. Selain gatal, neuropati diabetes juga menyebabkan kebas atau kebas.

Terdapat juga beberapa gangguan pada kulit yang dialami oleh pesakit diabetes dan menyebabkan gejala gatal pada kulit. Berikut adalah beberapa daripadanya:

 • Xanthomatosis letusan: keadaan yang dicirikan oleh benjolan seperti jerawat, tetapi berwarna kuning. Biasanya benjolan itu lembut ketika disentuh, dan gatal. Benjolan ini biasanya muncul pada orang dengan kandungan kolesterol tinggi.
 • Necrobiosis lipodica: Keadaan ini menyebabkan kulit menjadi gatal dan sakit. Selain itu, keadaan ini juga menyebabkan benjolan seperti jerawat yang boleh membengkak.
 • jangkitan kulit: kadang-kadang, kulit boleh menjadi gatal kerana jangkitan tertentu. Selain gatal, kulit juga boleh menjadi merah, panas, atau meradang. Tompok-tompok berair kecil juga boleh muncul di kulit.

Melegakan Gatal pada pesakit kencing manis

Rakan diabetes boleh melakukan beberapa rawatan untuk mengekalkan kulit yang sihat dan mencegah kulit kering dan gatal, iaitu dengan:

 • Mengawal diabetes dan mencegah lonjakan kadar gula dalam darah.
 • Elakkan pancuran mandian air panas. Sebabnya, air panas dapat menghilangkan kelembapan semula jadi kulit.
 • Segera sapukan losyen kulit setelah mengeringkan badan setelah mandi, walaupun pesakit diabetes tidak boleh menggunakan losyen di antara jari kaki. Ini kerana dapat menarik pertumbuhan kulat.
 • Elakkan pelembap atau pelembap yang mengandungi pewarna atau pewangi yang kuat. Sebaik-baiknya, losyen atau pelembap harus dilabelkan 'lembut' atau 'hypoallergenic'. Sudah ada beberapa losyen khusus untuk pesakit kencing manis di pasaran.
Baca juga: Hati-hati Ruam Gatal Ini pada Kulit Anak Kecil Anda!

Walaupun kelihatan sepele, kulit gatal adalah keadaan yang sangat mengganggu dan boleh menjadi petunjuk komplikasi diabetes. Oleh itu, sekiranya rakan-rakan Diabest mempunyai simptom-simptom ini, anda harus segera berjumpa doktor supaya mereka dapat mengetahui penyebabnya (UH / AY)

Tabiat yang merosakkan kulit