Dadah yang Digunakan dalam Induksi Tenaga Kerja

Ibu pasti pernah mendengar proses kelahiran yang berlaku melalui proses induksi. Induksi tenaga kerja adalah proses menggunakan ubat atau kaedah lain untuk memulakan buruh. Dengan kata lain, induksi dilakukan sekiranya persalinan tidak berlaku dengan sendirinya .

Terdapat beberapa keadaan buruh yang menyebabkan doktor biasanya mengambil langkah induksi. Yang pertama adalah jika usia kehamilan telah melewati tarikh akhir (HPL) selama satu hingga dua minggu. Kedua, jika wanita hamil mempunyai keadaan yang boleh membahayakan ibu dan janin jika kehamilan berlanjutan, misalnya hipertensi, jangkitan, pra-eklampsia, atau diabetes. Ketiga, jika cairan ketuban telah pecah tetapi belum ada pengecutan semula jadi.

Saya sendiri melahirkan anak saya melalui proses induksi. Kerana kehamilan saya telah memasuki minggu ke-41, tetapi saya tidak menunjukkan tanda-tanda bersalin. Seperti yang telah disebutkan, salah satu cara untuk mendorong buruh adalah dengan menggunakan jenis ubat tertentu. Ubat ini berfungsi untuk merangsang kontraksi rahim, serta 'matang' serviks (serviks).

Ingin tahu ubat apa yang boleh digunakan untuk induksi buruh? Bagaimana ubat itu diberikan, dan apa kesannya? Berikut adalah 2 ubat yang paling biasa digunakan dalam induksi buruh.

Oksitosin (oksitosin)

Oxytocin adalah nama generik salah satu ubat yang sering digunakan dalam induksi buruh. Di Indonesia sendiri, oxytocin terdapat dalam pelbagai tanda dagangan. Walau bagaimanapun, semuanya boleh didapati dalam bentuk cecair suntikan dalam pek ampul dengan kekuatan 10 Unit Antarabangsa (IU) per mililiter.

Ubat ini berfungsi untuk merangsang pengecutan otot licin di rahim atau rahim. Jadi semoga serviks terbuka untuk saluran kelahiran. Oksitosin diberikan melalui suntikan atau infus, melalui vena (intravena), dan juga dapat diberikan melalui suntikan ke dalam otot (intramuskular). Sekiranya oksitosin diberikan secara intravena, alat dipanggil pam infusi untuk menyesuaikan kadar infusi seperti yang dikehendaki.

Setelah memasuki peredaran darah melalui saluran intravena, kesan merangsang pengecutan rahim akan berlaku dalam masa yang sangat cepat, iaitu kurang dari 1 minit! Oleh itu, bersiaplah untuk merasakan sensasi kontraksi sejurus selepas infus diberikan. Sementara itu, jika infus dihentikan, kesan kontraksi masih dapat dirasakan sehingga 1 jam kemudian.

Semasa pemberian oksitosin, tentu ada beberapa parameter, baik dari ibu dan janin, yang akan dipantau secara teratur, iaitu degupan jantung janin dan frekuensi dan jangka masa kontraksi yang dialami oleh ibu.

Semasa saya menjalani induksi buruh, oksitosin adalah ubat induksi. Semasa infusi, setiap bidan yang menyertainya akan memeriksa degupan jantung janin saya dengan alat, dan bertanya berapa kerap saya merasakan kontraksi. Di samping itu, pemeriksaan dalaman juga dilakukan untuk mengetahui keadaan bukaan serviks.

Dalam beberapa jam pertama pemberian infus, kontraksi yang saya rasakan masih ringan. Namun, memasuki jam keempat pemberiannya, kontraksi yang berlaku meningkat dalam intensiti kesakitan, dan dengan peningkatan frekuensi juga.

Saya masih merasakan kesakitan pengecutan yang berlaku seperti sakit kram semasa haid, tetapi dengan intensiti dua kali ganda! Walaupun saya malu untuk mengakuinya, tetapi saya sebenarnya menjerit kesakitan!

Anda lebih baik tidak mengikuti saya, okey? Lebih baik anda menarik nafas untuk mengatasi kontraksi yang akan datang, daripada menjerit kesakitan kerana akan menguras tenaga anda!

Selain digunakan untuk mendorong persalinan, oxytocin juga digunakan selama periode selepas bersalin atau selepas kelahiran, untuk mengurangkan pendarahan.

Misoprostol

Ubat lain yang sering digunakan untuk mendorong buruh adalah misoprostol. Sebenarnya, misoprostol adalah ubat yang digunakan untuk merawat ulser (luka) di perut dan duodenum kerana kesan sampingan penggunaan ubat anti-radang bukan steroid (NSAID). Walau bagaimanapun, kerana misoprostol juga mempunyai kesan merangsang kontraksi rahim atau rahim, ia banyak digunakan off label dalam induksi buruh.

Tidak seperti oxytocin, yang boleh disuntik dan mesti disuntik, misoprostol boleh didapati dalam bentuk tablet dan boleh diberikan melalui mulut (melalui mulut) atau diletakkan di dalam vagina. Semasa penggunaan misoprostol, degupan jantung janin juga akan dipantau secara berkala dan kekerapan kontraksi yang berlaku.

Misoprostol tidak boleh diberikan sebagai induktor persalinan kepada wanita hamil yang sebelumnya telah melahirkan dengan pembedahan Caesarean, kerana penggunaan misoprostol dalam keadaan ini dapat menyebabkan pecah rahim .

Itu adalah 2 ubat yang digunakan dalam induksi buruh, iaitu oxytocin dan misoprostol. Setiap ubat mempunyai watak tersendiri, jadi pilihan ubat yang akan digunakan dan dosnya bergantung pada keadaan setiap pesakit. Tetapi kedua-duanya mempunyai tujuan yang hampir sama, iaitu untuk merangsang kontraksi rahim dan pematangan serviks sehingga persalinan dapat terjadi. Sekiranya anda mempunyai tenaga kerja induksi, selalu berbincang dengan doktor atau bidan anda mengenai pilihan untuk mendapatkan induksi. Salam sihat!