Gejala Penyakit Perut - GueSehat.com

Tidak sedikit orang yang masih menganggap gastritis sepele atau lebih dikenali sebagai penyakit ulser. Sebenarnya, bisul yang tidak segera diubati boleh membawa maut, bahkan boleh menyebabkan kematian. Sebut saja doktor dan tuan rumah stesen televisyen Indonesia, Ryan Tamrin. Ryan dilaporkan meninggal pada bulan Ogos 2017 kerana ulser perut akut yang dideritanya sejak setahun lalu.

Gastritis Akut Menyebabkan Kematian, Seperti Dr. Ryan Thamrin

Kejadian Gastritis yang Tinggi

Berdasarkan data dari Organisasi Kesihatan Sedunia (WHO) pada tahun 2007, kejadian ulser di seluruh dunia telah melanda sekitar 1.8-2.1 juta orang setiap tahun. Dari jumlah tersebut, banyak negara mendapat peratusan kejadian yang besar.

England, misalnya, kira-kira 22% daripada jumlah populasi didapati menderita penyakit ini. Sementara itu, Kanada mempunyai kadar kejadian 35%, China mempunyai 31%, diikuti oleh Perancis dengan 29.5%. Indonesia sendiri ternyata termasuk dalam negara dengan penderita ulser terbanyak dibandingkan dengan 4 negara yang disebutkan sebelumnya. Di Indonesia, penyakit ulser mempengaruhi sekitar 40.8% populasi.

Hasil penelitian yang dilakukan oleh Kementerian Kesehatan Republik Indonesia menunjukkan bahawa kejadian ulser di beberapa kota di Indonesia dapat dikatakan cukup tinggi. Di Medan, misalnya, kejadian penyakit maag sekitar 91,6%, diikuti oleh Jakarta 50%, Denpasar 46%, Bandung 35,3%, Palembang 32,5%, Aceh 31,7%, dan Surabaya 31,2%.

Kenali Gejala Gastritis

Kejadian penyakit ulser yang tinggi pastinya boleh menjadi peringatan bahawa kita tidak boleh memandang rendah penyakit ini. Kelewatan dalam rawatan boleh membuat penyakit ulser bertambah buruk, menyebabkan sejumlah komplikasi dan mengakibatkan kematian.

Dilaporkan dari Klinik MayoBeberapa komplikasi yang mungkin terjadi jika penyakit ulser tidak segera diatasi adalah pendarahan di perut dan peningkatan risiko barah gastrik. Tidak hanya komplikasi, penyakit ulser yang tidak dirawat dengan baik juga dapat meningkatkan risiko kematian. WHO menganggarkan bahawa kadar kematian akibat gastritis di dunia pada tahun 2005 adalah 40.376 kes, meningkat kepada 43.817 kes pada tahun 2010, dan terus meningkat kepada 47.269 kes pada tahun 2015.

Nah, untuk mengatasi penyakit ulser itu sendiri, tentu saja perlu dilihat lagi dari keparahannya. Harap maklum, penyakit ulser atau gastritis terbahagi kepada 2, iaitu gastritis akut dan kronik. Gastritis akut boleh berlaku kerana keradangan pada lapisan perut secara tiba-tiba. Gastritis akut biasanya akan menyebabkan kesakitan teruk di bahagian perut. Walau bagaimanapun, keadaan ini tidak bertahan lama dan akan mereda dengan sendirinya.

Manakala pada gastritis kronik, keradangan pada lapisan perut berlaku secara perlahan dan dalam jangka masa yang lama. Kesakitan yang berlaku apabila gastritis kronik biasanya lebih ringan daripada gastritis akut. Walau bagaimanapun, keadaan ini berlaku dalam jangka masa yang lebih lama dan muncul lebih kerap. Keradangan kronik lapisan perut ini boleh menyebabkan perubahan struktur lapisan perut dan meningkatkan risiko barah.

Cegah Komplikasi Ulser dengan Cara Berikut

Oleh itu, untuk mengelakkan pelbagai risiko komplikasi penyakit ulser, lebih baik setiap orang mengenali gejala yang timbul ketika ulser berlaku, seperti pedih ulu hati, kembung perut, mual dan muntah, sensasi terbakar di perut, dan hilang selera makan. .

Agar penyakit ulser tidak berulang, pastikan selalu menggunakan diet yang teratur dan seimbang, dan mengambil makanan yang berkhasiat. Elakkan makanan pedas dan mengandungi kadar asid yang tinggi kerana boleh mencetuskan peningkatan pengeluaran asid perut di dalam perut. Elakkan pengambilan alkohol dan rokok, serta rehat yang mencukupi dan mengelakkan tekanan yang berlebihan.

Di samping itu, jika anda merasa ada tanda-tanda penyakit ulser, segera minum ubat yang berfungsi untuk mengurangkan asid di dalam perut, untuk mengelakkan penyakit ulser menjadi lebih teruk. Ambil ubat 1-3 kali sehari, selepas atau sebelum makan, sehingga gejala ulser mereda.

Ulser sememangnya merupakan salah satu penyakit organ pencernaan yang cukup biasa di kalangan masyarakat. Tidak hairanlah banyak orang sering menganggap ia bukan penyakit serius. Sebenarnya, penyakit ulser tidak boleh dipandang ringan, anda tahu, geng. Pengendalian yang tertangguh atau tidak sesuai boleh menjadikan penyakit ulser bertambah buruk dan menyebabkan komplikasi, dan paling teruk menyebabkan kematian. (TAS / AS)

Baca juga: Cara Mengatasi Penyakit Perut