8 Perkara Penting untuk Rawatan Hernia - guesehat.com

Bercakap mengenai hernia, mungkin hanya sebilangan kecil dari anda yang tahu dengan tepat apa penyakit ini dan bagaimana mengatasinya. Sekiranya tidak dirawat dengan cepat, hernia boleh membawa maut, seperti: pedih ulu hati hingga membusuk usus.

Oleh itu, jika anda merasakan adanya gejala hernia, anda harus segera mengambil rawatan yang betul dan jangan menunggu sehingga menjadi kronik. Sebabnya, satu-satunya cara untuk merawat hernia kronik adalah dengan pembedahan atau pemulihan.

Pesakit Hernia belum dinyatakan pulih dan aktif selepas pembedahan. Mereka mesti berehat dalam jangka masa yang disesuaikan dengan keadaan masing-masing. Seperti yang dijelaskan dalam healthgrades.com, berapa lama untuk pemulihan selepas operasi mengikut ukuran dan lokasi hernia. Kemudian, pertimbangkan apa yang boleh anda lakukan agar proses pemulihan berjalan dengan optimum.

Proses Rawatan Hernia

Inilah yang harus anda ketahui sebelum dan selepas menjalani pembedahan hernia:

  • Kami mengesyorkan agar anda menjalani pembedahan, berunding dengan doktor anda terlebih dahulu berapa lama proses pemulihan selepas pembedahan hernia, untuk menentukan kaedah pembedahan yang paling sesuai dengan keadaan anda. Sekiranya anda memerlukan masa pemulihan yang cepat supaya anda dapat kembali ke aktiviti anda dengan segera, anda harus memilih kaedah pembedahan laparoskopi. Tetapi jika anda mempunyai lebih banyak masa lapang, pilihannya boleh dilakukan antara pembedahan laparoskopi atau pembedahan terbuka.

  • Gunakan ubat penahan sakit untuk mempercepat pemulihan. Biasanya selepas pembedahan, ada bahagian badan tertentu yang akan merasa sakit selama beberapa hari. Walaupun pada sesetengah orang pembedahan laparoskopi kurang menyakitkan daripada pembedahan terbuka, ini bukan alasan untuk tidak mengambil ubat ini. Anda tidak perlu bersusah payah mencari jenis ubat yang sesuai untuk anda, kerana doktor akan memberi ubat yang tepat untuk keadaan anda.

  • Tidak perlu tergesa-gesa untuk kembali ke aktiviti normal, tetapi berjumpa dengan doktor terlebih dahulu apabila anda boleh mendorong, melakukan sukan untuk membina otot perut, mengangkat benda berat, melakukan hubungan seks, dan pergi untuk beriadah. Proses pemulihan memerlukan masa, iaitu dalam beberapa hari hingga beberapa minggu.

  • Perhatikan luka pembedahan anda, sama ada berwarna merah, bengkak, hangat, mengalir, berdarah, atau jika jahitan terbuka. Sekiranya ada, berjumpa doktor dengan segera. Untuk proses pemulihan sehingga luka benar-benar kering, biasanya akan memakan masa hingga 2 minggu. Jadi, anda tidak perlu mencuba menanggalkan pembalut itu sendiri dan membersihkan luka anda. Apabila luka kering, pembalut akan hilang dengan sendirinya. Selain itu, anda juga disarankan untuk tidak membasahi pembalut, seperti berenang atau hanya mandi.

  • Tingkatkan pengambilan serat dan minum banyak air untuk mengelakkan anda mengalami tekanan kerana sembelit. Biasanya, doktor akan mengesyorkan pesakit untuk melakukan diet atau gaya hidup sihat selepas pembedahan. Fungsinya tidak lain adalah untuk mengelakkan pesakit daripada mengalami tekanan. Sekiranya diet yang sihat tidak dapat meningkatkan pencernaan, doktor akan memberi anda julap yang selamat untuk memudahkan anda membuang air besar.

  • Perhatikan keadaan lain setelah menjalani pembedahan, sama ada anda demam, benjolan baru, kesukaran membuang air kecil, kembung, atau pembengkakan testis. Sebabnya, keadaan ini boleh menjadi gejala komplikasi.

  • Untuk mempercepat proses pemulihan, doktor biasanya akan mengesyorkan terapi fizikal. Terapi ini berfungsi untuk menguatkan otot, terutama yang ada di perut. Walaupun pada awalnya menyakitkan, terapi ini adalah penyelesaian terbaik jika anda mahukan proses pemulihan yang cepat.

  • Perkara terakhir adalah mengelakkan hernia lagi, walaupun di tempat yang berbeza. Caranya adalah dengan mengamalkan gaya hidup sihat, seperti menjaga berat badan normal, menguatkan otot perut inti, dan tidak memaksa otot anda bekerja terlalu keras.

    6 Cara untuk kekal sihat pada usia 30 tahun

Dengan memperhatikan perkara-perkara di atas, diharapkan pesakit hernia akan melalui proses pemulihan dengan cepat dan mengurangkan risiko mengalami penyakit ini lagi di masa depan. Sekiranya anda tidak menghidap hernia, tetapi telah menjalani pembedahan di kawasan perut, beberapa pemikiran di atas mungkin berlaku untuk anda. Secara keseluruhan, perkara yang paling penting ialah anda mesti menjaga kesihatan dengan mengamalkan gaya hidup sihat, ya! (BD / Amerika Syarikat)

Baca juga: Bodong Navel ketika Hamil? Hati-hati dengan Hernia Umbilik!