Punca Perut Gatal dan Cara Mencegah Stretch Marks Semasa Kehamilan - GueSehat

Perut gatal semasa mengandung, terutamanya jika anda menggaru, sebenarnya akan menyebabkan kesan regangan selepas melahirkan. Oleh itu, anda perlu memperhatikan cara-cara untuk mencegah atau menyamarkan tanda regangan sebelum dan selepas melahirkan, terutama di kawasan perut. Ayuh, kenal pasti punca perut gatal dan bagaimana mencegah berlakunya regangan semasa mengandung!

Punca Perut Gatal Semasa Kehamilan

Adalah normal bagi ibu-ibu untuk mengalami gatal-gatal di perut, terutama yang sedang melahirkan bayi. Semasa mengandung, kulit di perut anda akan meregang dan ini boleh menyebabkan permukaan kulit menjadi kering, sehingga perut menjadi gatal.

Perut gatal semasa kehamilan juga boleh berlaku kerana perubahan hormon dalam badan anda. Tahap estrogen yang meningkat boleh menyebabkan perut gatal semasa mengandung. Tetapi bukan hanya perut, Ibu juga boleh merasa gatal pada bahagian badan, seperti payudara, paha, telapak tangan, kaki, dan sebagainya.

Cara mencegah kesan regangan semasa kehamilan

Tanda regangan biasanya muncul ketika usia kehamilan memasuki 13-21 minggu. Kira-kira 90% wanita hamil telah mengalami keadaan ini. Namun, kesan regangan juga boleh berlaku sekiranya anda menggaru kawasan kulit tertentu yang terasa gatal, terutama di kawasan perut.

Untuk membantu merawat kulit perut sambil mengelakkan kesan regangan daripada terbentuk, berikut adalah pelbagai cara untuk anda melakukannya!

1. Jaga berat badan anda

Semasa mengandung, kenaikan berat badan pasti berlaku. Namun, cubalah menjaga berat badan anda dalam lingkungan normal, Ibu. Perlu diingat bahawa kenaikan berat badan dengan ketara boleh menyebabkan kesan regangan. Oleh itu, perhatikan pengambilan kalori yang anda makan semasa mengandung, ya!

2. Perhatikan Pengambilan Nutrisi

Semasa mengandung, anda dapat meningkatkan pengambilan makanan yang kaya dengan nutrien dan vitamin C dan D. Kedua-dua vitamin ini baik untuk kesihatan kulit. Seperti yang diketahui, vitamin C dapat meningkatkan pengeluaran kolagen dan menjaga kulit agar tetap ketat, sehingga dapat mencegah terjadinya stretch mark.

3. Kekal Terhidrat

Bukan hanya menjaga kesihatan, minum banyak air juga dapat mencegah terjadinya stretch mark. Dengan menjadikan badan anda terhidrat, kulit anda akan lebih lembut dan cenderung untuk mengalami regangan daripada kulit kering. Cuba minum sekitar 8 gelas sehari dan elakkan minum minuman berkafein atau bergula.

Selamat Mengandung Wanita? Mudah, Ayah!

4. Gunakan Krim untuk Melembapkan

Cuba gunakan krim untuk melembapkan kulit, terutama di bahagian perut, untuk mencegah dan menyamarkan tanda regangan. Pastikan anda juga memilih krim yang selamat digunakan semasa mengandung. Nah, untuk mencegah dan menyamarkan stretch mark semasa hamil dan selepas melahirkan, anda boleh menggunakan Cream Blooming Belly Stretch Mark Cream dari Buds Organics.

Gabungan ekstrak minyak jojoba dan shea butter dalam krim ini dapat melembapkan dan memberikan perlindungan pada kulit perut anda. Kandungan minyak tamanol dan ekstrak chlorella vulgaris yang berasal dari tanaman alga juga dapat memberi khasiat dan mencegah kesan regangan pada perut anda.

Krim ini selamat digunakan oleh wanita hamil kerana telah diuji secara klinikal dan mempunyai sijil penilaian Ecocert yang berasal dari Perancis, dan terbuat dari bahan organik yang berkualiti dan bebas dari wangian buatan dan bahan kimia yang berbahaya bagi kulit anda.

5. Gunakan Krim untuk Menyuburkan Kulit

Untuk mengelakkan kesan regangan pada kulit kerana perut gatal, anda boleh menggunakan Buds Organics Anti-Itch Soothing Vit-C Belly Cream. Krim ini dapat menghilangkan rasa gatal di perut semasa mengandung sambil menyuburkan perut agar kelihatan cerah.

Kandungan lilin bijirin habis yang terkandung dalam krim ini terbukti secara klinikal dapat menyembuhkan gatal, alergi, sambil menguatkan dan mempercepat pertumbuhan lapisan kulit luar semasa proses penyembuhan kerengsaan. Gabungan minyak inci organik inci dan vitamin C dapat menguatkan perlindungan

lapisan kulit dan membantu meningkatkan kolagen untuk menegangkan kulit.

Kandungan ekstrak daun zaitun dan lidah buaya juga dapat melindungi kulit dari radikal bebas, menenangkan dan menyembuhkan kerengsaan dan kesan regangan pada kulit. Selain itu, krim ini juga selamat digunakan semasa mengandung dan selepas anda melahirkan kerana telah diuji secara klinikal dan mempunyai sijil penilaian Ecocert.

Oleh itu, sekarang anda tahu apa yang menyebabkan perut gatal semasa hamil dan bagaimana untuk mengelakkan kesan regangan semasa kehamilan? Ayuh, lakukan cara di atas untuk menjaga kecantikan kulit dan perut anda! (AS)

Rujukan

Ibu Bapa Menangis Pertama. Gatal pada Perut semasa Kehamilan.

Apa yang Harapkan. Stretch Marks semasa dan selepas kehamilan .