Sakit semasa Seks | Saya sihat

Seks mesti menyeronokkan. Maksudnya, aktiviti ini tidak wajar jika membuat Ibu merasa sakit dan tidak dapat menikmatinya. Terutama jika anda sedang berusaha untuk hamil, ini harus menjadi saat yang penting. Lalu, adakah normal merasa sakit ketika melakukan persetubuhan? Agar masalah ini tidak berlanjutan, mari kita nyatakan penyebabnya!

Punca Kesakitan Semasa Hubungan Seks

Adakah anda pernah mendengar istilah dyspareunia? Ini adalah istilah untuk kesakitan yang berulang di kawasan kemaluan atau di dalam pelvis semasa hubungan seksual. Rasa sakit boleh menjadi tajam atau sengit, yang dapat terjadi tepat sebelum, semasa, atau setelah hubungan seksual.

Dyspareunia sendiri sebenarnya adalah keadaan biasa. Sebenarnya, 3 dari 4 wanita mengalaminya dengan penyebab yang paling biasa adalah ovulasi, selagi sakit tidak disertai dengan gejala lain (seperti pendarahan berat) dan berlangsung tidak lebih dari 3 hari.

Namun, sebagai bentuk usaha untuk mendapatkan keturunan, sudah pasti bahawa dispareunia akan sangat mempengaruhi perancangan kehamilan. Bagaimana tidak, hanya memikirkan melakukan hubungan seks adalah malas, apalagi melakukannya secara teratur ketika menghampiri atau pada hari ovulasi?

Tidak hanya menghalang program untuk hamil, seks yang menyakitkan secara fizikal juga boleh menyebabkan masalah dalam hubungan, yang dapat menyebabkan kesan emosi negatif. Jadi, anda harus segera berjumpa doktor sekiranya masalah ini kerap berlaku.

Dispareunia boleh berlaku kerana banyak sebab, dari masalah kesihatan hingga masalah psikologi. Di samping itu, gejala-gejala dispareunia boleh berbeza-beza, seperti:

 • Sakit hanya pada permulaan penembusan.
 • Sakit dengan setiap penembusan.
 • Sakit seperti terbakar atau sakit.
 • Sakit berdenyut yang dapat bertahan selama berjam-jam selepas hubungan intim.
Baca juga: Penyebab Keputihan: Tekanan, Obesiti, hingga Bersenam Aktif!

Dyspareunia yang berlaku pada awal penembusan boleh dikaitkan dengan pelbagai faktor, seperti:

 • Hasil pelinciran tidak mencukupi foreplay terlalu pendek masa, buruh, atau penyusuan.
 • Mengambil ubat-ubatan tertentu yang dapat mengurangkan pelinciran dan membuat seks menyakitkan. Contohnya, antidepresan, ubat tekanan darah tinggi, ubat penenang, antihistamin, dan pil kawalan kelahiran tertentu.
 • Kecederaan, trauma, atau kerengsaan. Ini termasuk kecederaan atau kerengsaan akibat kemalangan, pembedahan pelvis, sunat wanita, atau luka yang dibuat semasa melahirkan untuk memperbesar saluran kelahiran (episiotomi).
 • Keradangan, jangkitan, atau gangguan kulit. Jangkitan di kawasan kemaluan atau saluran kencing boleh menyebabkan hubungan seksual menyakitkan. Ekzema atau masalah kulit lain di kawasan kemaluan juga boleh menjadi masalah.
 • Vaginismus. Kekejangan otot dinding vagina yang tidak disengajakan boleh menyebabkan penembusan menyakitkan.
 • Kekeringan faraj kerana melahirkan anak, menyusu, ubat-ubatan tertentu, atau kurang bersemangat.
 • Vulvodynia atau sakit berpusat di kawasan vulvar.
 • Vaginitis atau keradangan pada vagina.
Baca juga: Berbanding dengan lelaki, ini adalah 5 sebab wanita lebih mudah merasa tidak selamat

