Perbezaan antara HIV dan AIDS - Guesehat

Hari ini 1 Disember diperingati sebagai Hari AIDS Sedunia. Kesedaran sokongan untuk orang yang hidup dengan HIV / AIDS mulai muncul sejak penyakit ini ditemukan pada awal tahun 80-an. Sejak itu, rawatan untuk HIV dan AIDS juga berkembang, bahkan penghidapnya dapat hidup tanpa virus di tubuhnya.Mungkin Geng Sihat sering mendengar tentang HIV / AIDS. Tetapi, adakah Gang Sihat mengetahui perbezaan antara HIV dan AIDS?

HIV dan AIDS tidak dapat dipisahkan. Mereka adalah dua diagnosis yang berbeza, tetapi berkaitan. Human Immunodeficiency Virus (HIV) adalah virus yang menyerang sel-sel imun dan boleh menyebabkan keadaan atau masalah kesihatan yang disebut AIDS. Ini adalah perbezaan utama antara HIV dan AIDS.

Di masa lalu, diagnosis HIV atau AIDS sangat menakutkan kerana tidak ada penawar dan cepat atau lambat akan menyebabkan kematian. Namun, setelah diteliti, rawatan baru untuk HIV / AIDS telah ditemukan, sehingga penderita dapat memiliki umur yang panjang dan produktif.

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai perbezaan antara HIV dan AIDS, baca penjelasan berikut, OK!

Baca juga: Prosedur Ujian HIV: Persediaan, Jenis, dan Risiko

Perbezaan antara HIV dan AIDS

Seperti disebutkan di atas, HIV dan AIDS adalah dua perkara yang berbeza, tetapi berkaitan. Inilah penjelasannya:

HIV adalah Virus

HIV adalah virus yang boleh menyebabkan sistem imun yang lemah. Istilah HIV itu sendiri mempunyai singkatan virus imunodefisiensi manusia. Istilah HIV menggambarkan virus: hanya manusia yang dapat menyebarkannya, dan menyerang sistem imun.

Kerana virus ini, sistem imun tidak dapat berfungsi dengan berkesan. Sedangkan sistem kekebalan tubuh mempunyai fungsi yang sangat penting, iaitu melawan virus atau bakteria di dalam tubuh. Walau bagaimanapun, sistem imun tidak dapat melawan HIV. Dadah dapat mengawal HIV dengan mengganggu kitaran hidup virus.

AIDS adalah Keadaannya

Sekiranya HIV adalah virus yang boleh menyebabkan jangkitan, AIDS (sindrom imunodefisiensi yang diperoleh) adalah keadaan. Berjangkit dengan HIV boleh menyebabkan AIDS. AIDS berlaku apabila HIV telah menyebabkan kerosakan serius pada sistem imun. Ini adalah keadaan yang kompleks dengan gejala yang berbeza untuk setiap penghidap.

Gejala HIV berkaitan dengan jangkitan yang dialami oleh penderita akibat kerosakan pada sistem imun. Gejala atau komplikasi AIDS yang biasa termasuk batuk kering, radang paru-paru, dan lain-lain. Beberapa jenis barah juga meningkatkan risiko sekiranya sistem imun menurun. Terapi antiretroviral dapat mencegah AIDS.

HIV tidak selalu berkembang menjadi AIDS

Walaupun HIV adalah penyebab AIDS, namun jangkitan HIV tidak selalu menjadi AIDS. Sebenarnya, banyak orang yang dijangkiti HIV dapat hidup bertahun-tahun tanpa mendapat AIDS, asalkan mereka diberi rawatan berterusan. Kerana rawatan lanjut, orang yang dijangkiti HIV dapat menjalani kehidupan normal.

Walaupun seseorang boleh dijangkiti HIV tanpa mendapat AIDS, orang yang didiagnosis dengan AIDS sudah dijangkiti HIV. Karena tidak ada penawar, infeksi HIV tidak pernah dapat disembuhkan, walaupun penyakit ini tidak pernah berkembang menjadi AIDS.

Kerana HIV adalah virus, ia dapat menular di antara manusia, seperti virus lain. Sementara itu, AIDS hanya dapat muncul jika seseorang telah dijangkiti HIV. Virus HIV ditularkan dari satu orang ke orang lain melalui pertukaran cecair badan.

Secara umum, HIV ditularkan melalui hubungan seks tanpa perlindungan atau suntikan bersama. Seorang ibu juga dapat menyebarkan virus HIV kepada anaknya ketika dia hamil.

Waspada, HIV tidak selalu menunjukkan gejala

HIV biasanya menyebabkan gejala seperti selesema selama dua hingga empat minggu selepas penularan. Tempoh pendek ini disebut jangkitan akut. Sistem kekebalan tubuh mengawal jangkitan, sehingga menyebabkan masa laten.

Sistem kekebalan tubuh tidak dapat membasmi HIV sepenuhnya, tetapi dapat mengawalnya untuk waktu yang lama. Dalam tempoh kependaman, yang dapat berlangsung selama bertahun-tahun, orang yang dijangkiti HIV mungkin tidak mengalami sebarang gejala. Tetapi tanpa terapi antiretroviral, virus akan terus berkembang dan menyebabkan gejala AIDS. Apabila menjadi AIDS, kemungkinan penyembuhan menurun kerana biasanya pelbagai jenis jangkitan berbahaya akan timbul.

Orang yang berisiko, harus secara rutin menjalani ujian HIV sebelum terlambat dan menyebarkannya kepada orang lain. Ujian HIV boleh dilakukan di hospital. Sekiranya didiagnosis positif HIV, tidak perlu risau kerana dengan rawatan biasa, orang dengan HIV dapat hidup normal seperti orang tanpa HIV.

Baca juga: 7 Penyakit Kulit Kerana HIV / AIDS

Sumber:

Garis Kesihatan. HIV vs. AIDS: Apa Perbezaannya ?. April 2018.

Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit. Mengenai HIV / AIDS. Ogos 2019.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found