Makluman Dyspareunia yang berpanjangan

Seks yang menyakitkan dan berpanjangan mungkin menunjukkan keadaan perubatan yang memberi kesan negatif kepada kesuburan atau menjadikannya sukar hamil. Beberapa kemungkinan penyebab dispareunia yang boleh mempengaruhi kesuburan termasuk:

 • Lekapan

Adhesi adalah jalur tisu yang boleh menyebabkan kesakitan semasa hubungan seks, kemandulan, dan keguguran berulang. Juga dikenali sebagai sindrom Asherman, lekatan rahim boleh disebabkan oleh prosedur intrauterin, seperti C & B (kadang-kadang dilakukan setelah keguguran) atau setelah mioktomi histeroskopi. Bincangkan masalah ini dengan doktor anda.

 • Endometriosis

Keadaan ini disebabkan oleh pertumbuhan endometrium yang tidak normal di luar rahim mempunyai kesan yang sangat membawa maut pada sistem pembiakan wanita. Bukan sahaja menyebabkan kekejangan haid yang teruk atau sakit pelvis, endometriosis juga merupakan salah satu sebab mengapa anda selalu kesakitan semasa melakukan hubungan seks. Sebenarnya, kesakitan ini akan bertambah teruk di sekitar ovulasi dan sebelum haid.

 • Tumor jinak di rahim (Fibroid)

Fibroid boleh berlaku di mana-mana kawasan rahim, tetapi yang tumbuh dekat serviks (serviks) cenderung menyebabkan hubungan seksual yang menyakitkan. Keadaan ini juga menjadi penyebab bercak ketika atau selepas hubungan seks.

 • Selaput dara utuh atau sangat ketat

Selaput dara adalah selaput nipis yang mengelilingi bukaan faraj. Secara amnya, terdapat bukaan kecil dan fleksibel di selaput dara yang dapat melebar dan tidak menutup seluruh saluran vagina. Walau bagaimanapun, dalam keadaan tidak normal, selaput dara tidak meregang secara semula jadi atau sangat tebal, menyebabkan persetubuhan yang menyakitkan. Untuk mengatasinya, doktor boleh melakukan pembedahan untuk memperbaikinya tanpa menjejaskan kesuburan.

 • Kista ovari

Kebanyakan sista ovari akan hilang sendiri dan tidak akan mempengaruhi kesuburan. Walau bagaimanapun, kemunculan kista akibat penyakit yang mendasari, seperti PCOS dan endometriosis, tentu akan mempengaruhi kesuburan dan juga menyebabkan rasa sakit semasa hubungan intim.

 • Penyakit Radang Pelvis (Penyakit Radang Pelvis)

Keradangan pelvis adalah satu lagi penyebab persetubuhan yang menyakitkan, terutamanya apabila penembusan cukup dalam. Gejala penyakit radang pelvis boleh serupa dengan endometriosis dan penyakit lain. Itulah sebabnya mengapa perlu dilakukan pemeriksaan pakar kandungan untuk menetapkan diagnosis ini.

Dyspareunia lebih kerap berlaku pada wanita, tetapi juga boleh dialami oleh lelaki. Dengan banyak kemungkinan penyebab kesakitan semasa melakukan hubungan seksual, anda perlu bertindak proaktif untuk mencari penyebabnya dan mengatasinya dengan pakar obstetrik. Dan ingat, jangan menganggap bahawa anda harus belajar hidup dengan kesakitan. Kerana sekali lagi, seks tidak semestinya menyakitkan dan boleh menyenangkan kedua belah pihak. (AS)

Baca juga: Jangan Lupa Mengambil Vitamin Semasa Kehamilan, Ibu!

Rujukan

Keluarga yang Sangat Baik. Apabila Seks Sakit.

Garis Kesihatan. Dyspareunia.

Klinik Mayo. Persetubuhan yang menyakitkan.